Sjelden skatt i Bergen

Å komme inn i Lepramuseet på St. Jørgens hospital fyller deg med en tung ro: Du har kommet rett til kjernen for en turists ambisjoner, nemlig det bortgjemte, ekte, innholdsrike stedet som gir deg en ordentlig opplevelse.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Foto: Lepramuseet i Bergen

På St. Jørgens hospital sitter historien bokstavelig talt i veggene (se etter innripinger og slitasjemerker!). Dagens bygninger er fra 1700-tallet - og utvendig nyrestaurert, men sykehuset som institusjon har vært i drift fra 1411 til 1946. Det gjør St. Jørgen til Skandinavias eldste sykehus! I 1946 døde de to siste pasientene på St. Jørgen, og epoken med egne leprasykehus i Norge var over. I dag er St. Jørgens hospital i Bergen et meget severdig museum som sesongåpner med ny, fast utstilling 14. juni.

Lepra
Lepra (spedalskhet eller Hansens sykdom) er en infeksjonssykdom som angriper huden og nervene, og som skyldes leprabakterier. Sykdommen overføres fra person til person via dråpesmitte, men for å utvikle sykdommen kreves både langvarig smittepåvirkning og spesielle disposisjoner hos den som blir syk. Lepra regnes derfor ikke som særlig smittsomt, og er for eksempel ingen helsefare for turister som reiser til land der lepra finnes.

Lepra fører til forandringer i huden. Huden kan få flekker, hovne opp, få kuler eller bli tykk med dype rynker. Hudnervene kan ødelegges, slik at følelsen i huden forsvinner. Når følelsen er borte, kan det lett oppstå skader fordi man ikke merker ytre påvirkninger. Det kan oppstå sår, som igjen blir infiserte. Uten behandling vil dette kunne føre til deformiteter. Det samme kan skje i øynene dersom følelsen på hornhinnen blir borte. Leprøse som ikke får behandling har ofte dårlig syn som følge av nervedestruksjon, hornhinnesår og infeksjoner.

Lepra forekommer i dag i Asia, Afrika, i Mexico, Karibien og Sør-Amerika. Sykdommen behandles med en kombinasjon av flere antibiotikatyper, som regel pågår behandlingen i flere år.

Lepra i NorgeI Norge er sykdommen kjent siden Vikingetiden, den var særlig utbredt langs kysten. På 1800-tallet blomstret sykdommen opp. I 1856 ble det opprettet et nasjonalt lepra-register (verdens første pasientregister!) og i 1885 ble det vedtatt en egen lepralov for å sikre smittevern og håndtering av sykdommen i Norge. Det offentlige helsevesen var altså solid på banen for å bekjempe lepra. Den norske legen Armauer Hansen oppdaget leprabakterien i 1873 og beskrev sykdommen nøye. Armauer Hansen er kanskje den mest kjente norske legen gjennom tidene, og mange steder i verden kalles altså lepra for Hansens sykdom.

LepramuseetSigurd Sandmo, museumsbestyrer for Lepramuseet i Bergen, innlemmer lommelegen.no generøst i St. Jørgens hospitals og lepraens historie med detaljer fra beboernes hverdagsliv - til statlige helsereformer og vitenskapelig nybrottsarbeid:

-Lepramuseet forteller på sett og vis to historier. På den ene siden er St. Jørgens Hospital innfallsporten til pasientenes leprahistorie. Mange opplever det forlatte sykehuset som et monument over mange tusen personlige tragedier. Samtidig er dette et museum som formidler en spesiell del av helsearbeidets historie. Det offentlige norske lepraarbeidet, og ikke minst lepraforskningen, har høstet berømmelse og anseelse i mange land. I møtet mellom disse ulike fortellingene har Lepramuseet et stort potensiale som formidlingsinstitusjon. Det håper jeg vi kan vise med utstillingene som åpner nå i år.

En av grunnene til at man kjenner så sterkt på gleden over å ramle inn i noe autentisk, er at Lepramuseet står slik de siste ansatte forlot sykehuset da det opphørte som institusjon i -46. Lite er gjort innvendig siden da.

- Vi vil gjerne at sykehuset skal kunne oppleves som forlatt og glemt, det er jo noe av kjernen i leprahistorien. Dette er ikke noe glossy museum med multimediale virkemidler og dukker i sengene, sier Sandmo. Det er det autentiske og slitne institusjonsmiljøet med sin spesielle atmosfære som er vår viktigste gjenstand. Formidlingen er organisert rundt det.

Sigurd Sandmo viser oss inn i en del av det nedlagte sykehuset der det skal åpnes en egen utstilling i anledningen 400-årsjubileet for det offentlige helsevesenet.

-Utstillingen skal hete "Her er smittsom sykdom!". Tittelen er hentet fra en type skilt som en gang var en viktig del av det forebyggende helsearbeidet. Her skal vi ikke bare ta for oss lepra, men vise fram hvordan offentlig helsearbeid har bidratt til å bekjempe infeksjonssykdommer fra 1600 til i dag, fra pest til SARS med andre ord. Andre steder i Bergen skal publikum kunne besøke utstillinger som belyser andre virksomhetsområder, slik som skolehelsetjenesten (Latinerskolen), den psykiatriske helsetjenesten (Dårekisten), eldreomsorgen (Stranges stiftelse) og næringsmiddelkontrollen (Kjøttbasaren). St. Jørgens Hospital er en av fem arenaer i dette prosjektet. Hele utstillingsløypen åpner 14. juni.

St. Jørgen
Lyset faller inn gjennom åpne dører til de små pasientrommene, på begge sider langs det avlange fellesrommet i St. Jørgens hospital. Her bodde leprasyke vestlendinger kanskje det meste av sine liv; mange hadde normal levealder, og levde lenge på institusjon. Utseende kunne være sterkt forandret, stygt og umenneskelig - de må ha opplevd at folk viste avsky eller redsel når de påtraff dem. Selv om det etter hvert ble klart at lepra skyldtes en bakterie, har det å være spedalsk vært forbundet med noe urent, umoralsk kanskje, fattigslig, ja, nærmest selvforskyldt. Hva slags liv hadde de? Og, hva slags selvbilde?

St. Jørgen er forresten skytshelgen for de spedalske. Mange leprasykehus ble oppkallt etter St. Jørgen - eller Saint George på engelsk.

Sommeren 2003
Er du turist eller innbygger i Bergen denne sommeren kan du altså glede deg over to begivenheter: Ny, fast utstilling på Lepramuseet (på St. Jørgens hospital), og en stor, 5-delt helsejubileumsutstilling, der utstillingen om smittsomme sykdommer befinner seg i en del av St. Jørgens hospital.

Og skulle du finne et hjerte og et navn mens du rusler rundt der, spikket inn i en av de gamle treveggene, kan du ikke se henne for deg? Hun som levde et langt liv på St. Jørgen, med lengsler som vel ingen kunne oppfylle?


Nyttige telefonnummer og adresser:

St. Jørgens Hospital, Kong Oscars gate 59, Postboks 592 sentrum, 5806 Bergen, Tlf/faks (+47) 55 96 11 55 E-post: lepra@lepra.no

Turistinformasjonen i Bergen, Vågsallmenningen 1, NO-5014 Bergen, Norge, Tlf.: (+47) 55 55 20 00. Faks (+47) 55 55 20 01
E-post: info@visitBergen.com

Fylkesmannen i Hordaland, Helseavdelingen
Postboks 7310, 5020 Bergen, Tlf.: 55 57 23 00/55 57 23 26

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer