Scheuermanns sykdom

Tenåring med dårlig holdning i ryggen? Årsaken til problemet kan være Scheuermanns sykdom.

RØNTGENBILDE: Et røntgenbilde kan som regel bekrefte scheuermanns sykdom. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
RØNTGENBILDE: Et røntgenbilde kan som regel bekrefte scheuermanns sykdom. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Scheuermanns sykdom er en ryggsykdom som rammer øvre del av ryggen. Sykdommen rammer unge mennesker. Endringene i ryggens kurve skylder forstyrrelser i måten ryggvirvlene vokser på.

Oversikt: Ulike typer sykdommer som kan ramme ryggen

Symptomer ved Scheuermanns sykdom

Hvis man ser på ryggsøylen fra siden vil man oppdage at øverste del av ryggen bøyer seg litt forover. Dette heter kyfose. (3) Dette er normalt mellom 20 til 40 grader. En fremoverluting over 40 grader er ikke normalt og er oftest et tegn på Scheuermanns sykdom. En dansk røntgenlege beskrev i 1921 at noen av ryggvirvlene hadde kileform hos disse pasientene, det vil si at fremre kant av virvelen var lavere enn bakre kant og dette førte til en - rund rygg - eller kyfose som det også kalles.

Symptomene ved Scheuermanns sykdom opptrer ofte i 10-15 årsalderen og oppdages av foreldre og skolelege hos tenåringer som har "dårlig holdning". Vanligvis er ikke smertene så uttalt til å begynne med, men etterhvert som barnet vokser og forandringene blir tydeligere kan det også følge en del diffuse ryggsmerter.

LES OGSÅ: Svai i ryggen? Så mye er normalt.

LORDOSE ELLER KYFOSE: Mange har en normalvariant av lordose eller kyfose. Hvis kyfosen får en helling på mer enn 40% har man tilstanden Scheuermanns sykdom. Foto: NTB Scanpix
LORDOSE ELLER KYFOSE: Mange har en normalvariant av lordose eller kyfose. Hvis kyfosen får en helling på mer enn 40% har man tilstanden Scheuermanns sykdom. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Årsak

Arv kan spille en viktig rolle, siden lignende forandringer i ryggen finnes hos ca 50% av dem som har søsken med sykdommen. Man tror at en av mekanismene bak er nedsatt blodforsyning til fremre del av ryggvirvlene, selv om vi vet lite om hvorfor dette skjer. Sykdommen har en tendens til å opptre oftere i enkelte familier og det er overhyppighet hos ungdom som driver spesielle former for idrett, for eksempel hos langrennsløpere og turnere, men dette er omstridt.

SØK LEGE RASKT: Ryggsmerter er som regel ufarlig, men ved disse «Røde flagg-symptomene» bør du oppsøke lege raskt. En nerve kan være i klem og bli skadet hvis du ikke får operasjon. Video: Lommelegen. Vis mer

Diagnosen

Scheuermann's sykdom blir gjerne oppdaget når barn er 13-16 år, og det er svært sjeldent at barn under 13 år får diagnosen (1)

Et vanlig røntgenbilde av ryggen kan bekrefte diagnosen. Vanligvis sitter disse forandringene i øvre del av ryggsøylen, men de kan også sitte lengre ned i korsryggen. Denne varianten gir vanligvis noe mer plager i voksen alder.

Behandling

De aller fleste med Scheuermanns sykdom har så milde plager at det ikke er nødvendig med noen form for behandling.

Øvelser viktig

Ved lette til moderate symptomer kan Scheuermanns sykdom behandles hos vanlig lege. Øvelser hos fysioterapeut er en viktig del av behandlingen, og når barnets vekst er avsluttet stopper gjerne symptomene og utviklingen av feilstilling i ryggen. De fleste med denne diagnosen kan leve helt normale liv men har kanskje oftere ryggsmerter og bør unngå yrker som er tungt belastende for ryggen.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt ryggsmertene

Korsett

Hos unge pasienter i vekst er forandringene i ryggen til å begynne med såkalt "myke", det vil si at de til en viss grad kan rettes opp ved trykk utenfra. I denne fasen kan det være aktuelt å bruke korsett, især hvis du har sterke smerter og en tydelig krumningsforandring i ryggen. Korsettet fungerer som et stivt skall som hindrer videre utvikling av ryggforandringene. Et slikt korsett bør brukes inntil skjelettet er fullt utvokst. (2)

EKSTREM VARIANT: Ung mann med Scheuermanns sykdom. Han har en uvanlig stor bøyning av ryggraden. Bilde er tatt før han ble operert for tilstanden. Foto: Wikipedia By MusicNewz
EKSTREM VARIANT: Ung mann med Scheuermanns sykdom. Han har en uvanlig stor bøyning av ryggraden. Bilde er tatt før han ble operert for tilstanden. Foto: Wikipedia By MusicNewz Vis mer

Operasjon?

Pasienter som har stor feilstilling i ryggen og mye smerter må ofte vurderes av en kirurg eller en ortoped. Mange behandles med korsett i perioder og i sjeldne tilfeller er det aktuelt å gjøre avstivning av visse deler av ryggsøylen.

LES OGSÅ: Prolaps i ryggen

Opprinnelig skrevet av Roar Pedersen, lege, år 2000. Siste revisjon: 21.02.2023 av sykepleier Elisabeth Lofthus. Nye kilder ved oppdatering: 1) Emedicine.medscape 2) nhi.no 3) uptodate

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer