Metformin

Metformin senker blodsukkeret og brukes i behandlingen av diabetes type 2. Her får du en innføring i det viktigste du trenger å vite om denne medisinen.

VIKTIG MEDISIN: Meformin er det første medikamentet som brukes ved behandling av diabetes type 2, og benyttes av svært mange nordmenn. Foto: NTB / Shutterstock.
VIKTIG MEDISIN: Meformin er det første medikamentet som brukes ved behandling av diabetes type 2, og benyttes av svært mange nordmenn. Foto: NTB / Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Metformin er en svært viktig medisin ved behandling av diabetes type 2. Metformin er virkestoffet i medisinen. Ved salg har medisinen følgende produktnavn: «Glucophage» eller Metformin etterfulgt av et produsentnavn. For eksempel «Metformin Orifarm».

Les også: Behandling av diabetes type 2

Hvem kan bruke metformin?

Metformin brukes i behandlingen av diabetes type 2, og er førstevalget av medisiner hos overvektige pasienter. Middelet brukes for å senke blodsukkernivået når diett- og treningstiltak ikke har god nok effekt. Metformin kommer i tablettform og kan eventuelt kombineres med andre medisiner som senker blodsukkeret, for å få best mulig effekt.

Hvordan virker metformin?

Senkningen av blodsukkeret oppnås mest sannsynlig ved hjelp av disse tre mekanismene:

  • Reduserer leverens produksjon av sukker (glukoneogenese)
  • Øker følsomheten for insulin, noe som fører til bedret opptak av sukker i kroppen (og dermed mindre sukker som sirkulerer i blodbanen)
  • Forsinker opptaket av sukker fra tarmen

Når blodsukkeret minsker får dette også en god effekt på kolesterol-nivået i blodet og senker både det totale kolesterolnivået, LDL (det «dårlige» kolesterolet) og triglyseridene.

Kombinasjon av flere medisiner samtidig

Metformin blir ofte brukt i kombinasjon med andre midler som senker blodsukkeret. Her er en oversikt over medikamentene som ofte brukes sammen med metformin:

  • Sulfonylureaderivater: Disse medikamentene brukes kun av pasienter med diabetes type 2 (ikke type 1). De stimulerer insulinproduserende celler til å øke sin produksjon og slik senkes blodsukkeret. Handelsnavn: Mindiab, Amaryl og Glimepirid.
  • Gliptiner: Disse medisinene hemmer et enzym kalt DPP-4. Konsekvensen er at insulinproduksjonen økes, særlig etter matinntak. Handelsnavn: Januvia, Xelevia, Vildagliptin, Galvus og Trajenta.
  • SGLT2-hemmere: Medisinene fungerer ved å øke utskillelsen av sukker i urinen, konsekvensen er lavere blodsukker. Handelsnavn: Dapagliflozin, Forxiga, Kanagliflozin, Invokana, Empagliflozin, Jardiance, Ertugliflozin og Steglatro.
  • GLP-1-analoger: Fungerer ved å gjenopprette hormonell ubalanse hos de med diabetes type 2. Senker blodsukker og fører til at leveren produserer mindre sukker. Handelsnavn: Bydureon, Liraglutid, Saxenda, Victoza, Lixisenatid, Lyxumia, Dulaglutid, Trulicity, Semaglutid og Ozempic.

Hvis det ikke er mulig å få kontroll på blodsukkeret ved endring av livsstil, eller bruk av noen av disse medikamentene, er det aktuelt med oppstart av insulinbehandling.

MANGE ULIKE MEDISINER: Det er mange alternativer og mulige kombinasjoner ved behandling av diabetes type 2. For mange pasienter er målet å unngå insulinbehandling. Foto: NTB / Shutterstock.
MANGE ULIKE MEDISINER: Det er mange alternativer og mulige kombinasjoner ved behandling av diabetes type 2. For mange pasienter er målet å unngå insulinbehandling. Foto: NTB / Shutterstock. Vis mer

Bivirkninger

Metformin stimulerer ikke insulinproduksjonen og forårsaker derfor ikke for lavt blodsukker/føling (hypoklykemi) . Metformin kan gi bivirkninger som kvalme, brekninger, diaré og luft i tarmene. Metformin kan også gi vektreduksjon. For å unngå bivirkningene bør man starte med en liten dose og øke etter hvert - ofte forsvinner bivirkningene etter noen uker. En annen mulig bivirkning er metallsmak i munnen.
I sjeldne tilfeller kan pasienten få et for lavt nivå av vitamin B12. Det anbefales derfor å sjekke dette en gang i året.

Hvem skal ikke bruke metformin?

Dem som har nyresvikt og leversvikt skal ikke bruke metformin. Hjertesvikt og nylig hjerteinfarkt gjør også at andre medisiner bør benyttes. Dersom du skal til røntgen-undersøkelse hvor du får kontrastmiddel som inneholder jod, må du stoppe med metformin 2-3 dager før undersøkelsen.

Før du starter bør legen din sjekke nyrefunksjonen din ved å måle kreatinin i blodet. I tillegg bør verdien av vitamin B12 sjekkes en gang i året.

Sliter du med metformin?

Det finnes alternativer og kombinasjonsmuligheter. Se Diabetesforbundets artikkel om dette: Sliter du med metformin

Kilder:

  • Felleskatalogen
  • Stein Vaaler: Diabeteshåndboken
  • Norsk Elektronisk Legehåndbok

Opprinnelig publisert av lege Siri Helene Hauge, 20.10.04. Oppdatert av legestudent med lisens Brage Ulvmoen, 15.04.19. Kilde ved oppdatering: Norsk legemiddelhåndbok.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer