Sol + røyk = rynker

Røykere ser eldre ut enn ikke-røykere på samme alder. Verst blir det dersom man kombinerer røyken med soling. Ultrafiolette stråler i sollyset fremskynder nemlig aldringsprosessen.

Bryter ned elastiske fibre

  • Røyking fører til økt nivå av et stoff i huden som bryter ned kollagen. Kollagen er et trådaktig protein i huden, som er viktig for at huden skal holde seg elastisk og myk. Når nedbrytning av kollagen øker får du raskere rynker.
  • Sola sender ut flere typer stråler. Det synlige lyset et det som gjør at vi kan se. Det er ikke farlig for huden. Men sammen med dette lyset kommer det også en usynlig stråling som vi kaller ultrafiolett stråling eller UV-stråling. Ozonlaget filtrerer heldigvis bort mye av denne UV-strålingen.

Vanligvis snakker vi om UV-stråling av type A og B, såkalt UVA og UVB. Begge disse stråletypene kan skade huden, men på hver sin måte. UVA trenger dypt ned i huden og er ansvarlig for at huden eldes fortere og mister sin glatthet, vi får rynker. UVB gjør at huden blir rød og hoven og øm. Denne strålingen sees på som skumlere, fordi den har sammenheng med utvikling av føflekkreft.

Vil du slutte å røyke?De fleste vet at røyking fører til alvorlige helseskader. Det er allikevel ganske lett å skyve tankene på kreft og død vekk og tenke at -det kommer ikke til å ramme meg-.

Kanskje tanken på at hvert trekk du tar får deg til å se eldre og rynkete ut kan hjelpe deg til å få det puffet du trenger for å slutte?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Stikkord: