Mineraler

Mineraler er næringsstoffer som kroppen din trenger for en lang rekke viktige prosesser, flere mineraler viktige byggesteiner i kroppen.

MINERALER I MATEN: Mineralene kalium, kalsium og fosfat trenger kroppen mye tilførsel av. Mineralstoffer som jern, selen og sink trengs i meget små mengder Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MINERALER I MATEN: Mineralene kalium, kalsium og fosfat trenger kroppen mye tilførsel av. Mineralstoffer som jern, selen og sink trengs i meget små mengder Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mineralene er, som vitaminer, nødvendige for mange prosesser i kroppen vår. I motsetning til vitaminene, er flere mineraler viktige byggesteiner i kroppen. Særlig skjelettet er avhengig av mineraltilførsel. Mineraler er også viktig for at nervesystemet og musklene dine skal fungere normalt.

Kalsium, fosfor, kalium, svovel, natrium, klor og magnesium er de mineralstoffene som forekommer i størst mengde i kroppen. Deretter følger jern, men i relativt mye mindre mengde. Kalsium utgjør omtrent halvparten og fosfor omtrent en fjerdedel av den totale mengden mineralstoffer i kroppen.

LES OGSÅ: Proteiner

To grupper mineraler

Vi deler mineralene inn i to hovedgrupper.

Makromineralene fungerer som byggesteiner i kroppen og vi trengere relativt mye av dem. Kalsium og magnesium er to makromineraler.

Spormineralene (sporstoffer*) eller mikromineralene er mineraler kroppen trenger små mengder av. Jern, sink, selen og krom er eksempler på spormineraler.

Mangel

Hvis man har for lite inntak av mineraler i forhold til anbefalingene kan det med føre ulemper for helsen og ulike mangeltidlstander.

For mye mineraler kan skade

For noen mineraler kan for høyt inntak føre til føre til uønskede helseeffekter og forgiftningssymptomer. Det er derfor angitt øvre grenser for inntak for en del mineralstoffer.

LES OGSÅ: Magnesiummangel

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder

Oppdatert av: Cecilie Arentz-Hansen, lege
Oppdatert 12.10.2018: Elisabeth Lofthus, sykepleier