Mineraler

Mineraler er næringsstoffer som kroppen din trenger for en lang rekke viktige prosesser, flere mineraler viktige byggesteiner i kroppen.

MINERALER I MATEN: Mineralene kalium, kalsium og fosfat trenger kroppen mye tilførsel av. Mineralstoffer som jern, selen og sink trengs i meget små mengder Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MINERALER I MATEN: Mineralene kalium, kalsium og fosfat trenger kroppen mye tilførsel av. Mineralstoffer som jern, selen og sink trengs i meget små mengder Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Mineralene er, som vitaminer, nødvendige for mange prosesser i kroppen vår. I motsetning til vitaminene, er flere mineraler viktige byggesteiner i kroppen. Særlig skjelettet er avhengig av mineraltilførsel. Mineraler er også viktig for at nervesystemet og musklene dine skal fungere normalt.

Kalsium, fosfor, kalium, svovel, natrium, klor og magnesium er de mineralstoffene som forekommer i størst mengde i kroppen. Deretter følger jern, men i relativt mye mindre mengde. Kalsium utgjør omtrent halvparten og fosfor omtrent en fjerdedel av den totale mengden mineralstoffer i kroppen.

LES OGSÅ: Proteiner

To grupper mineraler

Vi deler mineralene inn i to hovedgrupper.

Makromineralene fungerer som byggesteiner i kroppen og vi trengere relativt mye av dem. Kalsium og magnesium er to makromineraler.

Spormineralene (sporstoffer*) eller mikromineralene er mineraler kroppen trenger små mengder av. Jern, sink, selen og krom er eksempler på spormineraler.

Mangel

Hvis man har for lite inntak av mineraler i forhold til anbefalingene kan det med føre ulemper for helsen og ulike mangeltidlstander.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

For mye mineraler kan skade

For noen mineraler kan for høyt inntak føre til føre til uønskede helseeffekter og forgiftningssymptomer. Det er derfor angitt øvre grenser for inntak for en del mineralstoffer.

LES OGSÅ: Magnesiummangel

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Vishal Judge
Ledig nå
Michael Kumar
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder

Oppdatert av: Cecilie Arentz-Hansen, lege
Oppdatert 12.10.2018: Elisabeth Lofthus, sykepleier