Smerte i hofteleddsbøyeren

Hofteleddsbøyeren (Muskulus iliopsoas) er en muskel, denne kan gi smerter flere steder på kroppen.

SMERTER: Unge idrettsutøvere som ikke er flinke til å tøye hofteleddsbøyeren kan få stram og kort hofteleddsbøyer.  Foto: NTB Scanpix
SMERTER: Unge idrettsutøvere som ikke er flinke til å tøye hofteleddsbøyeren kan få stram og kort hofteleddsbøyer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

De tre musklene psoas major, psoas minor og iliacus, sammen med iliopsos, den viktigste hofteleddsbøyeren vår. Om en står oppreist og løfter kneet opp, er det i hovedsak denne muskelen man bruker. Muskelen brukes også ved hvert steg når man går eller løper.

- Derfor får unge idrettsutøvere som ikke er flinke til å tøye denne muskelen, ofte smerter i hofteleddsbøyeren. Da blir den kort og stram og kan gi smerte, sier Stephan Maximillian Röhrl, overlege ved ortopedisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus og leder for Norsk forening for Hofte- og Knekirurgi.

LES OGSÅ: Smerter i hoften - vanlige årsaker

Årsak til smerter i hofteleddsbøyer

Smerter forårsaket av hofteleddsbøyeren setter seg ofte langsmed korsryggen og litt opp i brystryggen på den siden muskelen har muskelknuter, men kan også bre seg til lysken, fremside av lår, sete og hofte.

EKSPERT: Stephan Maximillian Röhrl, overlege ved ortopedisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus og leder for Norsk forening for Hofte- og Knekirurgi. Foto: Privat
EKSPERT: Stephan Maximillian Röhrl, overlege ved ortopedisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus og leder for Norsk forening for Hofte- og Knekirurgi. Foto: Privat Vis mer

- Smerter i hofteleddsbøyeren kan også komme av emosjonell spenning, for lite bevegelse, ensidig trening og tarmproblemer. sier Röhrl.

Han forteller at det er viktig å tenke differensialdiagnoser for å velge rett behandling ved smerte i hofteleddsbøyeren.

- Man må tenke på brokk og infeksjon i lymfeknuter i lysken, sier Röhrl.

Han legger til at en innsatt hofteprotese også kan gi smerter i hofteleddsbøyeren.

LES OGSÅ: Bursitt er en slimposebetennelse, kan ramme hofteleddet

Ifølge Store Medisinske Leksikon går muskelen fra innsiden av hoftebenet, og gjennom bekkenet til korsryggens virvler. Muskelen har består av to deler musculus psoas major og musculus iliacus. Alle går under lyskebåndet, hvor de forener seg, og fester seg på innsiden av lårbenet. Muskulus iliopsoas er en viktig utadrotator, og den viktigste bøyemuskelen i hofteleddet. Psoasmusklene tilsvarer indrefileten hos dyrene.

LES OGSÅ: Slitasjegikt i hoften

TØYE: Knel med en fot i gulvet mens det bakre beinet står vinkelrett med kneet i gulvet. Vær rak i ryggen, med en liten svai i korsryggen. Foto: NTB Scanpix
TØYE: Knel med en fot i gulvet mens det bakre beinet står vinkelrett med kneet i gulvet. Vær rak i ryggen, med en liten svai i korsryggen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer