Sitronvann - er det virkelig en vidunderdrikk?

Kan vann med ferskpresset sitron føre til renere hud, vektnedgang og bedre fordøyelse? Se hva ernæringsfysiologene svarer.

INGEN SUPEREFFEKT: Sitronvann har ingen dokumenterte effekter, men at det smaker godt og er sunnere enn brus er det ingen tvil om. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
INGEN SUPEREFFEKT: Sitronvann har ingen dokumenterte effekter, men at det smaker godt og er sunnere enn brus er det ingen tvil om. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

«Sitronvann gir bedre fordøyelse», «sitronvann øker forbrenningen» og «sitronvann bidrar til vekttapp fordi den renser leveren».

Er virkelig vann med sitron bra for kroppen slik mange blogger og livsstil-nettsider hevder?

– Sitronvann har ingen dokumenterte effekter, sier Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse, til Lommelegen:

Sitronvann har ingen dokumenterte effekter.

– Min erfaring fra det virkelige liv er at en del opplever disse effektene når de gjør endringer i kostholdet sitt som å begynne å drikke sitronvann, fordi de da gjør andre positive endringer i kostholdet samtidig, som å øke inntaket av grønnsaker og minske inntaket av søtsaker, rett og slett fordi de blir mer bevisst og fokusert.

EKSPERT: Tine Sundfør er klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse Foto: VG/NTB Scanpix
EKSPERT: Tine Sundfør er klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse Foto: VG/NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Bør du unngå gluten?

Nei, sitronvannets temperatur påvirker ikke fordøyelsen

Vann er som kjent kroppens beste tørstedrikk. Det er sunt, gratis, kalorifritt og lett tilgjengelig. Det anbefales å drikke 1,5-2 liter vann i løpet av dagen, eller mer avhengig av hvor varmt det er eller hvor fysisk aktiv du er.

Det er ingen tvil om at sitronvann er godt alternativ til vann. Ifølge matvaretabellen inneholder 100 gram sitron 23 kalorier. Men kan egentlig temperaturen på vannet ha noe å si?

«Ikke bruk kaldt vann. Kroppen din bruker lang tid på å fordøye dette. Vannet skal være varmt, men ikke kokende» understreker flere nettsider.

– Bruker kroppen lengre tid på å fordøye varme drikke enn kald?

– Nei, det har ikke noe å si for fordøyelsen om man inntar kald eller varm drikke. Væske fordøyes relativt kjapt uansett temperatur, opplyser Jacob Juel Christensen, klinisk ernæringsfysiolog og svarlege på Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Forskjellen på melkeallergi og laktoseintoleranse

Nei, sitronvann er ikke slankende

Sitronvann kan ha en positiv effekt på fordøyelsen og en liten effekt på vekt, men ikke fordi sitronvann er magisk.

– Hvis man øker inntaket av væske og hvis inntaket før var for lavt, vil dette bedre fordøyelsen noe. Noen opplever at signaler som de tidligere har opplevd som et tegn på sult, for eksempel litt hodepine eller opplevelse av å være litt svimmel, egentlig skyldes at de trengte litt ekstra væske, påpeker Tine Sundfør.

INGEN SUPEREFFEKT: Sitronvann har ingen dokumenterte effekter, men at det smaker godt og er sunnere enn brus er det ingen tvil om. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
INGEN SUPEREFFEKT: Sitronvann har ingen dokumenterte effekter, men at det smaker godt og er sunnere enn brus er det ingen tvil om. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

I utgangspunktet er ikke sitronvann slankende, ifølge Christensen.

– Hvis man sammenligner sitronvann med vanlig vann, er det ikke slankende - men hvis du sammenligner det med brus så er det det, forteller han.

LES OGSÅ: Hjelper allergimedisin mot fyllesyke?

Nei, sitronvann kan ikke balansere pH-verdier i kroppen

Det blir hevdet at sitronvann kan bidra til å eliminere syre i kroppen, og at man blir syk hvis pH-verdien i blodet vår er surt.

– Kroppen har egne mekanismer som regulerer pH, og pH i maten vi spiser og drikker påvirker ikke kroppens pH-verdier nevneverdig, forklarer Christensen.

EKSPERT: Jacob Juel Christensen er klinisk ernæringsfysiolog og Lommelegens ekspert på kosthold og ernæring.
EKSPERT: Jacob Juel Christensen er klinisk ernæringsfysiolog og Lommelegens ekspert på kosthold og ernæring. Vis mer

Han avviser også at sitronvann kan rense huden.

– Vitamin C, som man kan få fra sitron og sitronsaft og vann med sitronsaft, hjelper å holde bindevevet i huden sterkt. Men vitamin C kan man jo bare spise i vanlig mat som frukt, bær, grønnsaker, sier Christensen.

LES OGSÅ: Denne maten hjelper mot sure oppstøt

Derfor er det bra å drikke sitronvann

Vann er nødvendig for å opprettholde normale kroppsfunksjoner. Vanlig vann dekker væskebehovet uten å bidra med unødvendige kalorier, og er derfor den aller beste drikken når du er tørst, ifølge Helsedirektoratet.

Men det finnes selvsagt gode grunner til hvorfor du bør drikke sitronvann.

Det er jo godt med sitronvann da, både kaldt og varmt.

- Sitronvann er nok ikke noen nøkkel til bedre livsstil alene, men det er vel en helt fin måte å ha vann som en hoveddel av væskeinntaket sitt, sier Christensen.

Han synes det er bra at frukt, grønnsaker og bær «hylles» mer enn tidligere, slik at folk ser nytten av å spise mer av disse matvarene.

– Det er helt i tråd med anbefalinger fra Helsedirektoratet, og vil bidra til en bedret folkehelse, påpeker han.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer