Sykelig trøtthet - eller bare vårslapphet?

Er alt et ork? Har du en uimotståelig trang til å legge deg ned for å hvile en 10-15 timers tid? Da bør du vurdere om du er sykelig trøtt eller bare er et offer for en av kroppens små nedturer.

Svingninger i livetVårslapphet er ingen medisinsk diagnose. Uttrykket skriver seg fra gammelt av, da en lang, mørk vinter kombinert med mangel på frisk frukt og grønnsaker førte til vitaminmangel og slapphet på vårparten.

Fortsatt er vårslapphet et begrep. Vinteren er lang og mørk i Norden, og mangel på sollys og et lyst syn på livet utarmes lett. Kanskje er du trøtt etter en nylig gjennomgått influensa? Eller kanskje du inngår den første kontakten med sesongens pollenallergi? Trøtthet kan ha mange årsaker.

Trøtthet og vanskeligheter henger nøye sammen. En vanskelig familiesituasjon, uhåndterlig dobbeltpress, manglende innflytelse på egen situasjon og/eller et langvarig stort arbeidspress stjeler energi, også fra aktiviteter som vanligvis er lystbetonte.

Hormonendringer er en annen grunn. Økt søvnbehov og trøtthet er et kardinaltegn på tidlig graviditet. Trøttheten starter straks, og før du blir kvalm. Skifte av p-piller eller overgangsalderens svigninger kan også medføre trøtthet.

Kanskje er du bare lei og kjeder deg. Brakkesyke heter det i militæret. Bare gå inn på en lesesal og kjenn hvordan trøttheten legger et slør over tankene. Trøtthet har ofte mentale årsaker. Men - sover du ikke nok, blir du selvfølgelig trøtt og søvnig.

Noen trenger lite søvn, andre mye. Pendlere som står tidlig opp kan ha vanskelig for å legge seg tidlig nok. I det hele tatt er sosiale aktiviteter eller jobbing utover kvelden og natten årsaken til mangt et gjesp på høylys dag. Men - søvnmangelen trenger ikke være selvforskyldt. Støy, småbarnsskrik, fysiske eller psykiske sykdommer eller sykelige søvnforstyrrelser er andre grunner til søvnmangel og tretthet på dagtid.

Sykelig trøtthetHvis du er uforklarlig trett og trettheten vedvarer, bør du oppsøke lege. Årsaker til sykelig tretthet kan være:

BlodmangelAndre betegnelser er hemoglobinmangel, lav blodprosent og anemi. I blodet har vi røde blodceller, og i dem er det hemoglobin. Hemoglobinet bringer oksygen rundt i kroppen. For lite hemoglobin betyr at for lite oksygen kommer ut til viktige organer. Vi blir trøtte, får hodepine, blir svimle, slitne i musklene og får nedsatt yteevne, både fysisk og mentalt.

Blodmangel har alltid en årsak, men noen, særlig kvinner, har en tendens til å ligge lavt i hemoglobininnhold, særlig hvis de har store menstruasjonsblødninger. Hemoglobinet måles ved en enkel blodprøve. Selve årsaken til blodmangelen undersøkes med forskjellige prøver.

Vedvarende smerter i kroppen kan være et annet viktig tegn på for eksempel depresjon, langvarige muskelsmerter eller hodepine. Mange deprimerte våkner tidlig om morgenen, i tre-firetiden, og får ikke sove igjen. Trøtthet oppstår ofte ved en depresjon, enten søvnen er forstyrret eller ikke. Konsentrasjonsvansker og manglende energi følger med.

Depresjon er en sykdom, og noe mer enn "bare" eksistensielle problemer eller livskriser, selv om depresjonen kan oppstå som en følge av problemer og ytre hendelser. Diagnostikk og behandling hos lege kan være til stor hjelp.

Lavt stoffskifteDe første tegnene på lavt stoffskifte er ofte trøtthet og manglende initiativ. Lavt stoffskifte er spesielt vanlig hos kvinner. Andre symptomer er nedstemthet, lett for å fryse, tørr og tykk hud, litt hevelse i ansiktet og på hendene, manglende lyst på sex og vektøkning. Du kan få undersøkt stoffskiftet ved å ta en blodprøve.

InfeksjonerEn bakterie- eller virusinfeksjon vil som regel føre til litt eller mye trøtthet. Trøttheten kan henge i, også i flere uker etter at infeksjonen er over. Influensa og lungebetennelse gir ofte trøtthet i tiden etterpå.

SukkersykeTrøtthet, tørste og sultfølelse er vanlige tegn på begynnende sukkersyke. På tross av god appetitt går man ned i vekt. En blodprøve og en urinprøve kan gi svar på om du har sykdommen.

Bivirkning av medisinerMange medisiner kan føre til trøtthet, også medisiner som ikke er merket med varseltrekant. Mulige bivirkninger av et medikament er oppgitt i pakningsvedlegget. Har din medisin trøtthet som bivirkning? Slå opp i Medisinregisteret!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Annen udiagnostisert sykdomSå godt som alle sykdommer kan føre til trøtthet. I tillegg til sykdommene over kan reumatiske sykdommer, kreft eller sykdom i nyrer, lever, hjerte eller hjerne være årsak til vedvarende trøtthet. Hvis du føler deg uforklarlig trøtt, og trøttheten ikke gir seg, bør du bestille time hos legen din. Ta gjerne med en urinprøve.