Mangler du magnesium?

Magnesiummangel kan føre til kramper og i verste fall hjerterytmeforstyrrelser. Dette er maten som er rik på magnesium.

MAGNESIUM: Disse matvarene inneholder mye magnesium. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MAGNESIUM: Disse matvarene inneholder mye magnesium. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva gjør magnesium i kroppen?

Magnesium (Mg) er et mineral som ikke dannes i kroppen, men må tilføres via mat og drikke. Næringsstoffet spiller en viktig rolle i flere kjemiske reaksjoner i kroppen.

- Mg inngår i skjelettets byggesteiner og er sentrale i energiomsetningen og væskebalansen i kroppen, forteller Birger Svihus, professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Ifølge Nordic Nutrition Recommendations 2012 er mineralet også viktig for regulering av genuttrykk, normal funksjon av cellemembraner og for overføring av nevromuskulære impulser.

Hvilken mat er rik på magnesium?

Magnesium finnes i overflod i grønne blad grønnsaker og i belgfrukter som bønner, linser og kikerter. Man kan også få i seg magnesium gjennom fullkornsprodukter, mørk sjokolade, nøtter og kaffe.

- Det er ingen øvre grense for hvor mye magnesium du kan få i deg gjennom kostholdet. Opptaket i kroppen er regulert, som betyr at dersom har mye i kroppen vil du ta opp mindre og omvendt, sier klinisk ernæringsfysiolog Mette Svendsen.

Når det gjelder tilskudd av magnesium, understreker Svendsen at dette skal man bare ta dersom man har dokumentert mangel på næringsstoffet.

Hvordan måles magnesium?

Ifølge Nordic Nutrition Recommendations er det anbefalte daglige inntaket av magnesium 280 gram for kvinner og 350 mg for menn.

Nivået av magnesium i kroppen måles gjennom en blodprøve. Klinisk ernæringsfysiolog Jacob Juel Christensen sier det er vanskelig å måle eksakt hvor mye magnesium man har i kroppen. Slik er det også for mange andre mikronæringsstoffer.

- Men vi bruker som regel blodnivåer av magnesium som en indikator på magnesium-status, sier han.

Disse er utsatt for mangel

Det er sjelden friske mennesker med et normalt kosthold får mangel på magnesium.

- Dette er noe vi kan se hos alkoholikere, feil- eller underernærte. Idrettsutøvere kan få mangel under hard konkurranse som viser seg i form av krampe. Skulle man likevel få et underskudd vil dette kunne gi svekket muskelmasse og muligens apati og desorientering, sier Svihus.

Christensen mener at også de som har fastet, eller spist mye mindre en normalt (som ved sykdom eller slanking) også kan oppleve problemer med magnesium. Enkelte medikamenter og sykdommer kan føre til at kroppen taper magnesium raskt. Da akkompagneres magnesiummangel av en rekke andre mangler, så magnesium blir ett av mange problemer.

- Men friske mennesker vil ikke oppleve dette. Magnesium-tilskudd for friske personer kan derfor ikke rettferdiggjøres. Det er alltid best å få i seg næringsstoffene gjennom maten enn gjennom piller, sa han til Lommelegen tidligere.

Symptomer på mangel

Ifølge Nordic Nutrition Recomendations er magnesium sekundært til annen sykdom, eller ved bruk av medikamenter som påvirker opptak. De fysiske symptomene som kan oppstå ved mangel er:

Hva om du får for mye magnesium?

Ifølge Svihus er det vanskelig å få i seg for mye magnesium. Opptaket reguleres etter kroppens behov, og nyrene skiller ut overskuddet.

- Tar man tilskudd av magnesium kan man teoretisk sett få i seg for mye. Men dette skal mye til, forklarer ernæringsforskeren.

Et overdrevent inntak kan gi diare, men har ellers få andre symptomer gitt at nyrefunksjonen er normal, opplyser Nordic Nutrition Recomendations.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer