Mangel på vitamin B12

Kan skyldes kostholdet eller redusert opptak av vitamin B12 fra tarmen.

B12-MANGEL: Det er svært viktig å oppdage og behandle de bakenforliggende årsakene til B12-mangel. Lave B12-verdier er ikke noe du eller legen din bør ta for gitt. Foto: Scanpix
B12-MANGEL: Det er svært viktig å oppdage og behandle de bakenforliggende årsakene til B12-mangel. Lave B12-verdier er ikke noe du eller legen din bør ta for gitt. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vitamin B12 kan ikke lages i kroppen og må tilføres via kosten.

Vitamin B12 er også kjent som kobalamin, som er livsnødvendig og viktig for normal nervefunksjon og dannelse av blodceller.

Kroppen har et behov for cirka 6-9 mikrogram vitamin B12 per dag. Som regel tar det noen år før det oppstår mangel på B12, selv om man får i seg mindre enn det daglige behovet.

LES OGSÅ: Bør du unngå gluten?

Tegn på B12-mangel

Ofte er vitamin B12-mangel uten symptomer, spesielt i starten.

Men siden vitamin B12-mangelen fører til feil i produksjonen av røde blodlegemer, vil blodprosenten etter hvert vil avta, og røde blodceller blir større enn normalt (megaloblastær anemi).

En slik mangel kan:

  • Skade nervesystemet
  • Gi nedsatt følsomhet i huden
  • Føre til balanseproblemer
  • Føre til demens
  • Betennelse i tunge og munnviker
  • Føre til generell blekhet, slapphet og tretthet
VEGANER: Ofte er det ekstreme vegetarianere (veganere) som får B12-mangel på grunn av kostholdet.  Foto: Scanpix
VEGANER: Ofte er det ekstreme vegetarianere (veganere) som får B12-mangel på grunn av kostholdet. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Mangler du D-vitamin?

B12-mangel bør utredes

Selv om vitamin B12 bør tilføres via kosten, er det likevel svært sjelden at vitamin B12-mangel skyldes kostholdet.

– Legen må finne eventuelle årsaker til B12-mangelen, for der finnes flere mulige. Det skyldes svært sjeldent kostholdet, og egentlig er det nærmest bare ekstreme vegetarianere; veganere, som får B12-mangel på grunn av kostholdet. Er man ikke veganer, så har B12-mangelen andre årsaker, sier Lommelegens sjefsvarlege, allmennlege Brynjulf Barexstein.

Lave B12-verdier bør alltid utredes, siden det finnes sykdommer og medisinske tilstander som kan gi B12-mangel.

Slike sykdommer kan gi andre symptomer i tillegg.

– Legen bør utrede pasienter med B12-mangel for å finne årsaken. Aktuelle blodprøver er: Hemoglobin (blodprosent), hematologiske prøver inklusiv MCV, homocystein, s-MMA, antistoff for Intrinsic Factor, «cøliaki-blodprøver». Pasientens ernæringsstatus må forøvrig også sjekkes for vitamin D, mineraler/salter, ferritin/jern med mer, forteller Barexstein.

LES OGSÅ: Mangler du magnesium?

Kan skyldes tarmsykdommer

Vitamin B12-mangel kan i mange tilfeller skyldes redusert opptak av vitamin B12 fra tarmen.

- Det kan skyldes at B12 ikke tas opp fra tarmen på normal måte, og da snakker vi om malabsorbsjonssykdommer som for eksempel cøliaki. Denne sykdommen er ikke uvanlig, og man vet dessverre at flertallet av alle med cøliaki aldri får stilt sin diagnose. Denne sykdommen kan også arte seg på svært mange forskjellige måter, blant annet med uspesifikke symptomer og generelt skrantende helse, påpeker Barexstein.

LES OGSÅ: Infeksjon med bendelorm kan gi B-12 mangel

Disse har har økt risiko for å utvikle vitamin B12-mangel

Ifølge NHI.no bør B12-mangel mistenkes hos alle pasienter som har uforklarlig lav blodprosent (anemi), uforklarlige nevropsykiatriske symptomer og/eller magetarmsymptomer som sår tunge, dårlig matlyst og diaré.

Nedsatt opptak av vitamin B12 forekommer hyppigere med alderen.

Disse pasientene har økt risiko for tilstanden:

  • Eldre mennesker med økt risiko for atrofisk gastritt, og med nedsatt næringsinntak
  • Vegetarianere og veganere - fordi de ikke spiser kjøtt, melkeprodukter eller egg
  • Pasienter med tarmsykdom (Cøliaki og Crohns sykdom), eller som er operert i magesekk eller tynntarm. (Pasienter som er operert for overvekt er utsatt for å utvikle B12-mangel på grunn av manglende opptak fra tarmen)
  • Pasienter med autoimmune forstyrrelser som høyt stoffskifte (Graves sykdom), skjoldkjertelbetennelse (tyreoiditt)
  • Pasienter som bruker syrehemmende middel (protonpumpehemmere, H2-blokkere) eller metformin mot diabetes type 2 i lange perioder
MATVARER MED B12: Animalske produkter, som kjøtt og melkeprodukter, utgjør den eneste kostholdskilden for vitamin B12.  Foto: Scanpix
MATVARER MED B12: Animalske produkter, som kjøtt og melkeprodukter, utgjør den eneste kostholdskilden for vitamin B12. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Forskjellen på melkeallergi og laktoseintoleranse

Behandling av B12-mangel

Det er svært viktig å oppdage og behandle de bakenforliggende årsakene til B12-mangel.

– B12-mangel bør behandles, for å være i underskudd på dette vitaminet kan i seg selv gi en lang rekke symptomer og helseplager. Ofte er det slik at hvis du mangler ett vitamin, er det ikke uvanlig å mangle andre ting også, opplyser Barexstein.

Hvis det blir påvist at B12-mangel skyldes feilernæring og ikke malabsorbsjonssykdommer, betyr det at kroppen klarer å ta opp vitaminet på en normal måte. Da trengs det daglig tilskudd av B12 i reseptbelagt tablettform (TrioBe).
Tre desiliter melk og tre skiver gulost om dagen dekker også dagsbehovet for vitamin B12.

Ved varig nedsatt opptak av vitamin B12, trenger enkelte livsvarig behandling. I Norge har B12-mangel nesten utelukkende vært behandlet med injeksjoner til tross for god dokumentasjon for at tablettbehandling kan være like effektivt, ifølge Legemiddelverket. Tablettbehandling gir en jevnere serumkonsentrasjon av B12 og eliminerer plager og risiko ved injeksjoner. Det arbeides nå med nye nasjonale retningslinjer for utredning og behandling av B12-mangel. Norsk legemiddelhåndbok omtaler og anbefaler tablettbehandling som et alternativ til injeksjoner.

Det er ikke farlig om kroppen tilføres mer vitamin B12 enn den trenger. Legen kan starte behandling med tilførsel av B12 og kontrollere om dette gir effekt ved å ta nye prøver etter noen måneder.

Revisjon: 19.11.2018

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer