SMERTER I BRYSTBEINET: Tietzes syndrom gir smerter i overgangen mellom ribbein og brystbeinet (markert rødt). Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SMERTER I BRYSTBEINET: Tietzes syndrom gir smerter i overgangen mellom ribbein og brystbeinet (markert rødt). Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Tietze syndrom

Tietzes syndrom er smerter i skjøten mellom ribbeina og brystbeinet. Tilstanden kan vare i måneder. Årsaken er ukjent.

Tietzes syndrom er en betennelsestilstand. Ved Tietzes syndrom har pasienten som regel smerter ved overgangen av ribbeina til brystbenet. Årsaken er ukjent, men man antar at gjentatte mindre skader kan være en bakenforliggende årsak.

Smerter og hevelse i ett (vanligst) eller flere ledd i brystkassen (sternokostalledd). Tietzes syndrom er sjeldent, og det ser ut til at kvinner 20-40 er mest rammet.

Symptomer ved Tietzes syndrom

Smerter foran på brystkassa, i skjøten mellom ett eller flere av de øverste ribbeina og brystbeinet. Det gjør vondt å vri seg i spesielle stillinger, trykke på brystkassa. Hosting og nysing kan også forverre smertene. Av og til kan man se en hevelse over det området som gjør vondt. Allmenntilstanden er god.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Differensialdiagnoser

Tietzes syndrom kan ligne på mange andre sykdommer og tilstander som enten stammer fra brystkassa, eller fra andre organer som gir smerter i dette området. Dette kalles referert smerte.

Les mer om andre årsaker til smerter i brystveggen her.

Behandling av Tietzes syndrom

Tietzes syndrom er ikke farlig og går som regel over av seg selv. Ved mye smerter kan man prøve smertestillende. NSAID kan forsøkes, for eksempel naproksen 250–500 mg x 2 i en begrenset periode. (1)

Prognose

Tilstanden er ufarlig og vil gå over av seg selv.Kan vare i måneder.

Kilder: 1) Lvh.no 2) Lommelegen