Slik kan du forebygge beinhinnebetennelse

Beinhinnebetennelse er den vanligste belastningsskaden hos de som løper mye.

Slik kan du forebygge beinhinnebetennelse

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Beinhinnebetennelse er en vanlig diagnose blant idrettsutøvere, særlig løpere. Det er også en omdiskutert diagnose, fordi man lenge har brukt den for lett, særlig på unge idrettstutøvere som sliter med leggesmerter.

Lege Ari Bertz, spesialist i ortopedisk kirurgi ved Ortoklinikken i Bergen, sier det er viktig å få stilt riktig diagnose før man fastslår at noen lider av beinhinnebetennelse.

- Diagnosen er dessverre blitt misbrukt av flere leger og fysioterapeuter. Man er nødt til å ta en helhetlig vurdering på hele benet, fra hoftenivå og nedover inkludert føttene, for å stille riktig diagnose. Det er ikke alle som har smerter i leggen som har beinhinnebetennelse, understreker Bertz.

SPESIALIST: Lege og kirurg Ari Bertz ved Ortoklinikken i Bergen understreker at det trengs en helhetlig undersøkelse før man kan slå fast beinhinnebetennelse.  Foto: PRIVAT
SPESIALIST: Lege og kirurg Ari Bertz ved Ortoklinikken i Bergen understreker at det trengs en helhetlig undersøkelse før man kan slå fast beinhinnebetennelse. Foto: PRIVAT Vis mer

LES OGSÅ: Beinhinnebetennelse og trening

Ikke en infeksjon

Men hva er egentlig beinhinnebetennelse? Som navnet tilsier er det en betennelse, eller en overbelastning, i beinhinna på fremsiden av leggen. Og den skyldes ofte mye trening og overbelastning på leggmusklene.

- Beinhinnebetennelse er et begrep som er blitt brukt av leger og fysioterapeuter, som beskriver smerter rundt den fremre del av leggen, det vil si rett over og på innsiden av skinnbenet. På engelsk kaller man denne tilstanden “Shin splints” eller “Medial Tibial Stress Syndrom”. På norsk brukes ofte begrepet traksjonsperiostitt i det medisinske miljøet, forklarer Bertz.

Beinhinnebetennelse kan også oppstå i underarmen (forearm splints), men dette er en sjelden tilstand.
- Ordet betennelse er blitt brukt for å beskrive flere tilstander som rammer muskelskjelett systemet, men man kan lett misforstå og tro at det dreier seg om en infeksjon. Det er ikke en infeksjon, men en irrtiasjon grunnet økt stress i et bestemt område, eller på grunn av mikroskader i det samme området, sier Bertz.

Idrettsutøvere er mest utsatt

Jo mer og hyppigere man trener, jo mer utsatt er man for å få beinhinnebetennelse. Idrettsutøvere er derfor mest utsatt, særlig løpere, men også hoppere og de som driver hallidrett. Med den nye løpebølgen ser man også at stadig flere mosjonister - for eksempel maratonløpere - rammes.

- Ungdommer kan få denne tilstanden selv om den ikke er relatert til store aktiviter, og det kan skyldes medfødte tilstander som kort akillessene, eller kort gastrocenmius-muskel (en muskel i bakre del av leggen). Det fører til overbruk av muskler i den fremre delen av leggen, og økt drag på kanten av shinbenet der musklene fester seg, forklarer Bertz.

BELASTNING: Den beste medisinen mot beinhinnebetennelse er å trene mindre - eller annerledes. Svømming gir liten belastning på leggen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BELASTNING: Den beste medisinen mot beinhinnebetennelse er å trene mindre - eller annerledes. Svømming gir liten belastning på leggen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Leggsmerter ved løping

Symptomer

- Symptomene er smerter over den nedre tredjedelen av leggen (foran og på innsiden av skinnbenet), realtert til aktivitet, spesielt gange, og løping. Vanligvis kjennes det som brennende og sviende smerter. Hevelse i det aktuelle område kan også oppstå, med uttalt ømhet når man tar på innsiden av benet, sier Bertz.

  • Smerter på forsiden eller innsiden av leggen mens du trener, eller etter trening.
  • Murrende smerter etter tøffe belastinger på beina.
  • Etter hvert kommer smertene i leggen selv ved lett belastning, og også når du sitter i ro.
  • Du kan bli hoven over beinet der det gjør vondt. Dersom betennelsen blir langvarig kan du kjenne ømme knuter langs beinet.
  • Noen får tilleggssymptomer som for eksempel kramper i leggen eller nervesmerter langs hele utsiden av leggen.

Slik kan du forebygge

De som løper mye, særlig på hardt underlag, bør være oppmerksom på at leggene er spesielt utsatt for overbelastning

  • Trappe ned på treninga så musklene får hvile
  • Prøve andre typer trening enn du vanlegvis gjør. Sykling og svømming er idretter som gir liten belastning på leggen.
  • Husk å tøye leggmusklene jevnlig.
  • Prøv å unngå å løpe på hardt underlag
  • Bruk gode, stabile sko med god støytdemping og tykke, myke såler.
  • Teiping av leggen kan hjelpe for noen
  • Strekkøvelser på bakre leggmuskler og akillessene.
  • Bruk av såler for de som har plattfot eller hulfot (høy vrist).

Behandling
Det er to måter å behandle denne tilstanden:

Ikke-kirurgisk behandling:

  • Reduksjon av aktivitet
  • Unngå aktivitet som utløser smerter, hevelse, og ubehag, men ikke slutte med fysisk ktivitet.
  • Bruk av is på nedre del av leggen 10-15 minutter, 4-6 ganger daglig i flere dager inntil smertene roer seg ned.
  • Bruk av smertestillende som Ibux eller Voltaren (betennelsesdempende tabletter)

Kirurgisk Behandling:
- Indikasjon for at en pasient bør prøve kirurgi er en mislykket ikke-kirurgisk behandling, og uttalte hemmende plager. Behandlingen er rettet mot årsaken til beinhinnebetennelse, spesielt når det dreier seg om korte leggmuskler eller kort akillessene, og kan en operasjon med forlengelse av musklene eller senen gi gode resultater. Tilstanden kan være kombinert med økt trykk i muskellosjer i leggen, det man kaller kronisk kompartment syndrom, eller losjesyndrom. Spalting av muskellosjene, spesielt den som ligger på innsiden av skinnbenet, kan gi lindring av symptomene. Det er ikke 100% garanti for å bli frisk med kirurgi, og pasientene som egner seg for kirurgi bør velges nøye, understreker Ari Bertz.

LES OGSÅ: Derfor får du belastningsskader

STØTTETEIP: Mange liker å teipe leggen både som forebygging og lindring av beinhinnebetennelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
STØTTETEIP: Mange liker å teipe leggen både som forebygging og lindring av beinhinnebetennelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Kan bli kronisk

Mange har problemer med beinhinnebetennelse i flere år, og tilstanden kan også bli kronisk dersom den ikke blir oppdaget og behandlet i tide.

- Tilstanden har en tendens til å bli kronisk dersom man ikke setter i gang med forebyggende tiltak eller starter behandlingen i en tidlig fase. Men den er også selvbegrenset, og de fleste som sliter med det i ungdomsalder “vokser fra” den senere, sier Bertz

Hvis man har gjentakende eller vedvarende smerter i leggen, særlig under og etter løping og trening, bør man oppsøke lege. Pass på å få en skikkelig undersøkelse for å fastslå at det virkelig er beinhinnebetennelse du har. Det er nemlig mange andre tilstander som lett forveksles med beinhinnebetennelse, og kan gi liknende symptomer og smerter. Disse er for eksempel:

  • Nervekompresjoner i leggen
  • Medfødt rotasjonsfeil eller aksefeil i bena
  • Kronsik compartment syndrom (Losjesyndrom)
  • Funksjonelle smerter grunnet medfødt stramme leggmuskler, eller kort Akillessene
  • Isjias grunnet kompresjon på nerverøtter I ryggnivå
  • Stressbrudd
  • Svulst i bein
  • Muskel- og seneskader
  • Leddbåndskader i ankelnivå

Kilder:

Ortoklinikken i Bergen, helsenorge.no, NHI

Har du spørsmål om beinhinnebtennelse eller andre plager? Send inn ditt spørsmål til treningsekspert Gard Kristian Anderssen eller Lommelegens sjefsvarlege Brynjulf Barexstein.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer