Skoliose - skjev rygg

Ved skoliose har ryggsøylen en skjevhet. Mange kan ha dette uten plager, mens andre får symptomer i form av muskelsmerter.

SKOLIOSE: Oppdages ofte mens barn og ungdom vokser, ofte i alderen 10-18 år. Ikke alle har plager eller symptomer selv om ryggsøylen er skjev. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SKOLIOSE: Oppdages ofte mens barn og ungdom vokser, ofte i alderen 10-18 år. Ikke alle har plager eller symptomer selv om ryggsøylen er skjev. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Skoliose betyr skjevhet i ryggen i ryggens sideplan, det vil si at hvis man ser på ryggen bakfra har ryggsøylen en S-liknende form istedet for en rett form, i tillegg til at den kan være litt vridd. Endel med skoliose plages ikke av denne, mens endel kan oppleve å bli slitne i ryggen ved aktivitet.

LES OGSÅ: Prolaps i ryggen

Skoliose oppdages i ungdomsårene

De aller fleste tilfellene av skoliose dreier seg om skjevhet i ryggsøylen som utvikler seg mens barn og ungdom vokser, ofte i alderen 10-18 år og har ingen underliggende sykdom eller forklaring. Kun et fåtall av disse vil kreve behandling. Skoliosen kan ofte øke på i vekstspurten. I noen få tilfeller kan også skjevheten i ryggen skyldes andre sykdommer eller at man har ulik lengde på bena. Noen tilfeller av skoliose oppstår også hos barn under 10 år. Her kan du lese om flere typer ryggplager og sykdom i rygg som kan oppstå hos barn og voksne.

Mange opplever aldri plager fra sin skoliose

Ikke alle med skoliose har ryggsmerter. Hos mange vil en kun oppdage skoliose tilfeldig ved rutineundersøkelse i militæret, skolen, eller at foreldrene oppdager det. Barnet har ofte ikke mer ryggsmerter enn sine jevnaldrende. Man kan oppleve å bli mer sliten i muskulatur fordi det er en skjevbelastning mellom de to sidene av ryggen og noen synes kanskje at det er kosmetisk skjemmende hvis det er uttalt skoliose.

LES OGSÅ: Vanlige årsaker til muskelsmerter

SKJEV RYGGRAD: Ved skoliose ser man at ryggsøylen en S-liknende form istedet for en rett form Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
SKJEV RYGGRAD: Ved skoliose ser man at ryggsøylen en S-liknende form istedet for en rett form Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Bør man oppsøke lege ved skoliose?

Barn og ungdom med skoliose bør undersøkes av lege, både for å utelukke andre tilstander enn det som er vanligst (idiopatisk strukturell skoliose) og for oppfølging. Skoliose kan sees av foreldre eller barnet selv ved at ryggen ser skjev ut, eller at en skulder stikker høyere enn den andre, skulderbladet på den ene siden stikker litt ut, eller en hudfold på siden av overkroppen som kun er på den ene siden. Videre bør man av flere årsaker oppsøke lege hvis barnet halter eller klager over ryggsmerter.

Fastlege kan henvise til røntgenundersøkelse og/ eller eventuelle andre undersøkelser. Dersom det bekreftes en idiopatisk strukturell skoliose, kan barnet henvises til ortopedisk spesialist for oppfølging gjennom årene med videre vekst og vurdering av behandling.

LES OGSÅ: Kroniske ryggsmerter i korsryggen

Behandling av skoliose

Behov for behandling vurderes av spesialist og vil ha som mål å begrense utviklingen av skoliosen gjennom videre vekst i ungdomsårene. Vurderingen vil blant annet baseres på vinkelberegninger i ryggen, det vil si hvor uttalt skoliosen er og hvordan denne utvikler seg, samt hvor lenge barnet har igjen av vekstfase. Ofte trenger mild skoliose ingen behandling, mens alvorlig skoliose ofte må behandles. Behandlingsalternativene er, utover observasjon, korsett og kirurgi. Det anbefales også å være i fysisk aktivitet og styrke kjernemuskulatur i rygg og mage, ikke for å påvirke forløpet av skoliosen, men for å redusere plager. Andre hensyn som bør tas, bør diskuteres med spesialist.

LES OGSÅ:

Kilder: uptodate.com og bestpractice.bmj.com