SKJÆRGÅRDSDOKTOREN: Brynjulf trives i det ytterste havgap, elsker sjø, skjærgård og båtliv, og er en lidenskapelig hundeeier. Foto: Privat
SKJÆRGÅRDSDOKTOREN: Brynjulf trives i det ytterste havgap, elsker sjø, skjærgård og båtliv, og er en lidenskapelig hundeeier. Foto: Privat Vis mer

Møt allmennlege Brynjulf Barexstein

Brynjulf er en av veteranene på Lommelegen, han har svart på flere titusner av spørsmål fra våre lesere.

Brynjulf startet tidlig på 2000-tallet som sjefsvarlege på Lommelegen. Han har siden dette svar på flere titusen spørsmål hos oss. I tillegg til å svare på spørsmål, har Brynjulf det medisinske ansvaret for rådgivningstjenesten.

Skulle spesialisere seg i psykiatri, men ble forelsket i Lofoten

Som nyutdannet lege startet Brynjulf på et spesialiseringsløp innen psykiatri, og jobbet på Haukeland.

- Jeg var langt på vei med min spesialisering, men så måtte man som ledd i spesialiseringen i psykiatri ha et år i det som heter sideutdannelse i allmennmedisin, altså erfaring fra et annet fagområde, og da jeg begynte på det, på den lille øya Træna langt uti havgapet i Nordland, gikk det ikke spesielt lang tid før jeg skjønte at dette passet meg som person meget bedre. Både faglig og det å ikke være et lite hjul i et stort sykehusmaskineri, forteller han.

Som allmennlege var arbeidet mer autonom og bredspektret. - Som allmennlege er det jo knapt en menneskelig problemstilling man ikke kommer borti.

Etter noen år i Træna, var Brynjulf helt klar på at det var i det ytterst havgap han trivdes best, både sosialt og faglig, så ble det et par år på den andre nordnorske øya og kommunen Vega, og senere på Værøy ytterst i Lofoten, hvor han har jobbet siden.

- At jeg har jobbet her i 22 år sier vel sitt om hvor godt jeg trives med det, både sosialt, geografisk og faglig. I tillegg tar jeg vikariater, især i Arendal hvor jeg bor. Det er nyttig faglig påfyll å jobbe andre steder og lære mer om andre måter å gjøre og å se tingene på, sier Brynjulf.

HAR SVART FLERE TITUSNER: Brynjulf har jobbet på Lommelegen siden begynnelsen av 2000-tallet og har besvart et stort antall ulike medisinske problemstillinger.
HAR SVART FLERE TITUSNER: Brynjulf har jobbet på Lommelegen siden begynnelsen av 2000-tallet og har besvart et stort antall ulike medisinske problemstillinger. Vis mer

Vil være fyrtårn i alt «surret» på nett

- Hva gir det deg å jobbe som svarlege hos Lommelegen?

- Jeg liker å spre god helseinformasjon til folk flest og å nå mange. Jeg liker genuint folk, og synes de fortjener korrekt og god informasjon, ikke minst i alt surret som en finner på nettet i dag, hvor enhver kan uttale seg om hva som helst, og masse sjarlataner fremstår som eksperter på både det ene og det andre.

Brynjulf ønsker at Lommelegen skal være et «fyrtårn» og pasientens advokat; fremme pasientens rett til korrekt informasjon om egen helse og sykdom og å ikke bli narret.

- Å være svarlege er også daglig faglig påfyll til meg selv. Når jeg skal svare på et spørsmål, så vil jeg svært ofte lese meg litt opp om emnet, for å sikre meg at jeg er ajour, at ikke der er kommet nye behandlingsmetoder som har gått meg hus forbi og så videre.

Ønsker å gi beskjed når folk blir lurt

Brynjulf har skrevet flere svar på Lommelegen som har gått viralt og blitt lest hundre tusener ganger. Her er noen av dem som har blitt mest lest:

- Jeg liker spesielt godt å fortelle i klartekst til folk når de ha blitt lurt av kvakksalvere og «alternativbehandlere». Jeg er glad i folk og blir indignert på deres vegne når jeg leser om syke folk som blir direkte narret.

Brynjulf er også opptatt av å formidle gode råd og kunnskap som kan forebygge livsstilssykdommer, med informasjon om for eksempel kost og helse.

Opptatt av språk og god kommunikasjon

- Jeg er generelt svært opptatt av språk og god kommunikasjon, både medisinsk og privat. Det å skrive noen titusener med svar på Lommelegen gjør at jeg får hyppig trening i formuleringskunst og kommunikasjon, og det man gjør ofte, blir man jo oftest bedre i. En kan aldri bli god nok i kunsten å forklare noe, gjøre noe forståelig, å «nå gjennom», understreker Brynjulf.

Han forteller at mange av spørsmålsstillere er jo personer som har vært hos legen sin og bare kommet ut fra legetimen frustrert fordi de syntes legen ikke forstod dem, og de forstod slett ikke legen.

- En stor del av medisinsk fag er jo nettopp å formidle, ikke bare diagnostisere og behandle, mener Brynjulf.

LES OGSÅ:
image: Møt reiselege Gunnar Hasle

Møt reiselege Gunnar Hasle

- Arbeidet på Lommelegen gir meg stadige «dypdykk» i hva folk er opptatt av når det gjelder helse og sykdom, og ikke minst lærer jeg masse om hvor skoen trykker i lege-pasient-konsultasjoner og hva som ikke sjeldent går galt rent kommunikasjonsmessig i møte mellom lege og pasient. Dette blant annet ved de mange som skriver til oss for å få en second opinion, eller fordi legen de var hos ikke har klart å gi tillit hos pasienten. Denne kunnskapen mener jeg absolutt jeg tar med meg i min vanlige legepraksis, og i beste fall gjør meg til en bedre lytter og lege.

Han mener også at arbeidet på Lommelegen har gitt ham mangeårig kontakt med kollegaer innen andre spesialiteter, hvor de kan utveksle synspunkter og diskutere problemstillinger, og lære av hverandre.

Medisinfaget kan ikke forklare alt

- Hva kan man spørre deg om på Lommelegen.no?

- Folk kan spørre om alt i utgangspunktet, spesielt temaer man ville tatt opp med en allmennlege eller fastlege. De kan spørre om hva de vil, men jeg er litt opptatt av å fortelle folk, når det er nødvendig, at det er langt fra alt som har med kropp og helse å gjøre, som lar seg besvare. Det er noe som også er et viktig moment i en vanlig allmennlegepraksis, å ikke gi folk inntrykk av at medisinfaget kan forklare alt, faktisk langt derifra.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Løper maraton, og vil lære russisk

Når Brynjulf ikke jobber som lege er han, som folk flest opptatt av barn og familie, og bruker bevisst og med stor glede tid med barna i alle deres aktiviteter.

- Når der er tid til overs og jeg skal ha «egentid», så er jeg vel ganske fysisk anlagt og vil gjerne bevege meg mest mulig, og jeg starter like før jeg ble femti med maraton og triatlon, noe som har vært en stor opplevelse og en ny verden å tre inn i.

Brynjulf forteller også at han er en lesehest, og musikk er en viktig del av livet og han spiller flere instrumenter.

- Å lære språk er en annen stor lidenskap, jeg snakker en 8-10 språk rimelig godt, og det helt store kicket i livet de seneste årene, har vært å lære russisk.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-