Papegøyesyken

Er du plaget av langvarig hoste uten slim samtidig som du føler deg slapp? Hvis du i tillegg har kontakt med fugler kan årsaken være papegøyesyken.

Medisinsk navn: Ornitose, psittakosePapegøyesyken er en ganske sjelden form for lungebetennelse som er forårsaket av en bakterie ved navn Chlamydia psittaci. Selv om denne bakterien tilhører klamydiafamilien så har denne sykdommen ingen ting med kjønnssykdommen klamydia å gjøre.

Papegøyesyken smitter mellom fugler og av og til fra fugler til mennesker, smittemåten er gjennom luften. Sykdommen er ganske sjelden i Norge men forekommer spesielt blant personer som har mye med fugler å gjøre i det daglige.

SymptomerDe vanligste symptomene er langvarig hoste uten noe særlig slimproduksjon. I tillegg får man ofte sår hals, lettgradig feber, hodepine og muskelsmerter. Man blir ofte plaget med slapphet og denne kan vare i opptil flere måneder. Man kan også få symptomer fra mage og tarmsystemet i form av kvalme, brekninger og magesmerter. Noen får ørebetennelse eller bihulebetennelse i tillegg.

Hvordan finne ut om man har papegøyesyken?Dette kan gjøres ved en blodprøve hos legen din.

BehandlingPapegøyesyken behandles ved hjelp av antibiotika og de aller fleste blir raskt friske med slik behandling.

Er papegøyesyken farlig?Nei den er ikke farlig i seg selv. Imidlertid kan alle typer lungebetennelser være farlige for personer med nedsatt immunforsvar eller kroniske sykdommer, dette gjelder gjerne eldre, hjerte- og lungesyke og dem med sykdommer som angriper immunforsvaret vårt.

Oppdatert 02.05.07 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Start videokonsultasjon
Lege på vakt Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Kilde: Nasjonalt folkehelseinstitutt. Ornitose (02.05.07)