Summer sad

Sommeren er årets høydepunkt for mange, og de fleste blir i godt humør av sol og varme. For andre er sommeren den tøffeste tiden på året.

Har du hørt om vinterdepresjoner? Visste du at det også finnes sommerdepresjoner? Noen opplever å ha problemer om sommeren i stedet for om vinteren. Vinterdepresjoner kan bestå av slapphet, tretthet, økt kaloribehov og økt søvnbehov. Noen opplever også denne tilstanden om sommeren, men de fleste med sommerdepresjoner blir agiterte, mister appetitten, får søvnproblemer og i enkelte tilfeller suicidale tanker. Hva er det egentlig som skjer med kroppen når årstidene skifter?

Et stabilt miljø Forsker og psykiater Dr. Thomas Wehr ved National Institute of Mental Health i USA sier at vi er blitt mindre og mindre avhengige av årstidene. Når det blir kaldt skrur vi opp varmen, når det er varmt setter vi på air condition og vi regulerer lyset slik at det nærmest er konstant gjennom hele året. På denne måten forsvinner den sykliske måten å leve på, som er mer naturlig for kropp og sinn. Derfor kan det også være vanskelig å se at depresjoner opptrer på spesielle årstider eller tidspunkter.

Vinterdepresjoner har vært et kjent fenomen i lengre tid, men det er først de siste 15 årene at man også har oppdaget den motsatte varianten - sommerdepresjoner. Omtrent fem prosent av befolkningen i USA antas å lide av vinterdepresjoner, mens sommerdepresjonene opptrer hos rundt én prosent av befolkningen. Som ved andre depresjoner finnes det en viss overhyppighet hos kvinner (kanskje rammes dobbelt så mange kvinner som menn), og lidelsen opptrer vanligvis i voksen alder. Tilstanden kalles Summer SAD - en forkortelse for Seasonal Affective Disorder, som oversatt blir omtrent "årstidsavhengig emosjonell lidelse".

Melatonin?Vinterdepresjoner utløses sannsynligvis av økt melatoninproduksjon i kroppen på grunn av mindre lys. Sommerdepresjonene har ikke nødvendigvis en slik årsak; forskerne mener at varme og økt lys spiller inn, men hvordan dette påvirker kroppen er for det meste ukjent. Kanskje på grunn av geografiske variasjoner i lys og varme er sykdommen mer utbredt jo nærmere ekvator man kommer.

Forsøk kan tyde på at personer med sommerdepresjoner har høyere kroppstemperatur enn andre, og nedkjøling om natten har gitt gode resultater på enkelte pasienter. Andre har funnet sine egne medisiner; kalde dusjer, hyppige svømmeturer og rom i huset uten vinduer, men med kalde vifter og kjølelelementer. Antidepressive medikamenter gir effekt på lidelsen.

Endelig blir det høstSommeren kan være en slitsom tid for dem som lider av Summer SAD. Mange har hatt nære slektninger med depresjoner, men det er ikke alltid like lett å skjønne at depresjonen er et sommerfenomen. Sommerdepresjoner skal utredes og behandles på samme måte som andre depresjoner, men ferieturer til kjøligere områder og en bedret nedkjøling i huset, spesielt om natten, kan hjelpe på plagene.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-