Smerter i foten – hva kan årsaken være?

Fotsmerter er vanlige, men er sjelden dramatiske. Fotsmerter kan derimot gi store smerter som tilsynelatende ikke står i forhold til årsaken.

HOVNE BEIN VANLIG: På slutten av en lang dag er det relativt vanlig å være hoven i beina. Hvis beina forblir hovne over lengre tid, kan det være mer alvorlige problemer, som nyresvikt, hjertesvikt eller blodpropp i beina. Foto: Shutterstock
HOVNE BEIN VANLIG: På slutten av en lang dag er det relativt vanlig å være hoven i beina. Hvis beina forblir hovne over lengre tid, kan det være mer alvorlige problemer, som nyresvikt, hjertesvikt eller blodpropp i beina. Foto: Shutterstock Vis mer

Her er en oversikt over årsaker som kan være bakenforliggende smerter i foten.

Årsaker til smerter i foten

Årsker som sitter i og/eller rundt selve foten kan være:

 • Brudd i fotens knokler: Foten inneholder flere knokler som kan brekke hvis man for eksempel får en tung gjenstand på foten. Tærne kan også brekke ved å sparke mot en hard gjenstand.
 • Tretthetsbrudd er brudd som utvikles over tid ved stor belastning hos for eksempel idrettsutøvere.
 • Feil sko: Feil sko kan være en lett løsbar årsak til smerter i foten.
HALLUX VALGUS: Skjev stortå er det tydeligste tegnet på at du har hallux valgus. Hoven tå, smerter i stortåen og under foten, og kul på foten, kan være noen symptomer. Foto: Shutterstock
HALLUX VALGUS: Skjev stortå er det tydeligste tegnet på at du har hallux valgus. Hoven tå, smerter i stortåen og under foten, og kul på foten, kan være noen symptomer. Foto: Shutterstock Vis mer

Fotdeformiteter og feilstillinger i foten

Det finnes flere feilstillinger i foten som kan gi smerter, for eksempel:

 1. Hammertå (Ved hammertå er det innerste leddet av tåa bøyd oppover mens det ytterste tåleddet er bøyd nedover. Dette kan føre til smerter.)
 2. Hallux valgus (Ved hallux valgus står stortåa skjev og er vinklet mot lilletåen.)
 3. Hallux rigidus (En sykdom av stortåas grunnledd, som kan gi smerter og stivhet.)
 4. Plattfot (Ved plattfot kan man få smerter, men de fleste lever med plattfot uten å få symptomer. Ved plattfot er en eller begge av fotens buer avflatet eller mangler.)
 5. Plantarfasciitt (En overbelastning av bindevevsplaten under foten. Plantarfasciitt er en vanlig tilstand og gir som regel smerter under foten samt ved den indre siden av foten.)
 6. Mortons nevrom (En tilstand som skyldes som regel over- og/eller feilbelastning over en lengre tidsperiode. Smertene kjennes skarpe og sitter som regel mellom tærne på forfoten. Smerten forekommer oftest mellom andre og tredje tå eller mellom tredje og fjerde tå.)
 7. Subluksasjon (En tilstand der to leddflater forskyver seg delvis til hverandre. Rammer som regel idrettsutøvere som har hatt et enkelt trauma, for eksempel tråkket feil. Smerten sitter typisk på utsiden av foten.)
 8. Køhlers sykdom (Sykdommen skyldes nedsatt blodforsyning som kan føre til at det underforsynte området kan henfalle. Smerten sitter som regel i mellomfoten eller i forfoten.)
 9. Tarsal tunnel syndrom (En sykdom der en nerve ligger i klem, og kan gi skarpe smerter som ligger bak på innsiden av foten. Det kan også medføre nummenhet på innsiden av foten som kan omfatte de første tre tær.)
 10. Artrose i foten
 11. Beinhinnebetennelse
 12. Inngrodd tånegl
image: Fotens anatomi

Fotens anatomi

Disse sykdommene kan gi smerter i føttene

Systemiske sykdommer som kan føre til fotsmerter er:

image: Hælsmerter - ulike årsaker

Hælsmerter - ulike årsaker

Andre mulige årsaker til smerter i føttene

 • Smerter i foten kan også komme fra ryggen, for eksempel som følge av skoliose - skjev rygg, som fører til feilbelastning.
 • Smerter i foten kan også komme fra andre ledd, for eksempel som følge av slitasje i hoften.

Husk alltid at det å lese en artikkel aldri erstatter et legebesøk.

Oppsøk lege hvis du opplever smerter eller har symptomer i føttene som vedvarer. Listene over mulige årsaker over, er ikke nødvendigvis uttømmende.

Kilder:

Helsenorge.no, Helsebiblioteket.no, Lvh.no, Nhi.no, Ullevålkiropraktor.no, Vondt.net