Skyller du sukkerertene i vann før du spiser dem?
Det er en klassisk tabbe, ifølge Elin Røssvoll i Animalia, spesialvetrinær og ekspert på mattrygghet.
– Sukkererter skal forvelles/blancheres først, det vil si at de has raskt opp i kokende vann, før de eventuelt skylles av i kaldt vann. Det er mange sykdomsfremkallende bakterier som har forårsaket utbrudd via slike grønnsaker, uttalte Røssvoll nylig til Lommelegen.no.
Hun refererte til Shigella-utbruddet i Norge, som kom via sukkererter i 2009.
Ved et oppkok av disse grønnsakene, vil de fleste uønskede mikroorganismer dø.
LES OGSÅ: Kjøkkentabbene mange gjør
Tror ikke folk vet hvordan de skal behandle sukkererter
– Har du inntrykk av at folk vet hvordan de skal behandle sukkererter?
– Nei, og derfor er vi i Bama nøye med å merke korrekt for å få frem Mattilsynets råd. Vi har tatt dette inn i vår merkeprosedyre, sier ernæringsfysiolog i Bama, Gunn Helene Arsky, til Lommelegen.no.
Mattilsynet sier følgende om importert frisk frukt og grønt:
«Frisk frukt og grønt, spesielt det som vi importerer fra utlandet, kan inneholde bakterier, parasitter og virus som gir oppkast og diaré. Du bør derfor alltid skylle frukt, bær og grønnsaker grundig før du spiser dem. Noen importerte produkter bør også varmebehandles før de spises.»
– Dette gjelder for eksempel importerte sukkererter. Norske sukkererter kan bare skylles, forklarer Arsky og refererer til Mattilsynets informasjon:
«Importerte sukkererter spises normalt kokt eller stekt i opprinnelseslandet. I Norge spises de gjerne rå, og det stiller høyere krav til produktenes hygieniske standard».
LES OGSÅ: Vasker ikke hendene etter dobesøk
Fryste, importerte bær bør kokes før bruk
– Er det noen andre «nye» grønnsaker som folk flest ikke vet hvordan vi skal behandle?
– Fryste, importerte bær bør som regel gis et oppkok for å ta knekken på eventuelt sykdomsfremkallende bakterier, råder Arsky i Bama.
Hun opplyser at de fleste krydderurter og mye salat er norskprodusert i ordinære supermarkeder, men at Mattilsynet har følgende råd om salat og krydderurter som er importert:
«Man skal være spesielt oppmerksom på bladgrønnsaker og krydderurter som er importert fra land med varmt klima, og hvor rent vanningsvann kan være mangelvare. Bladgrønnsaker (for eksempel salat) og krydderurter spises ofte uten forutgående varmebehandling. I tillegg har slike produkter en utforming som gjør at produktene lett kan fange opp smittestoffer fra forurenset vanningsvann, eller ved uhygienisk håndtering.
Risikoen kan reduseres ved å varmebehandle slike produkter før servering. Dette er en god regel, spesielt når importerte krydderurter skal tilsettes i retter som kan gi gode vilkår for vekst av bakterier.»
I tillegg til sukkererter, krydderurter og fryste bær tilrådes det også varmebehandling av utvalgte risikoprodukter som importerte friske minimais og asparges.
– Importerte asparges og minimais er produkter som tradisjonelt varmebehandles i landene hvor de dyrkes. Slike produkter bør derfor også varmebehandles før de spises, råder Laila Jensvoll, veterinær og seniorrådgiver i Mattilsynet for seksjon hygiene og drikkevann, til Lommelegen.no.
LES OGSÅ: Hvor god kjøkkenhygiene har du?
Slik bør du behandle importerte krydderurter
Det er ikke alltid det er aktuelt med varmebehandling, spesielt når det gjelder krydderurter.
Da finnes det likevel en metode som kan redusere risikoen for oppvekst av smittestoffer, ifølge Mattilsynet:
«For bladgrønnsaker og krydderurter som skal spises rå, kan risikoen reduseres ved å legge disse i eddikvann. Bruk om lag en halv desiliter 7 % husholdningseddik per liter vann og la bladene ligge i vannet i 10 minutter. De fleste levende bakterier vil reduseres i antall under en slik behandling.»
LES OGSÅ: Mageproblemer etter matforgiftning
Dette bør du vite før du spiser kassava
Kassava er verdens mest konsumerte grønnsak, men er ukjent for de fleste her hjemme.
Grønnsaken stammer fra Sør-Amerika, har form som en stor gulrot og brukes som en potet.
Skal du bruke kassava i maten, er det viktig å være klar over at denne grønnsaken må varmebehandles, da den i rå form inneholder blåsyre. Kassava må ikke spises rå, advarer Opplysningskontoret for frukt og grønt.
– Kassava inneholder giftstoffer som forsvinner ved tilberedning. I ulike sorter er det ulike mengder giftstoffer. I de landene der dette spises, vet man å bruke fire-fem dager på avgiftning ved koking eller tørking. Skal du handle kassava i Norge, må du forhøre deg med butikken om hva som kreves av tilberedning før den er trygg å spise, råder ernæringsfysiologen i Bama.