Tåler barnet mitt melk?

Er barnet ditt plaget med magesmerter, diaré, mistrivsel, dårlig vektoppgang, eksem eller elveblest i huden? Da kan det hende at det reagerer på kumelk.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Av: Anne Lindboe, barnelegeDet finnes to hovedtyper av reaksjoner mot kumelk:

Allergi mot kumelkproteiner, og laktoseintoleranse; en reaksjon mot melkesukker.

Enkelte ganger kan det være vanskelig å skille disse to tilstandene, så det er viktig å oppsøke lege for å få riktig behandling.

Allergi mot kumelkproteinMelkeallergi er den vanligste matvareallergien hos små barn, og omkring 2-5 prosent av alle norske barn under 3 år har denne allergien. Noen barn kan reagere svært kraftig på selv mikroskopiske mengder kumelkprotein rett etter inntak. Dette kalles en akutt allergisk reaksjon, og symptomene kan være livstruende med hovne slimhinner, kløende utslett, pustebesvær, oppkast og blodtrykksfall.

Allergiske senreaksjoner er mer vanlig. Barnet kan da ha inntatt en større mengde melk, og noen timer etter kommer symptomer som magesmerter, diare, kvalme og oppbluss av eksem i huden.

Barn utvikler vanligvis raskt toleranse for kumelk, og noen kan være kvitt allergien allerede etter et halvt år. Ved 4-års alder tåler de aller fleste barn kumelkproteiner, mens noen få må leve med allergien livet ut. Alle barn tåler morsmelk, men enkelte kan reagere på kumelkproteiner fra mors kost overført via melken. Barn med kumelkallergi reagerer også ofte på andre matvarer som egg, nøtter og soya.

Diagnosen stilles ved sykehistorie, prikktest i huden og eventuell blodprøve der man ser etter allergiantistoffer. Behandlingen er melkefri kost. Man bør først fjerne kumelk fra kosten en periode for å se om dette bedrer pasientens symptomer. Dersom dette har effekt, kan man forsiktig introdusere melk igjen etter ca. et år for å se om allergien er blitt borte.

LaktoseintoleranseDette skyldes mangel på et enzym som bryter ned melkesukker i tarmen. Dette er vanligst hos barn fra Asia, Afrika og Midtøsten, men også så mange som 10% av skandinaviske barn kan ha en slik enzymmangel. Barna har laktase i tarmen som spedbarn, så laktoseintoleransen viser seg normalt først ved 2-3 års alder. I motsetning til hos melkeallergikere, forverres ofte symptomene med alderen.

Symptomer kan være oppblåsthet og mye luft, diaré, kvalme og mageknip, spesielt etter inntak av større mengder kumelk. Denne reaksjonen er ikke akutt farlig for barnet slik som allergiske reaksjoner kan være, men kan gi diffuse plager og mistrivsel over en lengre periode.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer