SMERTER I BRYSTBEINET: Tietzes syndrom gir smerter i overgangen mellom ribbein og brystbeinet (markert rødt). Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SMERTER I BRYSTBEINET: Tietzes syndrom gir smerter i overgangen mellom ribbein og brystbeinet (markert rødt). Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Tietze syndrom

Tietzes syndrom er smerter i skjøten mellom ribbeina og brystbeinet. Tilstanden kan vare i måneder. Årsaken er ukjent.

Tietzes syndrom er en betennelsestilstand. Ved Tietzes syndrom har pasienten som regel smerter ved overgangen av ribbeina til brystbenet. Årsaken er ukjent, men man antar at gjentatte mindre skader kan være en bakenforliggende årsak.

Smerter og hevelse i ett (vanligst) eller flere ledd i brystkassen (sternokostalledd). Tietzes syndrom er sjeldent, og det ser ut til at kvinner 20-40 er mest rammet.

Symptomer ved Tietzes syndrom

Smerter foran på brystkassa, i skjøten mellom ett eller flere av de øverste ribbeina og brystbeinet. Det gjør vondt å vri seg i spesielle stillinger, trykke på brystkassa. Hosting og nysing kan også forverre smertene. Av og til kan man se en hevelse over det området som gjør vondt. Allmenntilstanden er god.

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Alf Kristoffer Ødegaard

ALLMENNLEGE

Send inn spørsmål

Differensialdiagnoser

Tietzes syndrom kan ligne på mange andre sykdommer og tilstander som enten stammer fra brystkassa, eller fra andre organer som gir smerter i dette området. Dette kalles referert smerte.

Les mer om andre årsaker til smerter i brystveggen her.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Behandling av Tietzes syndrom

Tietzes syndrom er ikke farlig og går som regel over av seg selv. Ved mye smerter kan man prøve smertestillende. NSAID kan forsøkes, for eksempel naproksen 250–500 mg x 2 i en begrenset periode. (1)

Prognose

Tilstanden er ufarlig og vil gå over av seg selv.Kan vare i måneder.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Martha Lamøy
Ledig nå
Michael Kumar
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder: 1) Lvh.no 2) Lommelegen