Skiskader: hvis ulykken er ute

Lær deg førstehjelp ved de vanligste skiskadene, og hvordan du forholder deg dersom uhellet virkelig er ute.

Hvis uhellet skulle være ute, er det viktig at du vet hva du skal gjøre. Riktig varsling og førstehjelp kan spare den skadede for mange plager, og i sin ytterste konsekvens redde liv.

Generelt om skader og behandlingVed uhell i skibakken kan det dreie seg om alt fra en harmløs vrikking av en ankel, til alvorlige hodeskader. Det er derfor viktig at du er kjent med prinsippene for førstehjelp og hvordan du oppfører deg i en nødssituasjon.

Men som oftest er det heldigvis snakk om skader, der det ikke blir nødvendig med verken redningspatruljer eller ambulansehelikopter. Her er det også mange nyttige ting du kan få gjort for å hjelpe den skadede.

Slik oppstår typiske skiskaderHer finner du en kortfattet oversikt over de mest typiske skiskadene. Klikk på linkene for å lese mer om hver enkelt skade.

HodeskaderAlvorlige hodeskader skjer heldigvis ikke så ofte som de andre skadene. Når de skjer er de imidlertid dramatiske og sjansen for varige mén er stor. Riktige forholdsregler reduserer risikoen for alvorlige hodeskader.

HåndleddskaderDette har blitt en typisk snøbrett-skade, som oppstår ved at man prøver å ta seg for, når man faller. Dette er skader som enkelt kan forebygges med riktig sikkerhetsutstyr.

SkulderskaderSkulderskader er en annen vanlig snøbrettskade. Vanligvis hopper leddkulen på overarmsbenet ut av leddskålen, skulderen går ut av ledd. Dette er svært smertefullt. En annen skade som kan oppstå er at leddbåndet mellom kravebenet og skulderbladet ryker.

KneskaderKneskader omfatter meniskskader, korsbåndskader, skade på det indre sideleddbåndet og skade på leddet mellom leggbeinet og kneleddet. De er mest utbredt blant telemark- og slalåmkjørere og skyldes ofte uheldig vridning, for eksempel ved hekting av den ene skien.

AnkelskaderAnkelskader kommer av at foten blir vridd slik at leddbåndene blir strukket og kanskje avrevet. De forekommer sjeldnere etter hvert som man har stadig bedre og stivere støvler. I stedet øker kneskadene.

R I K E ved forstuvninger og vrikkinger
Ved forstuvninger og vrikkinger er den viktigste behandlingen rask førstehjelp etter R I K E -prinsippet. Dette bør alle som driver med idrett og friluftsliv ha god kjennskap til.

R - Ro.
La den skadede kroppsdelen være i ro. Prøv ikke å belaste den i et døgn eller to etter skaden.

I - Is.
Dersom du legger på is, demper du hevelsen og smertene. La isen ligge på ca. 15-20 minutter i timen i flere timer, gjerne hele den første dagen. Viktig: Legg ikke isen direkte på huden, det medfører frostskader.

K - Kompresjon.
Legg på et stramt elastisk bind eller sportstape. Viktig: Bandasjen skal ikke være så stram at den stanser blodomløpet. Det merker du ved at følelsen blir borte i den skadede kroppsdelen og at huden i området blir blå.

E - Elevasjon.
La den skadede kroppsdelen ligge høyt, dvs. over hjertehøyde. La f.eks. en forstuet ankel ligge på en pute om natten.

I løpet av noen timer, bør en lege vurdere om skaden er så alvorlig at den bør behandles videre, eller om man kan fortsette med RIKE-behandlingen. Legen kan også foreskrive betennelsesdempende medisiner for at hevelsen skal gå fortere ned.