Sarkoidose: Symptomer, diagnose og behandling

Sarkoidose er en sykdom som fører til utvikling av granulomer (knuter) med betennelse som ikke skyldes bakterier eller virus. Disse granulomene kan skade organer, men blir ofte borte av seg selv.

SARKOIDOSE I LUNGENE: Dette er et røntgenbilde av en pasient med sarkoidose, betent lungevev er farget rød. Symptomene forsvinner ofte av seg selv innen to år. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
SARKOIDOSE I LUNGENE: Dette er et røntgenbilde av en pasient med sarkoidose, betent lungevev er farget rød. Symptomene forsvinner ofte av seg selv innen to år. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sarkoidose er også kjent som Boecks sarkoid, eller schaumanns sykdom.

Sarkoidose er en sykdom som fører til en knutelignende betennelse kalt en granulomatøs betennelse i forskjellige organer. De vanligste organene som er angrepet er lunger og lymfeknuter i brystet, men man kan også se disse utenfor brysthulen og i andre organer.

30-50% av de som har sarkoidose er symptomfrie og oppdages ved et rutinemessig røntgenbilde av lungene. Lungene er involvert hos mer enn 90% av pasientene, og hyppige symptomer er derfor hoste, tungpusthet og brystsmerter, ifølge nhi.no.

Löfgrens syndrom
Den akutte formen for sarkoidose, kalt Löfgrens syndrom, manifesterer seg ved leddsmerter, knuterosen, forstørrede lymfeknuter i lungehilus og feber. Kilde: SML.no

Utbredelse

I Norge er det ca 30 per 100,000 innbyggere som får sarkoidose, og på verdensbasis er rundt 1 million mennesker angrepet av denne sykdommen. Den rammer vanligvis mennesker mellom 40 og 50, og sjeldnere barn eller eldre.
Menn og kvinner angripes like ofte.

LES OGSÅ: Langvarig hoste, hva kan være årsaken?

Symptomer på sarkoidose

Sarkoidose har en lang liste symptomer som også kan være assosiert med andre sykdommer. Det er derfor veldig viktig å gå til lege hvis man har noen av disse symptomene.
Sarkoidose angriper nervesystemet, spyttkjertler, lymfeknuter, lever og milten, hud, lunger, øyne, tarmsystemet, hjertet, muskler og ledd og nyrer og urinveier.

Symptomer inkluderer blant annet:

SARKOIDOSE KAN ANGRIPE HUDEN: Granulomer (knuter) kan forekomme flere steder i kroppen, i lunger, lymfe, lever eller som her - i huden. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
SARKOIDOSE KAN ANGRIPE HUDEN: Granulomer (knuter) kan forekomme flere steder i kroppen, i lunger, lymfe, lever eller som her - i huden. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Årsak til sarkoidose

Den definitive årsaken til sarkoidose er ikke kjent, men det er antageligvis en kombinasjon av gener, miljø og immunsystemet som reagerer på en trigger som for eksempel et virus, en annen infeksjon, støv eller kjemiske stoffer.

LES OGSÅ: Bronkitt - når nattesøvnen blir ødelagt av hoste

Differensial diagnoser

Andre sykdommer som også kan ligne på sarkoidose:

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Diagnose

Diagnose stilles ved klinisk undersøkelse, sykdom og familiehistorie, røntgenbilder og av og til biopsier av lunger eller andre organer. I tillegg tar man ofte blodprøver og EKG.

Behandling

Behandling avhenger av pasienten. Noen ganger forsvinner sykdommen av seg selv, og hos andre går sykdommen utover organer på en slik måte at man velger å behandle symptomer. Hvis man har sarkoidose i hjerne, hjerte eller øyne blir man behandlet selv om man er asymptomatisk.

Målet med behandling er å lindre symptomer, bedre funksjon i organet som er angrepet, redusere størrelsen på granulomene/knutene med betennelse, og forhindre arrdannelse i lunger.
De vanligste medisinene er prednison og andre immunnedsettende medisiner.

Prognose

Opptil 90% av pasienter med sarkoidose opplever å bli friske enten av seg selv eller via behandling. 10% får en kronisk sykdom og noen veldig få mennesker dør av sarkoidose.

LES OGSÅ: Knuterosen og sarkoidose

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder: sarkoidose.no, NIH.gov