Så lite påskegodt bør du egentlig spise

For mange blir påsken en overdose på fett og sukker. Dette bør du velge fra godtehylla.

SNOP: Hvor mye godteri kan du egentlig tillate deg i påsken? Foto: All Over Press
SNOP: Hvor mye godteri kan du egentlig tillate deg i påsken? Foto: All Over Press Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

For mange er påsken forbundet med godteri hver dag. I tillegg opererer store deler av dagligvarehandelen med halv pris på smågodt, og dagens påskeegg er enorme. Da er det fort gjort å få i seg for mye sukker og fett.

– Vi kjøper ikke 0,33 liter brus, men 0,5 liter. Porsjonspakningene på chips, boller og kjeks har også blitt enormt store. En enhet utgjør en større andel av inntaket enn før, sier Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse, til Lommelegen.

Ifølge Sundfør er det ikke så rart at mange får i seg fryktelig mye sukker og legger på seg.

– Vi spiser store mengder godteri fredag, lørdag og søndag. I tillegg er det påskeferie, sommerferie og juleferie, noe som til slutt vil gi 50 prosent «helgedager», forklarer hun.

LES OGSÅ: En rask gåtur kan redusere søtsuget

Bedre å spise litt søtt hver dag, enn alt på én dag

Helsedirektoratet sier at maksimalt 10 prosent av energien vår bør komme fra sukker. For en kvinne med et kaloribehov på 2200, vil det utgjøre 220 kalorier med sukker, noe som tilsvarer cirka 100 gram smågodt.

– Men dette gjelder alt av tilsatt sukker. Litt av kvoten bruker man opp i løpet av dagen på yoghurt med tilsatt sukker, tomatsaus, syltetøy. Det er faktisk litt sukker i mange ting, påpeker Sundfør.

Hun mener at det er bedre for kroppen å spe sukkerinntaket litt utover uka, enn å ta igjen alt på én dag.

– Det kroppen bryr seg om er gjennomsnittsinntaket. Ta to biter marsipan eller mørk sjokolade til kaffen, og hold deg til det. Tren på at litt er nok, og nyt det uten at det alltid trenger å være så stort, råder Sundfør.

LES OGSÅ: Honning eller sukker i teen?

Velg dette påskegodtet

Men selv om vi får i oss mye energi i påsken, mener Lommelegens ekspert på kosthold og ernæring at man ikke skal ha dårlig samvittighet for at man spiser noe mer godteri og snacks i påsken.

– Det er rom for noe mer hygge. Spis små mengder framfor store mengder, og velg de typene med best fettkvalitet, sier Jacob Juel Christensen, som er klinisk ernæringsfysiolog.

– Så hva bør du velge når du skal kose deg med litt påskegodt?

I form av påskegodt kommer sunt fett som regel som marsipan, det seg være i sjokolademarsipan, diverse påskeegg som dragé-egg og fugleegg med marsipan, ifølge ernæringsfysiologen.

– Marsipan er laget av mandler, som inneholder mye umettet fett og lite mettet fett, som er bra! Sjokolade fylt med skumgodteri inneholder mindre mettet fett enn hel sjokolade, og kan også være et godt alternativ. Nøtter og frukt bør være åpenbare alternativer for alle, og særlig for barna. Vi vet fra forskningen at barn ikke bare arver gener, men også vaner. Jeg tenker selvfølgelig på vaner knyttet til kosthold. Kutt opp, sett fram, spis. Foreldre må gå foran som forbilder! råder Juel Christensen.

Se også etter chipstyper med bedre fettkvalitet.

Det er selvsagt noen godteri- og snackstyper du bør unngå:

  • Unngå typene godteri og snacks som inneholder ekstra mye mettet fett, som melkefett, kokosfett, kakaofett og palmeolje. Sjekk varedeklarasjonen for innholdet av disse fettypene.
  • Vanlig melkesjokolade for eksempel, inneholder mye mettet fett.
  • Kjeks inneholder generelt mye usunt transfett og mettet fett, og bør unngås.

​LES OGSÅ: Kvitt deg med søthunger!

​La fornuften sette sperrer

Før i tiden var det økonomien som satte sperrer for hvor mye godteri man kunne skeie ut med, mens i dag bør vi la fornuften sette disse sperrene, ifølge Sundfør i Synergi Helse. ​

– Spør deg selv: Hvor stor er den belønningen du gir? Er det en stripe kvikklunsj eller er det en hel?

– Ta lørdagen tilbake. Kos deg med god samvittighet, men finn også andre typer ting å kose seg med. Kan vi spille brettspill uten at vi spise noe? Og er det andre ting enn godteri som kan være belønning? Kan det å mestre noe, det å gå til fjelltoppen i seg selv være en stor belønning? spør Sundfør.

Hun har følgende tips som fungerer som alternativ til godteri:

  • Nøtter og tørket frukt
  • En kopp hjemmelaget kakao
  • Pannekakerøre på termos, laget av havregryn, sammalt mel, litt hvetemel og egg.
  • Suppe på termos
  • Lag grovt brød med brunost til matpakken
  • Fruktsalat til dessert eller kveldskos
  • La påskeegget være noe du skal glede seg til. Spiser du godteri hver dag før du åpner det, ødelegger du også selve gleden ved påskeegget.

​LES OGSÅ: Råd til sukkeravhengig

​Spis mer frukt og grønt i påsken

– Det er kanskje på tide å innføre salaten igjen i påsken? Husk at man bør prøve å spise 250 gram frukt og bær, og 250 gram grønnsaker hver dag. Det bør absolutt være mulig å få til i løpet av ferien. Det vil dessuten bidra til å jevne ut energiinntaket man får fra godteri og snacks, råder Juel Christensen i Lommelegen.

Og hvis du ikke skal på tur i fjellet i påsken, bør du i alle fall være i aktivitet i minst 30 minutter per dag.

– Det er en overraskende liten andel av den voksne delen av befolkningen som faktisk klarer dette i hverdagen, sikkert av ulike grunner. I ferien har man bedre tid, og man bør derfor legge inn en eller flere runder med aktivitet, for å komme opp i minimum 30 minutter. Man bør svette litt, men det trenger ikke være i form av styrke- eller intervalltrening. Det holder å gå turer i raskt tempo, foreslår Juel Christensen.

Hvis du ikke liker å gå på tur, kan du finne en annen aktivitet som passer for deg. Og husk - jo mer fysisk aktiv du er i påsken, jo mer påskegodt kan du tillate deg.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer