Sarkoidose: Symptomer, diagnose og behandling

Sarkoidose er en sykdom som fører til utvikling av granulomer (knuter) med betennelse. Disse granulomene kan skade flere av dine organer, men blir ofte borte av seg selv.

SARKOIDOSE I LUNGENE: Dette er et røntgenbilde av en pasient med sarkoidose, betent lungevev er farget rød. Symptomene forsvinner ofte av seg selv innen to år. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
SARKOIDOSE I LUNGENE: Dette er et røntgenbilde av en pasient med sarkoidose, betent lungevev er farget rød. Symptomene forsvinner ofte av seg selv innen to år. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sarkoidose er også kjent som Boecks sarkoid, eller schaumanns sykdom.

Sarkoidose er en sykdom som fører til en knutelignende betennelse kalt en granulomatøs betennelse i forskjellige organer. De vanligste organene som er angrepet er lunger og lymfeknuter i brystet, men man kan også se disse utenfor brysthulen og i andre organer.

Noen av dem som får diagnosen sarkoidose oppdager det ved en tilfeldighet, for eksempel ved en rutinemessig røntgenundersøkelse. Mange kan derfor være symptomfrie, men utviklingen av sykdommen og symptomer varierer mye.

image: Disse rengjøringsmidlene bør du ikke blande - kan gi uventet skade

Disse rengjøringsmidlene bør du ikke blande - kan gi uventet skade

Utbredelse

Sarkoidose kan ramme mennesker i alle aldre, men oftest starter sykdommen hos voksne mellom 20 og 40 år, og oftere blant kvinner enn menn. Alle etnisiteter kan rammes. Sykdommen er svært sjelden hos barn. (3)

I Norge forekommer det cirka 30 tilfeller per 100.000 innbyggere per år. (1)

LES OGSÅ: Langvarig hoste, hva kan være årsaken?

Hvor i kroppen angriper sarkoidose?

Sarkoidose kan angripe nervesystemet, spyttkjertler, lymfeknuter, lever og milten, hud, lunger, øyne, tarmsystemet, hjertet, muskler og ledd og nyrer og urinveier.

Symptomer på sarkoidose

Sarkoidose har en lang liste symptomer som også kan være assosiert med andre sykdommer. Det er derfor veldig viktig å gå til lege hvis man har noen av disse symptomene.

De vanligste symptomene er:

 • Hoste
 • Kortpustet
 • Vekttap
 • Nattsvette
 • Fatique: Tretthet og slapphet

Andre symptomer kan være:

SARKOIDOSE KAN ANGRIPE HUDEN: Granulomer (knuter) kan forekomme flere steder i kroppen, i lunger, lymfe, lever eller som her - i huden. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
SARKOIDOSE KAN ANGRIPE HUDEN: Granulomer (knuter) kan forekomme flere steder i kroppen, i lunger, lymfe, lever eller som her - i huden. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Årsak til sarkoidose

Den definitive årsaken til sarkoidose er ikke kjent, men det er antageligvis en kombinasjon av gener, miljø og immunsystemet som reagerer på en trigger som for eksempel et virus, en annen infeksjon, støv eller kjemiske stoffer.

LES OGSÅ: Bronkitt - når nattesøvnen blir ødelagt av hoste

Kan det være noe annet?

Andre sykdommer som også kan ligne på sarkoidose:

 • Berylliose
 • Katteklorfeber (cat scratch disease)
 • Forskjellige typer lymfom
 • Eosinofil granular
 • Soppinfeksjoner
 • Pneumonitt (sykdommer som forårsaker kronisk betennelse og arrdannelse i lungene)
 • Spedalskhet
 • Lungekreft
 • Primær biliær cirrhose
 • Tuberkolose

Diagnose

Diagnose stilles ved klinisk undersøkelse, sykdom og familiehistorie, røntgenbilder og av og til biopsier av lunger eller andre organer. I tillegg tar man ofte blodprøver og EKG.

Behandling

Behandling avhenger av pasienten. Noen ganger forsvinner sykdommen av seg selv, og hos andre går sykdommen utover organer på en slik måte at man velger å behandle symptomer. Hvis man har sarkoidose i hjerne, hjerte eller øyne blir man behandlet selv om man er asymptomatisk.

Målet med behandling er å lindre symptomer, bedre funksjon i organet som er angrepet, redusere størrelsen på granulomene/knutene med betennelse, og forhindre arrdannelse i lunger. De vanligste medisinene er prednison og andre immunnedsettende medisiner.

Prognose

Symptomene på sarkoidose kan komme og gå. De aller fleste som får tilstanden er symptomfrie noen år etter de får diagnosen. For noen få vil sykdommen sakte bli verre over tid og man kan få skader på organer. (3)

LES OGSÅ: Knuterosen og sarkoidose

Kilder:

Revisjon ved Elisabeth Lofthus, sykepleier, 17.08.2021 Kilder ved oppdatering: 1) sarkoidose.no, 2) Medline Plus: Sarcoidosis, 3) NHS: Sarcoidosis