FORDELER VED Å SLUTTE: Slutter du å snuse kan du glede deg over redusert helserisiko for flere sykdommer, bedre økonomi og frihet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FORDELER VED Å SLUTTE: Slutter du å snuse kan du glede deg over redusert helserisiko for flere sykdommer, bedre økonomi og frihet. Foto: NTB Scanpix/ShutterstockVis mer

Slutta å snuse? Seks ting å glede seg over

Det er mange helsegevinster ved å slutte å snuse, men også andre fordeler som vil påvirke hverdagen din.

Å slutte å bruke snus innebærer at du gjør deg fri fra en avhengighet, men det kan være en vanskelig prosess å slutte og snuse.

Lommelegen har tidligere skrevet om hvordan du kan slutte med snus.

- Det man vet om helserisikoen ved snusbruk finner man i Kunnskapsoppsummeringen laget av Folkehelseinstituttet i 2014, sier Bjørn Andreas Bang fra Helsedirektoratet. Ifølge Kunnskapsoppsummeringen fra Folkehelseinstituttet er det godt dokumentert at nikotin er avhengighetsfremkallende (SCENIHR, 2008). I tillegg har nikotin biologiske virkninger blant annet på nervesystemet, hjerte- og karsystemet og en rekke andre organer.

1. Mindre risiko for kreft

 Bjørn Andreas Bang, seksjonsleder ved Slutta.no (tidligere Røyketelefonen) i Helsedirektoratet. Foto: Privat
Bjørn Andreas Bang, seksjonsleder ved Slutta.no (tidligere Røyketelefonen) i Helsedirektoratet. Foto: Privat Vis mer

Snus inneholder små mengder kreftfremkallende stoffer, som f.eks. nitrosaminer. Disse kalles ifølge Folkehelseinstituttet tobakksspesifikke nitrosaminer. Også andre kreftfremkallende stoffer som:

  • Krom (Cr)
  • Nikkel (Ni)
  • Polonium210 (Po210)
  • Polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH)

kan finnes i små mengder i røykfrie tobakksprodukter. Dessuten finnes det små mengder aldehyder som kan være irriterende og kreftfremkallende.

- Det er bekreftet at snus inneholder kreftfremkallende stoffer som gir økt risiko for kreft i bukspyttkjertel, kreft i spiserør og munnhule, sier Bang i Helsedirektoratet.

Han forteller at det er uklart hvor stor risikoen er, men at det er identifisert kreftfremkallende stoffer, nevnt ovenfor.

LES OGSÅ: Dette skjer med kroppen når du slutter å røyke

DU BØR SLUTTE: Nikotin har veldokumenterte akutte effekter på hjerte- og karsystemet, som økning av hjertefrekvensen og blodtrykket. Foto: NTB scanpix / Løvland, Marianne
DU BØR SLUTTE: Nikotin har veldokumenterte akutte effekter på hjerte- og karsystemet, som økning av hjertefrekvensen og blodtrykket. Foto: NTB scanpix / Løvland, Marianne Vis mer

2. Redusert puls og blodtrykk, mindre risiko for hjerte- og karsykdom

Nikotin har veldokumenterte akutte effekter på hjerte- og karsystemet, som økning av hjertefrekvensen og blodtrykket.

- Blodårene trekker seg sammen, noe som gir økt blodtrykk og puls. Man har ikke funnet at snus kan utløse hjerteinfarkt og hjerneslag, men hvis man snuser og får hjerteinfarkt, er dødsrisikoen større, sier Bang.

- Når man slutter med snus vil blodtrykk og puls bli normalisert.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

3. Frisk munnhule, tenner og tannkjøtt

Snusbruk gir forandringer i slimhinnene i munnen.

- I de fleste tilfeller blir dette helt normalt igjen hvis man slutter, men i enkelte tilfeller er forandringene varige, sier Bang.

Han forklarer at der snusen blir plassert, kan tannkjøttet trekke seg tilbake og man vil få lange tannhalser.

STOPPER NEGATIV UTVIKLING I MUNNHULEN: Snuser du lenge kan slimhinnen i munnen bli ødelagt, og du får lange tannhaser. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
STOPPER NEGATIV UTVIKLING I MUNNHULEN: Snuser du lenge kan slimhinnen i munnen bli ødelagt, og du får lange tannhaser. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

4. Bli gravid, uten å utsette foster for risiko

Før Kunnskapsoppsummeringen i 2014 hadde norske helsemyndigheter en «føre var»-holdning til snusbruk og graviditet. I oppsummeringen fra Folkehelseinstituttet ble det klart at snus hadde en negativ innvirkning på fosteret.

- Det er funnet sammenheng mellom lav fødselsvekt, for tidlig fødsel, dødfødsel, svangerskapsforgiftning, pustestans og snusbruk under graviditet. Det er en helt klar anbefaling at gravide ikke skal bruke snus, sier Bang.

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Brynjulf Barexstein

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Send inn spørsmål

5. Spar masse penger

Det er ingen stor overraskelse at snus koster penger. Ifølge Bang koster en boks snus rundt 90 kroner i Norge, litt avhengig av merke og styrke. Hvis man da bruker tre bokser i uka, vil dette gi en kostnad på 14.000 kroner i året. Her er det altså mye penger å spare.

6. Bli fri

Det er enighet om at nikotin er avhengighetsskapende. Bang forklarer at det å bli fri fra avhengigheten for mange er en fordel i seg selv.

- Det å bli ”fri”. Mange finner ut at det å snuse kan være ganske så irriterende, og man er lei av å være avhengig. Erkjennelsen av å ikke kunne velge om man vil eller ikke er plagsom. Ønsket om å bli fri er en sterk motivasjon for mange som slutter, mener Bang.

Hva inneholder snus?
Snus består av oppmalt tobakk (40–45 %) blandet med vann (45–60 %), salt (1,5–3,5 %), natrium bikarbonat (1,5 - 3,5 %), fuktighetsbevarende stoffer som glyserol og propylenglykol (1,5–3,5 %) samt naturlige eller syntetiske smakstilsetninger/aromastoffer.
Kilde: Kunnskapsoppsummeringen laget av Folkehelseinstituttet i 2014.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-