Scheuermanns sykdom

Tenåring med dårlig holdning i ryggen? Årsaken til problemet kan være Scheuermanns sykdom.

RØNTGENBILDE: Et røntgenbilde kan som regel bekrefte scheuermanns sykdom. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
RØNTGENBILDE: Et røntgenbilde kan som regel bekrefte scheuermanns sykdom. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Scheuermanns sykdom er en ryggsykdom som rammer øvre del av ryggen. Sykdommen rammer unge mennesker. Endringene i ryggens kurve skylder forstyrrelser i måten ryggvirvlene vokser på.

Oversikt: Ulike typer sykdommer som kan ramme ryggen

Symptomer ved Scheuermanns sykdom

Hvis man ser på ryggsøylen fra siden vil man oppdage at øverste del av ryggen bøyer seg litt forover. Dette heter kyfose. (3) Dette er normalt mellom 20 til 40 grader. En fremoverluting over 40 grader er ikke normalt og er oftest et tegn på Scheuermanns sykdom. En dansk røntgenlege beskrev i 1921 at noen av ryggvirvlene hadde kileform hos disse pasientene, det vil si at fremre kant av virvelen var lavere enn bakre kant og dette førte til en - rund rygg - eller kyfose som det også kalles.

Symptomene ved Scheuermanns sykdom opptrer ofte i 10-15 årsalderen og oppdages av foreldre og skolelege hos tenåringer som har "dårlig holdning". Vanligvis er ikke smertene så uttalt til å begynne med, men etterhvert som barnet vokser og forandringene blir tydeligere kan det også følge en del diffuse ryggsmerter.

LES OGSÅ: Svai i ryggen? Så mye er normalt.

LORDOSE ELLER KYFOSE: Mange har en normalvariant av lordose eller kyfose. Hvis kyfosen får en helling på mer enn 40% har man tilstanden Scheuermanns sykdom. Foto: NTB Scanpix
LORDOSE ELLER KYFOSE: Mange har en normalvariant av lordose eller kyfose. Hvis kyfosen får en helling på mer enn 40% har man tilstanden Scheuermanns sykdom. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Årsak

Det ser ut til at arv kan spille en viktig rolle, idet lignende forandringer finnes hos ca 50% av dem som har søsken med sykdommen. Man tror at en av mekanismene bak veksthemmingen er nedsatt blodforsyning til fremre del av ryggvirvlene. Imidlertid vet vi lite om årsaken til at dette skjer. Det viser seg at sykdommen har en tendens til å opptre i enkelte familier og det er overhyppighet hos ungdom som driver spesielle former for idrett, for eksempel hos langrennsløpere og turnere, men dette er omstridt. Den egentlige årsaken til dette er ukjent.

Diagnosen

Scheuermann's sykdom blir gjerne oppdaget når barn er 13-16 år, det er svært sjeldent at barn under 13 år får diagnosen (1)

Et vanlig røntgenbilde av ryggen kan bekrefte diagnosen, hvis aksene og vinkler i ryggen tilfredsstiller gitte kriterier kan diagnosen Scheuermann stilles. Vanligvis sitter disse forandringene i øvre del av ryggsøylen, men de kan også sitte lengre ned i korsryggen. Resultatet blir da ofte en utretting av den normale svaien i korsryggen. Denne varianten gir vanligvis noe mer plager i voksen alder.

LES OGSÅ: Skoliose, skjev ryggrad

Behandling

De aller fleste med Scheuermanns sykdom har så milde plager at det ikke er nødvendig med noen form for behandling.

Øvelser viktig

Ved lette til moderate symptomer kan Scheuermanns sykdom behandles hos vanlig lege. Øvelser hos fysioterapeut er en viktig del av behandlingen, og når barnets vekst er avsluttet stopper gjerne symptomene og utviklingen av feilstilling i ryggen. De fleste med denne diagnosen kan leve helt normale liv men har kanskje oftere ryggsmerter og bør unngå yrker som er tungt belastende for ryggen.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt ryggsmertene

Korsett

Hos unge pasienter i vekst er forandringene i ryggen til å begynne med såkalt "myke", det vil si at de til en viss grad kan rettes opp ved trykk utenfra. I denne fasen kan det være aktuelt å bruke korsett, især hvis du har sterke smerter og en tydelig krumningsforandring i ryggen. Korsettet fungerer som et stivt skall som hindrer videre utvikling av ryggforandringene. Et slikt korsett bør brukes inntil skjelettet er fullt utvokst. (2)

EKSTREM VARIANT: Ung mann med Scheuermanns sykdom. Han har en uvanlig stor bøyning av ryggraden. Bilde er tatt før han ble operert for tilstanden. Foto: Wikipedia By MusicNewz
EKSTREM VARIANT: Ung mann med Scheuermanns sykdom. Han har en uvanlig stor bøyning av ryggraden. Bilde er tatt før han ble operert for tilstanden. Foto: Wikipedia By MusicNewz Vis mer

Operasjon?

Pasienter som har stor feilstilling i ryggen og mye smerter må ofte vurderes av en kirurg eller en ortoped. Mange behandles med korsett i perioder og i sjeldne tilfeller er det aktuelt å gjøre avstivning av visse deler av ryggsøylen.

LES OGSÅ: Prolaps i ryggen

Opprinnelig skrevet av Roar Pedersen, lege, år 2000. Oppdatert 29.12.2020 av sykepleier/redaktør Elisabeth Lofthus. Nye kilder ved oppdatering: 1) Emedicine.medscape 2) nhi.no 3) uptodate