Sarkoidose: Symptomer, diagnose og behandling

Sarkoidose er en sykdom som fører til utvikling av granulomer (knuter) med betennelse. Disse granulomene kan skade flere av dine organer, men blir ofte borte av seg selv.

SARKOIDOSE I LUNGENE: Dette er et røntgenbilde av en pasient med sarkoidose, betent lungevev er farget rød. Symptomene forsvinner ofte av seg selv innen to år. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
SARKOIDOSE I LUNGENE: Dette er et røntgenbilde av en pasient med sarkoidose, betent lungevev er farget rød. Symptomene forsvinner ofte av seg selv innen to år. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Sarkoidose er også kjent som Boecks sarkoid, eller schaumanns sykdom.

Sarkoidose er en sykdom som fører til en knutelignende betennelse kalt en granulomatøs betennelse i forskjellige organer. De vanligste organene som er angrepet er lunger og lymfeknuter i brystet, men man kan også se disse utenfor brysthulen og i andre organer.

Noen av dem som får diagnosen sarkoidose oppdager det ved en tilfeldighet, for eksempel ved en rutinemessig røntgenundersøkelse. Mange kan derfor være symptomfrie, men utviklingen av sykdommen og symptomer varierer mye.

Betennelsestilstand som lager knuter

En som har mye kunnskap om denne sykdommen er Thor Naustdal, forsker, lege og spesialist innen lungesykdommer og indremedisin. Han har tidligere jobbet som overlege ved Sykehuset Levanger, før han for ikke lenge siden ble pensjonist. Han jobber likevel deltid med forskningsprosjekter og lungepoliklinikk.

THOR NAUSTDAL: Lege, forsker og spesialist innen lungesykdommer og indremedisin. Foto: Privat
THOR NAUSTDAL: Lege, forsker og spesialist innen lungesykdommer og indremedisin. Foto: Privat Vis mer

- Sarkoidose er en betennelsestilstand, der kroppens organer angripes av små, mikroskopiske knuter, kalt granulomer, som består av mange forskjellige celler. En del av disse cellene deltar i normalt immunforsvar. Hvorfor slike knuter dannes, er ikke kjent, men en tror det skyldes reaksjon på stoffer som pustes inn. I mange organer lager slik betennelse lite symptomer, mens i andre organer kan plagsomme, av og til farlige symptomer opptre, sier Naustdal til Lommelegen.

Hvor i kroppen angriper sarkoidose?

Sarkoidose kan angripe nesten alle organer i kroppen, som nervesystemet, spyttkjertler, lever og milten, hud, øyne, tarmsystemet, hjertet, muskler og ledd og nyrer og urinveier.

Men det er vanligst at sarkoidosen sitter i lunger og lymfeknuter i brystkassen.

HVOR? Ofte er det lunger og lymfeknuter som angripes, men i praksis kan alle organer utvikle sarkoidose. Illustrasjon: Designua / Shutterstock / NTB Norsk tekst v. Lommelegen.
HVOR? Ofte er det lunger og lymfeknuter som angripes, men i praksis kan alle organer utvikle sarkoidose. Illustrasjon: Designua / Shutterstock / NTB Norsk tekst v. Lommelegen. Vis mer

- En regner med at ca. 90% har sykdommen her. Andre lymfeknuter i kroppen kan også angripes. Sarkoidose i huden er ikke sjelden, arr og tatoveringer er kjente steder for sarkoidose. Sarkoidose i øynene kan opptre hos ca. 10 - 30 %. Sarkoidose kan lage forstyrrelser i kalk-stoffskiftet, med forhøyet kalsium i blodet. Viktige, men heldigvis sjeldne steder for sarkoidose er hjertet og nervesystemet, forteller Naustdal.

Symptomer på sarkoidose

Sarkoidose har en lang liste symptomer som også kan være assosiert med andre sykdommer. Det er derfor veldig viktig å gå til lege hvis man har noen av disse symptomene.

De vanligste symptomene er:

  • Hoste
  • Kortpustet
  • Vekttap
  • Nattsvette
  • Fatique: Tretthet og slapphet

Andre symptomer kan være:

SARKOIDOSE KAN ANGRIPE HUDEN: Granulomer (knuter) kan forekomme flere steder i kroppen, i lunger, lymfe, lever eller som her - i huden. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
SARKOIDOSE KAN ANGRIPE HUDEN: Granulomer (knuter) kan forekomme flere steder i kroppen, i lunger, lymfe, lever eller som her - i huden. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Utbredelse

- I Norge regner vi med cirka 30 tilfeller per 100 000 innbyggere. Forekomsten er høyest i Norden og blant afroamerikanere i USA, forteller Olav Kåre Refvem spesialist i indremedisin og lungesykdommer ved LHL-sykehuset Gardermoen.

Han understreker at på grunn av svært varierende grad av symptomer er tallene noe usikre.

LUNGESARKOIDOSE: Det skjer flere forandringer i lungene. Illustrasjon: Designua / Shutterstock / NTB Norsk tekst v. Lommelegen.
LUNGESARKOIDOSE: Det skjer flere forandringer i lungene. Illustrasjon: Designua / Shutterstock / NTB Norsk tekst v. Lommelegen. Vis mer

- De fleste pasientene er mellom 20 og 45 år når sykdommen diagnostiseres, og sykdommen rammer da like mange kvinner som menn. Etter 50-års alder er det flere kvinner enn menn som rammes. Sarkoidose sees sjelden hos barn under 15 år.

LES OGSÅ: Langvarig hoste, hva kan være årsaken?

Årsak til sarkoidose

Den definitive årsaken til sarkoidose er ikke kjent, men det er antageligvis en kombinasjon av gener, miljø og immunsystemet som reagerer på en trigger som for eksempel et virus, en annen infeksjon, støv eller kjemiske stoffer.

Kan det være noe annet?

Andre sykdommer som også kan ligne på sarkoidose:

  • Berylliose
  • Katteklorfeber (cat scratch disease)
  • Forskjellige typer lymfom
  • Eosinofil granular
  • Soppinfeksjoner
  • Pneumonitt (sykdommer som forårsaker kronisk betennelse og arrdannelse i lungene)
  • Spedalskhet
  • Lungekreft
  • Primær biliær cirrhose
  • Tuberkolose

Diagnose

Diagnose stilles ved klinisk undersøkelse, sykdom og familiehistorie, røntgenbilder og av og til biopsier av lunger eller andre organer. I tillegg tar man ofte blodprøver og EKG.

Behandling

Behandling avhenger av pasienten. Noen ganger forsvinner sykdommen av seg selv, og hos andre går sykdommen utover organer på en slik måte at man velger å behandle symptomer. Hvis man har sarkoidose i hjerne, hjerte eller øyne blir man behandlet selv om man er asymptomatisk.

Målet med behandling er å lindre symptomer, bedre funksjon i organet som er angrepet, redusere størrelsen på granulomene/knutene med betennelse, og forhindre arrdannelse i lunger. De vanligste medisinene er prednison og andre immunnedsettende medisiner.

Prognose

Symptomene på sarkoidose kan komme og gå. De aller fleste som får tilstanden er symptomfrie noen år etter de får diagnosen. For noen få vil sykdommen sakte bli verre over tid og man kan få skader på organer. (3)

LES OGSÅ: Knuterosen og sarkoidose

Kilder:

Revisjon ved Elisabeth Lofthus, sykepleier, 17.08.2022. Kilder ved oppdatering er intervjuene med legespesialiser, og 1) sarkoidose.no, 2) Medline Plus: Sarcoidosis, 3) NHS: Sarcoidosis

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer