Sykdommen ingen ser

En undersøkelse blant 16-17-åringer viser at det er langt flere unge som sliter med depresjoner enn man tidligere trodde. Fire ganger så mange jenter som gutter opplevde å være deprimerte. Depresjon er en sykdom det er vanskelig å oppdage.

Undersøkelsen:Av de 2300 ungdommene, hadde hele 5.3% vært deprimerte i løpet av det siste året. 11.4% hadde hatt en depresjon i løpet av livet, og 2.4% hadde forsøkt å ta livet av seg.

Dette er høyere tall enn man hadde ventet i en gruppe helt vanlige ungdommer. Undersøkelsen viste også at tenåringer med alvorlige og langvarige depresjoner hadde et lite og utilfredsstillende sosialt nettverk. De hadde også opplevd flere opprørende episoder i familien enn de som ikke hadde vært deprimerte. Ungdommene som hadde hatt mildere former for depresjon rapporterte at de hadde hatt flere konflikter med venner.

Det kom også frem av undersøkelsen at de som hadde forsøkt å ta sitt eget liv opplevde å ha liten støtte fra det sosiale nettverket rundt seg, og dårligere stemning i familien enn andre.

Du kjenner deg bestDet kan være vanskelig for en lege å oppdage at du er deprimert, og ikke bare litt nedfor eller sliten. Hvis legen ikke kjenner deg godt vil det være nesten umulig for han eller henne å vite hva som er normalt for deg, og hva som bør behandles av en lege eller psykolog. Da er det også vanskelig for deg å få hjelp hvis du ikke er oppmerksom på hva som skiller en depresjon fra vanlige humørsvingninger.

Hvis vennene eller familien din synes du har forandret deg i negativ retning, kan det være på tide å gå litt i seg selv. Det er normalt å oppleve tunge stunder av og til, men det er ikke vanlig å være konstant nedfor.

Det kan være vanskelig eller umulig for en som er deprimert å se det selv. Ofte har det skjedd triste eller opprørende ting i forkant, og du tenker at alt blir bedre når problemene løser seg eller kommer på avstand.

Ikke bare psykiskProblemet er at det skjer forandringer i hjernen din i løpet av den tiden du er trist og nedfor. Etter en stund vil du få lite av et signalstoff som heter serotonin, og dette stoffet er viktig for at du skal kunne føle deg glad og fornøyd. Det kan ta lang tid å bygge opp lagrene av serotonin igjen, og derfor kan depresjonen vare lenge hvis du ikke får hjelp hos lege eller psykolog.

Den såkalte -lykkepillen- hjelper til med å bygge opp disse lagrene igjen, og kan for noen være en god hjelp til å komme seg på bena igjen. En psykolog kan hjelpe deg til å mestre hverdagen bedre, og på sikt vil det kunne ha samme effekt. Mange vil ha nytte av å kombinere disse behandlingsformene. Du kan lese mer om depresjon og behandling av depresjon her.

Normalt eller unormalt?Hvis du er inne i en depresjon vil ikke bare være trist og lei deg. Du vil merke det også på kroppen. Du kan for eksempel få vondt i hodet og magen, problemer med å gå på toalettet, og plager i øynene. Du fungerer ikke så godt som før, og blir fortere sliten og trøtt.

Det kan være vanskelig å sovne fordi du ligger og tenker på vanskelige ting, eller du kan våkne på natten, gjerne flere ganger. Noen får dårlig matlyst og går ned i vekt, mens andre trøstespiser og legger mye på seg. Hvis du endrer matvaner kraftig i den ene eller andre retningen, er det uansett noe du bør legge merke til med tanke på depresjon.

Det er de kroppslige plagene som skiller alvorlige depresjoner fra vanlige -deppeperioder-, og hvis du er i tvil bør du oppsøke en lege for å vurdere om plagene dine er vanlige eller ikke. Du får ikke hjelp før du lar noen hjelpe deg.

Undersøkelsen tyder også på at gutter gjemmer følelsene sine i større grad enn jenter. Kanskje er jenter flinke til å snakke om og kjenne på følelsene sine, mens gutter har vanskelig for å innrømme at de ikke har det så bra?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Undersøkelsen ble gjort av ungdomspsykiater Gunilla Olsson ved Akademiska Sjukhuset i Sverige.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-