Råd til ferske sykepleiestudenter

Åtte sykepleiere gir deg sine beste tips for studietiden og livet som sykepleier.

SYKEPLEIERE: 8 sykepleiere med forskjellig bakgrunn og yrker gir deg noen tips på veien. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SYKEPLEIERE: 8 sykepleiere med forskjellig bakgrunn og yrker gir deg noen tips på veien. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Gratulerer! Du har kommet inn på et av de mest populære studiene i år, og fått en studieplass det virkelig er rift om!

I disse dager gjør 108.000 studenter seg klar til oppstart, ifølge kunnskapsdepartementet, og i år er sykepleiestudentene rekordmange. 7600 har fått plass på sykepleierutdannelsen.

Her er noen gode råd å ta med seg på veien fra et knippe engasjerte sykepleiere.

TALE MARIA KROHN ENGVIK. Mest kjent som Helsesista.
TALE MARIA KROHN ENGVIK. Mest kjent som Helsesista. Vis mer

Helsesista: Velg hvem du vil være i møte med mennesker

Tale Maria Krohn Engvik (41), kjent som Helsesista, er en norsk helsesykepleier. Hun driver Snapchat-kontoen «Helsesista» med ungdom i hele Norge som målgruppe. Hun har også et eget TV-program på TV2 under navnet Helsesista. Her er hennes råd til deg.

– Kjære student – og om studiet kjennes riktig for deg – kommende kollega! I tiden fremover vil du lære veldig mye nytt. Det er mange bøker, teori, fasiter, metoder, teknikker og mye viktig, spennende og til tider frustrerende kjedelig kunnskap som venter på deg.

– Mitt viktigste råd til deg er: Velg hvem du vil være i møte med mennesker. Med ord og med handling – uavhengig av hva du lærer på studiet, blant venner eller har lært hjemme. Den du er som menneske – er alltid i endring gjennom livet, kommunikasjon blir vi aldri utlært på, vi må alltid øve, gjøre så godt som vi kan.

– Smil til mennesker med øynene, og ha hjertet ditt både i fingertuppene og i tungespissen din. Bare i kraft av å være deg selv, være hyggelig og god – og gjøre ditt beste for å se hvert enkelt menneske du møter – så godt du kan – kan du gjøre en forskjell.

«Du kan gjøre en forskjell!» Tale Maria Krohn Engvik, Helsesista

– Veien til å finne sin plass i yrket, tryggheten og rollen der du hører hjemme i et mangfold av muligheter som ferdig utdannet – er lang. Se på den som en reise, hver dag lærer du litt som du tar med deg. Og alt som livet har lært deg til nå er minst like viktig. Kjære du – husk du er en gullskatt på jorda!

#vågåvære – kjærlighet fra Helsesista Tale

ANN IREN TORGERSEN. Sykepleier med spesialisering i aktuttsykepleie. Foto: Privat
ANN IREN TORGERSEN. Sykepleier med spesialisering i aktuttsykepleie. Foto: Privat Vis mer

– Skaff deg en assistentjobb

Ann Iren Torgersen er spesialsykepleier med spesialisering i akuttsykepleie og jobber i akuttmottak.

– Studiet krever masse av deg, men det beste rådet jeg kan gi er skaff deg en jobb som assistent i helsevesenet. Dette vil gi deg verdifull erfaring videre i utdanningsløpet og du vil få en bedre forståelse for hva sykepleie faktisk er og hvordan menneskekroppen fungerer. Det er samme hvor du jobber, men vær nysgjerrig og fremoverlent så lærer du masse!

INGEBORG SENNESET. Engasjert samfunnsdebattant innen helse. Foto: Paal Audestad.
INGEBORG SENNESET. Engasjert samfunnsdebattant innen helse. Foto: Paal Audestad. Vis mer

– Vi trenger helsepersonell som hever stemmen

Ingeborg Senneset er en sykepleier som gjennom medier etablert seg som en kjent samfunnsdebattant. Fra 2013 har hun jobbet i Aftenposten som journalist.

Hun mener det er ekstremt viktig med helsepersonell som hever stemmen.

- Vi trenger fagpersoner som deltar i det offentlige ordskiftet. Debatt er også helsefremmende arbeid. Det er tøft, og det koster. Men det er fordi det er verdifullt. Man trenger ikke skrive kronikk i avisa, men heve stemmen under et morgenmøte på avdelingen og si «vet dere, jeg tror ikke vi driver til pasientenes beste her. La meg foreslå en annen vei».

