Å slutte å bruke snus innebærer at du gjør deg fri fra en avhengighet, men det kan være en vanskelig prosess å slutte og snuse.
Lommelegen har tidligere skrevet om hvordan du kan slutte med snus.
- Det man vet om helserisikoen ved snusbruk finner man i Kunnskapsoppsummeringen laget av Folkehelseinstituttet i 2014, sier Bjørn Andreas Bang fra Helsedirektoratet. Ifølge Kunnskapsoppsummeringen fra Folkehelseinstituttet er det godt dokumentert at nikotin er avhengighetsfremkallende (SCENIHR, 2008). I tillegg har nikotin biologiske virkninger blant annet på nervesystemet, hjerte- og karsystemet og en rekke andre organer.
1. Mindre risiko for kreft

Snus inneholder små mengder kreftfremkallende stoffer, som f.eks. nitrosaminer. Disse kalles ifølge Folkehelseinstituttet tobakksspesifikke nitrosaminer. Også andre kreftfremkallende stoffer som:
- Krom (Cr)
- Nikkel (Ni)
- Polonium210 (Po210)
- Polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH)
kan finnes i små mengder i røykfrie tobakksprodukter. Dessuten finnes det små mengder aldehyder som kan være irriterende og kreftfremkallende.
- Det er bekreftet at snus inneholder kreftfremkallende stoffer som gir økt risiko for kreft i bukspyttkjertel, kreft i spiserør og munnhule, sier Bang i Helsedirektoratet.
Han forteller at det er uklart hvor stor risikoen er, men at det er identifisert kreftfremkallende stoffer, nevnt ovenfor.
LES OGSÅ: Dette skjer med kroppen når du slutter å røyke

2. Redusert puls og blodtrykk, mindre risiko for hjerte- og karsykdom
Nikotin har veldokumenterte akutte effekter på hjerte- og karsystemet, som økning av hjertefrekvensen og blodtrykket.
- Blodårene trekker seg sammen, noe som gir økt blodtrykk og puls. Man har ikke funnet at snus kan utløse hjerteinfarkt og hjerneslag, men hvis man snuser og får hjerteinfarkt, er dødsrisikoen større, sier Bang.
- Når man slutter med snus vil blodtrykk og puls bli normalisert.
3. Frisk munnhule, tenner og tannkjøtt
Snusbruk gir forandringer i slimhinnene i munnen.
- I de fleste tilfeller blir dette helt normalt igjen hvis man slutter, men i enkelte tilfeller er forandringene varige, sier Bang.
Han forklarer at der snusen blir plassert, kan tannkjøttet trekke seg tilbake og man vil få lange tannhalser.

4. Bli gravid, uten å utsette foster for risiko
Før Kunnskapsoppsummeringen i 2014 hadde norske helsemyndigheter en «føre var»-holdning til snusbruk og graviditet. I oppsummeringen fra Folkehelseinstituttet ble det klart at snus hadde en negativ innvirkning på fosteret.
- Det er funnet sammenheng mellom lav fødselsvekt, for tidlig fødsel, dødfødsel, svangerskapsforgiftning, pustestans og snusbruk under graviditet. Det er en helt klar anbefaling at gravide ikke skal bruke snus, sier Bang.
5. Spar masse penger
Det er ingen stor overraskelse at snus koster penger. Ifølge Bang koster en boks snus rundt 90 kroner i Norge, litt avhengig av merke og styrke. Hvis man da bruker tre bokser i uka, vil dette gi en kostnad på 14.000 kroner i året. Her er det altså mye penger å spare.
6. Bli fri
Det er enighet om at nikotin er avhengighetsskapende. Bang forklarer at det å bli fri fra avhengigheten for mange er en fordel i seg selv.
- Det å bli ”fri”. Mange finner ut at det å snuse kan være ganske så irriterende, og man er lei av å være avhengig. Erkjennelsen av å ikke kunne velge om man vil eller ikke er plagsom. Ønsket om å bli fri er en sterk motivasjon for mange som slutter, mener Bang.