Sukker i urinen

En urintest kan påvise sukker i urinen. Sukker i urinen betyr ikke nødvendigvis si at du har diabetes, det er flere årsaker til glukosuri.

GLUKOSURI: Via en enkel test kan man måle hvor mye sukker urinen inneholder. Hvis det er for mye sukker i urinen, kan det være et tegn på sykdom. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GLUKOSURI: Via en enkel test kan man måle hvor mye sukker urinen inneholder. Hvis det er for mye sukker i urinen, kan det være et tegn på sykdom. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Glukosuri er utskillelse av glukose i urinen. Det er det samme som man på folkemunne sier «sukker i urinen.» Dette kan være et tegn på at man har diabetes, men det er flere årsaker til at man har for mye sukker i urinen.

Hvordan undersøke om det er sukker i urinen?

Ved å bruke en strimmelprøve, kan man enkelt måle hvor mye glukose urinen din inneholder. Man tisser da i et uringlass, som helsepersonell senere tester ved hjelp av en urinstiks. Man kan lese av resultatet manuelt, eller så kan man bruke tilleggsutstyr som maskinelt leser og tolker resultatet.

I gamle dager, før vi fikk moderne testmetoder, kunne legen undersøke urinen til en pasient ved å lukte eller smake på den. Ved sukker i urinen vil urinen kunne få en søtlig lukt og smak.

Urinprøven - hva kan den fortelle deg?

URINSTIKS: Ved hjelp av en teststrimmel kan man lese av hvor mye glucose det er i urinen. Man kan lese av manuelt eller bruke en maskin som leser av resultatet mer nøyaktig. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
URINSTIKS: Ved hjelp av en teststrimmel kan man lese av hvor mye glucose det er i urinen. Man kan lese av manuelt eller bruke en maskin som leser av resultatet mer nøyaktig. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Slik tar du urinprøven

Å ta en urinprøve er en vanlig undersøkelse, men den utføres ofte på feil måte som kan gjøre at svaret blir unøyaktig. Du bør gjerne vaske deg litt nedentil, slik at det ikke følger proteiner eller hvite blodlegemer fra slimhinnene. Så er det viktig å ha med midtstråleurin. Det betyr at du ikke skal ha med den første eller siste skvetten.

Slik tar du urinprøven riktig

Hva er årsakene til glukose i urinen?

Urinen produseres i nyrene ved at blodet filtreres og avfallsstoffer siles ut. Vanligvis blir alt blodsukkeret sugd opp av nyrene slik at det ikke går ut i urinen. I noen tilfeller kan imidlertid glukosen slippe igjennom filteret og gå ut i urinen:

  • Ved inntak av store mengder sukker, for eksempel mye brus, kan det hende at urinen inneholder glukose. Dette er forbigående.
  • Ved diabetes/høyt blodsukker. Når blodsukkeret overstiger ca. 15 mmol/liter overskrides nyrenes kapasitet til å suge opp sukkeret. Dette vil føre til at en del av sukkeret går ut i urinen.
  • Ved medfødt eller ervervet skade av nyrene kan man også få glukoseri. Nyrene slipper ut glukose i urinen uten at blodsukkeret er forhøyet.
  • Ved Cushings syndrom, feokromocytom, akromegali og hypertyreose kan man se en lett og forbigående forhøyet glukosuri. (1)
  • Glukosuri kan ses hos 10 – 15 % av gravide.(1) Disse bør undersøkes for svangerskapsdiabetes. Svangerskapsdiabetes er en tilstand med forhøyet blodsukker som oppdages eller oppstår i graviditeten. Svangerskapsdiabetes er forbundet med økt risiko for komplikasjoner hos mor og barn.
  • Forurensing av prøvetageutstyr. Hvis uringlasset ikke er rent kan man få falsk forhøyet verdi.
  • Urinprøven skal ikke oppholdes i vanlig romtemperatur mer enn en time, etter dette må den oppbevares i kjøleskap for testing. Hvis urinen oppbevares lengre enn en time i romtemperatur kan den vise feil verdier. I kjøleskap er urinen holdbar i flere timer.

Påvist sukker i urinen - hva nå?

Glukosuri kan altså ha flere årsaker, og måundersøkes videre.

Finner man dette betyr det ikke at man har diabetes, og omvendt: manglende sukker i urinen utelukker ikke diabetes!

  • Ved påvist sukker i urinen vil sannsynligvis legen anbefale ny urintest og ta et fastende blodsukker. Fastende blodsukker er en mer sikker kilde og kan brukes for å diagnostisere diabetes.
  • Langtidsblodsukkeret HbA1c kan også måles og brukes for å finne ut om du har diabetes eller en annen tilstand.
  • Gravide med sukker i urinen kan undersøkes med blodprøve som viser langtidsblodsukker HbA1c, og skal gjøre en glukosebelastningstest for å utelukke svangerskapsdiabetes
  • Ved mistanke om skade av nyre eller andre sykdommer vil legen henvise deg til til andre aktuelle undersøkelser, for eksempel blodprøver som kan fortelle noe om nyrefunksjon og stoffskifte.

Kilder:

Revisjon og utvidelse 09.04.2019 av Elisabeth Lofthus, sykepleier.
Kilder ved revisjon: 1) Helse Førde: Strimmeltest 2) Store Medisinske Leksikon
Basert på kortere artikkel på Lommelegen av Siri Helene Hauge, lege. 28.06.2006

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer