Nå kan bloddoping avsløres

Doping med EPO, såkalt bloddoping har vært et stort problem for dopingjegere over hele verden. Tidligere har det ikke vært mulig å spore dette dopingmiddelet i vanlige tester. Nå har franske forskere klart å skille mellom det EPO som kroppen lager og EPO som er kunstig fremstilt.

En avansert teknikk kalt ELISA brukes for å finne det kunstige EPO'et, og fremdeles er testen for tungvint til at den kan brukes praktisk under større idrettsarrangementer. Dr. Françoise Lasne ved det nasjonale anti-dopinglaboratoriet i Frankrike sier at det foreløpig tar tre dager å få frem et resultat. -Etter hvert som prosessen blir mer automatisert vil vi kunne bruke testen, for eksempel under Tour de France, sier Lasne.

De fleste husker skandalen rundt Tour de France i 1998 som endte med at seks lag trakk seg og et ble utvist. Ett av dopingmidlene som ble mistenkt brukt var nettopp EPO. Selv om konkurranseledelsen visste at lagene hadde tilgang på kunstig EPO, kunne de ikke gjøre noe fordi de ikke kunne bevise at noen hadde brukt det.

Utøvere som misbruker EPO får høyere blodprosent. Dette har gått utover utøvere som naturlig har høy blodprosent eller som har trent i høyfjellsområde, noe som er en lovlig måte å øke blodprosenten på. Disse har risikert å komme i dopingjegernes søkelys urettmessig. Nå kan dopingjegerene endelig skille ut hvem som har brukt det forbudte stoffet.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-