Reisefeber før flyturen?

Har du husket alt til reisen? Penger, pass, billetter? Kanskje du er av den typen som har sommerfugler i magen før en reise? Mange synes flyreiser er slitsomme, og noen er redde for å fly. Heldigvis går det vanligvis bra, men Lommelegen gir deg noen gode medisinske råd på veien før flyturen.

Er det en lege om bord?
Du bør snakke med legen din på forhånd hvis du skal på flytur og har lunge- eller hjertesykdom fra tidligere. Hvis det oppstår problemer kan det være godt å ha snakket med legen om hva du skal gjøre hvis du får symptomer. Du behøver neppe å orientere flypersonalet om din sykehistorie når du flyr fra Oslo til Bergen, men ved lange flyreiser kan det være betryggende å ha skrevet ned navn på sykdommer og medisiner - gjerne på engelsk - slik at helsepersonell eller flyansatte får rask informasjon om deg hvis krisen oppstår.
Personellet om bord i flyet skal ha opplæring og trening i å gi førstehjelp, men i luften er det vanskelig å gi mer avansert behandling. Pass på at nitroglyserin og inhalasjonsmedisiner er lett tilgjengelige.

Hvem bør passe på?
Noen bør ikke reise med fly uten at det er grundig klarert med lege og det ikke er andre alternativer. Andre bør være klar over potensielle problemer under flyturen og ta sine forholdsregler. Dette gjelde for eksempel følgende tilstander:
Graviditet; de siste 5-6 ukene frarådes vanligvis gravide å fly, og flyselskapene har ofte regler om dette.

Øresmerter; trykkforskjeller i mellomøret under avgang/landing kan gi sterke øresmerter. Tyggegummi, svelging, gjesping eller drikking kan hjelpe på problemene.

Forkjølelse; en øvre luftveisinfeksjon kan forverre slike plager med ører og bihuler, og allergitabletter (antihistaminer) eller nesespray kan forebygge dette. Drikk rikelig med vann og lite alkohol for å holde slim lettflytende.

Hjerteinfarkt; du bør ikke fly den første måneden etter hjerteinfarkt, hvis du må reise likevel bør du kontrollere at din boks med nitroglyserin ikke er utgått på dato og at du har den lett tilgjengelig.

Brudd; en stiv gips kan gi plager hvis du hovner opp eller hvis luft mellom gips og arm/ben utvider seg. Dette gjelder gips som går rundt hele armen/benet. Pass på at gipsen er løs nok, konsulter eventuelt legen din.

Nylig operasjon; du bør ikke reise like etter operasjoner i magen, hodet, øyet eller brystkassen. Når trykket faller i kabinen vil luft i kroppen etter operasjonen utvide seg og gi plager.

Sukkersyke; Ved lange flyreiser over flere tidssoner kan det være vanskelig å planlegge og dosere insulin. Lag en plan for reisen og bestill spesiell mat i forveien. Sørg for å ha insulin og evt karbohydrater lett tilgjengelig. For diabetikere er det spesielt viktig å ha en skriftlig erklæring fra legen, både i tilfelle du trenger akutt hjelp, men også for å unngå problemer i sikkerhetskontroller med sprøytespisser osv.

Dehydrering; Sørg for å ha nok væske i kroppen, gjerne allerede før du kommer på flyet. Drikk mye væske, lite alkohol og bruk eventuelt saltvannsspray for å holde neseslimhinnene fuktige.

Blodpropp; Risikoen for blodpropp i beina og lungene øker ved lange, stillesittende flyturer. Alkohol er en risikofaktor, men du bør også bevege bena, reis deg opp å gå litt på lange flyturer. Pass på at du ikke har for langvarig og ensidig trykk på knehasen eller leggen.

God reise! Med god planlegging og samarbeid med legen din vil du redusere risikoen ved en lang flytur, slik at du kan slappe av og nyte en deilig ferie!!