Spesifikke fobier

Blir du lammet av angst ved tanken på å bli stengt inne i en heis, stivner du bare ved synet av edderkopper eller slanger? Har du høydeskrekk? Dette kalles fobier - den vanligste fobien i Norge er tannlegeskrekk!

Hva betyr spesifikke fobier?Spesifikke fobier kalles også enkle fobier eller isolerte fobier.

Angsten er begrenset til en spesiell ting eller situasjon som de fleste andre ikke oppfatter som spesielt farlig. Dette kan dreie seg om redsel for spesielle dyr, høyder, torden, mørke, flyturer, lukkede rom (klaustrofobi), besøk på offentlige toaletter, å spise visse typer mat, tannlegebesøk eller synet av blod eller skade.

Den som har en slik fobi vil selv være klar over det og normalt forsøke å unngå det som fremkaller angsten. Hvis man likevel kommer i kontakt med det man er redd for kan dette utløse et panikkanfall som ved agorafobi eller sosial fobi.

Hvor kan du få hjelp?Slike fobier er vanlige og mange som har slike plager som unge, klarer å komme over det uten noen bestemt behandling.

Imidlertid kan en fobi som i seg selv kan synes som en bagatell få stor betydning for det livet man lever. For eksempel kan en fobi for å ta heis føre til at man ikke tar en jobb man har lyst på fordi kontoret ligger i 12. etasje.

Det kan være vanskelig å søke hjelp for et slikt problem fordi det virker flaut å innrømme at man er redd for noe som egentlig ikke er så farlig. Du har kanskje opplevd at andre kommer med kommentarer som latterliggjør eller bagatelliserer problemet.

Dersom du har en slik fobi og føler at dette er plagsomt eller at det styrer livet ditt, kan du kontakte lege som evt. kan henvise deg videre.

Hva slags behandling finnes?Den mest effektive behandlingsformen er det som kalles eksponeringsterapi. Dette består i at du utsettes (eksponeres) for den situasjonen eller den tingen som fremkaller angsten. Det viser seg at dersom du tåler å være i en situasjon der du føler angst, vil angsten etter hvert avta. Behandlingen foregår ved at du nærmer deg gradvis det du er redd for. Medikamenter har liten eller ingen plass i slik behandling.

Oppdatert 27.04.09 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Kilde:
ICD-10. Psykiske lidelser og atferdsforstyrelser. Kliniske beskrivelser og diagnostiske retningslinjer. Gyldendal Norsk Forlag, 8. opplag, 2005