Møt reiselege Gunnar Hasle

Hvordan jobber en reiselege? Og hva er egentlig reisemedisin?

REISELEGE: Gunnar Hasle sammen med Regnskogfondet på besøk hos et urfolk på Sulawesi, Indonesia. Foto: Bo Mathisen
REISELEGE: Gunnar Hasle sammen med Regnskogfondet på besøk hos et urfolk på Sulawesi, Indonesia. Foto: Bo Mathisen Vis mer

– Reisemedisin kan i utgangspunktet høres smalt ut, men faget berører tropemedisin, villmarksmedisin, immunologi, fysiologi, epidemiologi, farlige dyr, medisinsk entomologi og alt som har med reisendes sikkerhet å gjøre, forteller Gunnar Hasle, som er en av våre svarleger på Lommelegen.no.

- Hvorfor valgte du å bli lege?

- Eventyrlyst. Jeg håpet at legeyrket ville gi meg sjanser til å arbeide på mange eksotiske steder, delta i ekspedisjoner og så videre. Dessuten har jeg alltid vært interesser i biologi, og jeg skjønte at studiet ville gi meg en god basis i biologi.

REISELEGE GUNNAR HASLE: Her i 30-års alder. Fotograf: Arild Skjæringrud.
REISELEGE GUNNAR HASLE: Her i 30-års alder. Fotograf: Arild Skjæringrud. Vis mer

Har jobbet som Lommelege i 19 år

Gunnar har jobbet på Lommelegen i cirka 19 år etter at en av legene som startet Lommelegen spurte om han ville bidra. Han synes det hørtes ut som en morsom utfordring og har siden vært fast svarlege, og har besvart over 600 spørsmål i løpet av disse årene.

- Jeg er opptatt av å formidle at reisemedisin ikke bare er vaksiner, men alle helserelaterte ting som har med reiser å gjøre. Det folk dør av er trafikkulykker og drukning, ikke alle de sykdommene vi kan vaksinere mot. Nesten en tredel får ødelagt deler av ferien av diaré, og 20-30 nordmenn får hvert år et mildt sagt forandret liv på grunn av hiv-infeksjon.


STARTET EGEN REISEKLINIKK: Gunnar Hasle er spesialist innen infeksjonsmedisin, og har fordypet seg i reisemedisin. FOTO: MDG
STARTET EGEN REISEKLINIKK: Gunnar Hasle er spesialist innen infeksjonsmedisin, og har fordypet seg i reisemedisin. FOTO: MDG Vis mer

Infeksjonslege med stort engasjement for reisemedisin

Men det var først kirurgi som interesserte Gunnar da han var ferdig utdannet lege, men den planen måtte skrinlegges.

- Jeg måtte gi opp det med en gang, fordi jeg hadde eksem på hendene. Infeksjonsmedisin var et godt alternativ nummer to, også der kan man behandle akutt syke og få dem friske igjen, som i kirurgien. Infeksjonsmedisinen er dessuten den grenen av medisin som er mest biologi. Vi har både mikrobiologi, parasittologi og medisinsk entomologi, som alle er biologiske fag som infeksjonsmedisinen omfatter.

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Send inn spørsmål

- Hva var grunnen til at du valgte å spesialisere deg innen reisemedisin?

- Jeg husker at jeg hørte ordet reisemedisin første gang i ca 1991, og tenkte med en gang at dette måtte være noe for meg. Så ble det en ledig overlegestilling på Oslo Helseråd i 1992, som jeg fikk. Og siden har det vært mitt spesialfelt, også da jeg senere var overlege på Infeksjonsavdelingen.

1998 studerte Gunnar parasittologi og entomologi på Blindern, under overlegepermisjon fra jobben som overlege på infeksjonsavdelingen. - Det var da jeg bestemte meg å slutte som ansatt ved Ullevål sykehus, for å få sjansen til å studere mer, etter dette har jeg studert på halv tid, forteller han.

Arbeidet under dramatiske omstendigheter i Afrika

Utenom Norge har Gunnar arbeidet som misjonslege ved Haydom Lutheran Hospital i Tanzania. Han understreker dog: - En misjonær trenger ikke nødvendigvis å selv være troende!

REISEKLINIKK: Slik ser det ut i inngangspartiet til Reiseklinikken. Foto: Gunnar Hasle.
REISEKLINIKK: Slik ser det ut i inngangspartiet til Reiseklinikken. Foto: Gunnar Hasle. Vis mer

Han har også jobbet under dramatiske omstendigheter i Liberia mens ebolautbruddet var på det verste. Men det planlagte arbeidsoppholdet ble kortere enn planlagt.

- Jeg måtte trekke meg ut, av frykt for mitt eget liv, da jeg skjønte at det var et tidsspørsmål om når en av oss ville få ebola, forteller han.

Startet Reiseklinikk

De siste 19 årene er det imidlertid Reiseklinikken i Norge han har arbeidet mest med. Her er det vaksinering og rådgivning til turister før reiser han jobber med, i tillegg til kursvirksomhet for andre som driver med reisemedisin og "fit for travel" vurderinger og helseundersøkelser av reisende, sjømenn og offshorearbeidere. Klinikken tar også hånd om folk som kommer syke hjem fra utviklingsland.

- Vi driver en omfattende forskningsvirksomhet, og publiserte i fjor en randomisert placebokontrollert studie om et kosttilskudd, som viste seg å redusere risikoen for turistdiaré. Nå holder jeg på med en bok om reisemedisin som jeg håper å få sendt inn innen et par uker. Det er en nyutgivelse av Ivar Helles bok Råd for helse og sykdom under langtidsopphold i utviklingsland.

Gunnar har mange jern i ilden på jobb, og privat har han heller ingen problemer med å fylle fritiden.
- Jeg spiller piano, jeg er aktiv i Miljøpartiet De Grønne og jeg liker friluftsliv. Jeg har en vakker kone, som jeg har vært kjæreste med i 38 år, vi har fire barn og syv barnebarn, avslutter han.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-