Malaria - typer og symptomer

Har du vært i et malariaområde og får feber? Da skal du ikke tvile – med oppsøk lege hvis du får slike symptomer og mistenker at du er smittet av malaria.

FARLIG SYKDOM: Malaria spres ved myggstikk.  Foto: NTB Scanpix
FARLIG SYKDOM: Malaria spres ved myggstikk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Lege: Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo. Foto: MDG
Lege: Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo. Foto: MDG Vis mer

- Det er sjelden turister får malaria, fordi vi har gode forebyggende tiltak. Men hvis du har vært i et malariautsatt område og får feber, bør du oppsøke lege, sier Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo.

Husk å fortelle legen at du har vært i et område som er utsatt for malaria, hvis du blir syk.

LES OGSÅ: Disse sykdommene får nordmenn i utlandet på ferie

Stort problem i Afrika - få nordmenn blir smittet

Malaria er ifølge Helsenorge en farlig sykdom som spres ved myggstikk. Den er vanlig i deler av Asia, Afrika og Sør-Amerika. Malaria skyldes en liten parasitt. En parasitt er en bitte liten organisme som lever inne i kroppen din. Parasittene som gir malaria, spres ved myggstikk. Hvis du blir stukket, kan parasitter komme inn i blodet og gjøre deg syk.

Hvert år rapporteres cirka 30 tilfeller av malaria til det norske meldesystemet for infeksjonssykdommer (MSIS), ifølge Norsk Legemiddelhåndbok. Nesten alle tilfeller er ervervet i Afrika sør for Sahara, og majoriteten forårsakes av Falciparum-malaria. (Den type malaria med alvorligst sykdomsbilde - les mer lengre ned)

Ifølge WHO var det i 2015 214 millioner rapporterte tilfeller av malaria. Malaria forekommer i 96 land, og cirka 88 prosent av tilfellene forekommer i Afrika.

Malariaprofylakse gis i tablettform for å forebygge malaria når man er på reise i utsatte områder. Men selv med forebyggende medisiner kan du risikere å bli smittet.

- Det er mulig å bli smittet selv om man har tatt malariaforebyggende medisin, enten fordi du har glemt tabletten en dag eller på grunn av resistens.

- Man bør alltid forebygge sammen med myggpreparater, dekkende klær og myggnetting om natten eller airconditioning, sier Hasle.

MALARIA: Symptomer på malaria.  Foto: NTB Scanpix
MALARIA: Symptomer på malaria. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Milten

Symptomer

Gunnar Hasle forteller at det finnes fem forskjellige varianter av malaria. Men det er bare to malariatyper som er «vanlige» å få.

  • Falciparum-malaria. Farlig.
  • Vivax-malaria. Mindre farlig.

- Det begynner gjerne med feber ledsaget av hodepine, muskelsmerter, kvalme og sykdomsfølelse. Feberen er gjerne høy, ofte over 40 grader, og du har gjerne frostanfall. Hvis du har diare eller hoste er det som oftest ikke malaria, sier Hasle.

Falciparum- og vivax-malaria har ifølge Hasle like startsymptomer, men symptomene endrer seg etter hvert.

  • Falciparum-malaria: Feber og tiltagende dårlig allmenntilstand. Ubehandlet kan du utvikle hjernemalaria, men man kan også gå rett inn i dårlig tilstand og få hjernemalaria (se eget avsnitt).
  • Vivax-malaria: Gir feber annenhver dag. Voldsom feber i noen timer, så går det over. Svetter. Man føler seg frisk mellom anfallene.

- Falciparum gir symptomer mellom én uke til én måned etter smitte, mens Vivax har inkubasjonstid på minst én måned, noen ganger går det mange måneder før symptomene starter, sier Hasle.

STORT PROBLEM: I Afrika, sør for Sahara, er Malaria et stort problem.  Foto: NTB Scanpix
STORT PROBLEM: I Afrika, sør for Sahara, er Malaria et stort problem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Kan malaria smitte mellom mennesker?

Hjernemalaria

Hvis man har fått falciparum-malaria og denne ikke behandles, kan man bli alvorlig syk.

- Det er derfor veldig viktig at du undersøkes av lege samme dag dersom du får høy feber etter å ha vært i et malariaområde, sier Hasle.

Ifølge Hasle er dette symptomer på hjernemalaria:

- Dette kan være dødelig uten behandling, påpeker Hasle.

Testing og behandling

Diagnosen stilles ifølge Norsk Legemiddelhåndbok ved mikroskopering av vanlig blodutstryk (= «tynndråpe») og av såkalt «tykkdråpe».

Det finnes også ulike kommersielle hurtigtester i form av «sticks», som også kan differensiere mellom vivax- og falciparumantigen i en bloddråpe. Disse kan være til nytte for hurtigdiagnostikk i sykehusenes akuttmottak (en negativ hurtigtest utelukker alvorlig malaria med stor sannsynlighet), men kan ikke erstatte blodutstryk.

Har du et helsespørsmål? Send inn ditt spørsmål til Dr. Brynjulf Barexstein, allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen eller Dr. Gunnar Hasle, spesialist på reisemedisin.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer