OPERASJON: Hos noen menn med skjev penis kan det være aktuelt med operasjon Foto: NTB Scanpix
OPERASJON: Hos noen menn med skjev penis kan det være aktuelt med operasjon Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lett grad av skjev penis er normalt

Noen blir født med det, andre får skjev penis i voksen alder. Men ta det med ro, som regel er skjevheten som oppstår i erigert tilstand kun kosmetisk plagsom.

Mange menn er bekymret over skjevhet i penis.

- Det er hvert fall et spørsmål som ofte kommer opp på en urologisk poliklinikk. I de aller fleste tilfellene er det en bekymret pasient, og ved undersøkelse finner man kun lett grad av skjevhet og det er helt normalt, sier Anders Debes, spesialist i urologi og overlege ved Bærum sykehus kirurgisk avdeling.

LES LEGESVAR: Skjev penis: Peyronie's sykdom?

VANLIG PROBLEM: Skjev penis er vanlig, sier Anders Debes, spesialist i urologi og overlege ved Bærum sykehus kirurgisk avdeling Foto: Privat
VANLIG PROBLEM: Skjev penis er vanlig, sier Anders Debes, spesialist i urologi og overlege ved Bærum sykehus kirurgisk avdeling Foto: Privat Vis mer

Smerter ved samleie

Ifølge privatsykehuset Aleris opplever noen menn at de har skjev eller krum penis ved ereksjon. Krummingen kan gå oppover, nedover eller til siden. I slapp tilstand ser penis som regel normal ut.

I de aller fleste tilfeller er skjevheten i penis innenfor normalen, og det har ingen andre konsekvenser enn estetiske konsekvenser for mannen. Men i noen få tilfeller kan skjev penis være reduserende.

- Dersom skjevheten blir veldig uttalt kan det være vanskelig å gjennomføre samleie, og det kan gi smerter i penis ved seksuell aktivitet, forteller Debes.

Han presiserer at det ikke er nødvendig å oppsøke lege med mindre det er vansker med samleie eller smerte.

LES OGSÅ:
- Trang forhud
- Smerter under samleie - stort problem for mange unge kvinner

HELT NORMALT: Lett grad av skjevhet er ingen grunn til bekymring, sier lege. Foto: NTB Scanpix
HELT NORMALT: Lett grad av skjevhet er ingen grunn til bekymring, sier lege. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Behandling for skjev penis

I de fleste tilfeller er det ikke nødvendig med behandling av skjev penis. Men i noen tilfeller kan det være aktuelt med operasjon.

- Oftest er det viktigste å gi pasienten en beroligende beskjed. I noen tilfeller kan det bli snakk om operasjon for å rette opp feilstillingen. Operasjon for skjev penis gir en forkortning av penis på inntil 1 til 2 centimeter, samt at det er mulighet for komplikasjoner. Vi er derfor ganske avholdende med å tilby operasjon, sier Debes.

Han forteller at behandling også kan gjøres med medikamenter dersom pasienten har lett til moderat skjevhet.

- I det siste har det også kommet på markedet et medikament som settes med en sprøyte, som kan være med å rette ut en skjev penis, forteller Debes.

Norsk Helseinformatikk forklarer at det sprøytes inn enzymer som bryter ned bindevev i en bindevevsknute som kan være årsaken til skjev penis.

Vanlig prosedyre er at dette sprøytes inn i bindevevet to ganger med to dagers mellomrom. Deretter skal man den neste måneden daglig tøye og strekke på arrvevet. Behandlingen kan gjentas ytterligere 3 ganger.

LES OGSÅ: PSA på 5 er sjeldent prostatakreft

Årsak

Noen menn er født med skjev penis, andre opplever det i voksen alder.

- Som oftest vet man ikke den direkte årsaken til skjev penis, men det er flere muligheter, sier Debes.

  • Slag/skader mot penis som gir arrdannelse og krymping av hinnen omkring svamplegemene
  • Medfødt
  • Bindevevssykdommer

Ifølge nhi.no skilles det mellom medfødt krumning av penis og tilstanden induratio penis plastica, som utvikler seg i voksen alder. Induratio penis plastica kalles også Peyronies sykdom. Det er en betennelsestilstand som i sin aktive fase ofte medfører smerter og ømhet i penis.

LES OGSÅ: Kjønnssykdommer du kan få av oralsex

SPØR EN LEGE: Har du et helsespørsmål? Spør en av våre leger!