- Å engasjere seg er å kjenne at man betyr noe. At yrket sitt betyr noe.

«La ikke englestempelet forhindre deg fra å være en djevel på å fremme viktige saker.» Ingeborg Senneset

- Sykepleieren går i anonymt hvitt og kalles engel, og det er helt greit. Men la ikke uniformen gjøre at du forsvinner, og la i hvert fall ikke engle-stempelet gjøre at du ikke er en djevel på å fremme viktige saker. Koronasituasjonen er én ting, og mest akutt nå. Men i skyggen av korona, vokser andre problemer. Hva med ressursfordeling i psykiatri kontra somatikk? Hva skjedde med «den gylne regel»? Hva med antibiotikaresistens? Eller seksualkommunikasjon for funksjonsnedsatte? Det er så mye å ta av, så mange å snakke for. Og du som sykepleier eller -student er den helt rette personen.

Leder i Norsk sykepleieforbund: Lill Sverre Larsen. FOTO: NSF
Leder i Norsk sykepleieforbund: Lill Sverre Larsen. FOTO: NSF Vis mer

– Forstå verdien av sykepleiefaglig ledelse

Lill Sverresdatter Larsen er leder av Norsk Sykepleierforbund. Hun er fra Troms og tok i 2017 doktorgraden ved Universitetet i Tromsø. Her er hennes råd til sykepleiestudentene:

Øv deg på faglig argumentasjon! Lill Sverresdatter Larsen

– Forstå verdien av sykepleiefaglig ledelse. Øv deg på faglig argumentasjon! Det er nødvendig for ansvar, myndighet og beslutninger utenfor pasientrommet, slik pasienter trenger deg til. Fortsett å lære utover studietiden. Bruk feilene som læringsmuligheter – både personlig og faglig, for deg og kollegaene dine. Vårt fag er ditt fag nå!

JO STUVE. Ganske fersk sykepleier. Foto: Privat
JO STUVE. Ganske fersk sykepleier. Foto: Privat Vis mer

– Team opp med flinke medstudenter!

Jo Stuve (25) ble uteksaminert fra VID Bergen i 2019 og var i studietiden aktiv i studentorganisasjonens ledelse. Han jobber nå ved Nordlandssykehuset, på akuttmottaket, postoperativ/dagkirurgisk avdeling, intensivavdelingen og tar ekstravakter i ambulansen.

– Jeg kunne snakket masse om hvordan det er viktig å lese i god tid og ikke ta skippertak, men det vet dere, regner jeg med. Når det gjelder lesing er mitt første tips, team opp med mennesker som du vet er flinke, det er ikke alltid det lureste å lese med sine beste venner.

Ikke ligg bakpå med lesinga, det blir en ond sirkel. Jo Stuve

– Når det gjelder eksamen, ikke regn med at du kan ta opp igjen en eksamen hvis du ligger bakpå i lesinga, for når du da skal ta opp eksamen igjen, har du mest sannsynlig en annen også. Det der kan bli en OND sirkel, ikke gå på den smellen!

– Finn deg miljøer utenfor «helse», enten om det er en hobby eller jobb, at du synger i kor, jobber i en bar eller er frivillig ved ditt lokale studenthus – vær kreativ. Når hverdagen så ofte består av sykdom og lidelse er det utrolig viktig å ha andre miljøer å mingle med.

Flytt på deg og opplev masse spennende i vårt langstrakte land!

-Så til slutt, tenk litt nytt etter studiet, flytt litt på deg, det er masse spennende som skjer i vårt langstrakte land. Hva med å søke deg til et lokalsykehus første sommerjobb? Det er uansett lurt å flytte litt på seg, og vi har en kjempefordel som sykepleiere; du kan bo hvor du vil – bruk den! PS: Nord-Norge anbefales!

Tor Engevik. Faggruppeleder i NSF. Foto: Privat
Tor Engevik. Faggruppeleder i NSF. Foto: Privat Vis mer

– Engasjer deg i geriatri og oppnå kompleks sykepleiekompetanse

Tor Engevik er faggruppeleder i norsk sykepleierforbunds faggruppe for sykepleiere i fagområdet geriatri og demens.

– Min oppfordring til alle sykepleiestudenter er: Ta ansvar for egen læring, engasjer deg, og hold deg oppdatert på kunnskap om helse. Å være sykepleier er å hele tiden tilegne seg ny kunnskap.

– Fagområdet geriatri, har den mest komplekse og faglig interessante pasientgruppen som du vil møte på sykehjem, i hjemmesykepleien og de fleste sykehusavdelinger. De eldre får samme sykdommer som alle andre, men de kan ha flere sykdommer samtidig og et annerledes symptombilde. Jeg mener derfor at de beste sykepleierne er de som har kompetanse innen geriatri. Det er dagens sykepleierstudenter som skal utvikle fremtidens eldreomsorg.

Jeg mener at de beste sykepleierne er de som har kompetanse innen geriatri. Tor Engevik

NSFs faggruppe for geriatri og demens har gratis medlemskap for alle sykepleierstudenter i NSF som varer ut det året du er ferdig med bachelorstudiet. Som medlem får du nyhetsbrev og tilbud om gratis fagdager.

KAJA FLATØY. Akuttsykepleier. Foto: Privat
KAJA FLATØY. Akuttsykepleier. Foto: Privat Vis mer

– Vær alltid åpen for å lære noe nytt!

Kaja Flatøy (42) er også akuttsykepleier og HLR koordinator. Hun har 20 års erfaring som sykepleier og jobber også som foredragsholder.

Hun jobber i akuttmottak og på AMK på St Olavs Hospital i Trondheim.

- Kjære ferske sykepleier! Velkommen til verdens beste yrke! Mitt beste råd til deg er å alltid søke nye muligheter innen dette mangfoldige yrket! Vær åpen for å lære noe nytt og se etter mulighetene i enhver situasjon. På den måten vil man alltid holde interessen for faget og jobben oppe og stadig utvikle seg til å bli en tryggere og faglig sterkere sykepleier.

- Tør å mene noe med bakgrunn fra et omsorgsfullt og ivaretakende perspektiv, se etter det beste i de du jobber med, både pasienter og kolleger! Ta vare på dine egne essensielle behov, hvis du ikke gjør det yter du mindre! Si klart fra i de forum hvor du kan bidra til en endring og unngå å fortelle om alle dine frustrasjoner på pauserommet. Vær tilstede i møtet med pasienten og husk at det å skape en god relasjon til den du står ovenfor alltid vil gjøre jobben din lettere! Lykke til og velkommen i gjengen.

ELISABETH LOFTHUS: Sykepleier og redaktør på Lommelegen. Foto: Aller Media / Per Hovland
ELISABETH LOFTHUS: Sykepleier og redaktør på Lommelegen. Foto: Aller Media / Per Hovland Vis mer

– Stopp «synsing» om helse. Bli profesjonell!

– Til sist vil jeg også komme med noen ord. Jeg er sykepleier med videreutdanning i psykiatri, og jobbet 13 år i psykiatrien før jeg begynte å jobbe med helseinformasjon i mediene, og de siste fem årene som redaktør for Lommelegen.no.

– Mitt beste råd til deg er å sette deg inn i vitenskapsteori. Jeg husker selv at jeg synes emnet var dørgende kjedelig – og til dels uforståelig – når jeg selv var 19 år og sykepleiestudent. Først i ettertid har jeg forstått hvor viktig dette faget var.

«Skill mellom enkelthistorier og statistikk!» Elisabeth Lofthus

– Folk flest har mange personlige meninger om hva som er «riktig» årsak, kur og behandling for små og store helseproblem. Nå skal du som sykepleierstudent lære å skille mellom hva som er enkeltindividers personlige oppfatning – og hva forskingen og statistikk sier.

- Et klassisk eksempel er mannen som ble 100 år, og var storrøyker hele sitt voksne liv. Enkelthistorien kan narre oss til å tenke at "da kan vel ikke røyking være så farlig". Men statistikken sier noe helt annet. Hva synes du er viktig? En enkelt historie eller det mange hundre tusen historier gir oss av samlet informasjon?

– Som sykepleier må du vite forskjellen når du rådgir dine pasienter. Vil du formidle rådet til tante Kari om helsekostproduktet som ga fantastisk opplevd effekt, din venninnes utrolige bedring av fotsoneterapi, bloggerens argumentasjon mot vaksiner eller vil du vise til sykepleiefaglige råd basert på medisinsk vitenskap?

– På Lommelegen får vi nesten daglig spørsmål fra pasienter som har fått forvirrende helseråd.

Det skjer hver dag i helseinstitusjoner. Ikke bli en av dem! Elisabeth Lofthus

– Det kan høres ut som et helt banalt råd, men jeg kan forvisse deg om at akkurat dette skjer hver dag i norske helseinstitusjoner – helsepersonell gir informasjon og råd som ikke er faglig forankret. Ikke bli en av dem!

Lykke til med studiene, og nyt tiden som student!

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer