Leddbåndskader i kneet

Kneet har fire leddbånd, to midt inni (korsbåndene) og ett på hver side (sidebåndene). Leddbåndene holder kneleddet sammen.

BakgrunnKorsbåndskader og sidebåndskader skyldes ofte at kneet blir vridd under et kraftig sammenstøt, gjerne under idrettsaktiviteter som fotball, håndball og ishockey. Leddbåndene kan slites over, helt eller delvis. Ett eller flere bånd kan skades. Noen ganger skades meniskene samtidig. Korsbåndskadene er de alvorligste leddbåndskadene, med lengst tilhelingstid og mulighet for varig nedsatt funksjon.

SykdomstegnUmiddelbar smerte i kneleddet. Mange har hørt et smell idet leddbåndet røk. Kneet hovner opp, særlig hvis korsbåndet er skadet, og da kommer hevelsen i løpet av timer. Ved forsøk på å belaste beinet kan det føles som om kneet "glipper" eller "går av ledd". Det gjør vondt å bruke kneet og funksjonen er redusert.

Behandling
Kontakt lege straks hvis kneet hovner fort opp, hvis huden over leddet blir blålig (tegn på blødning), hvis kneet låser seg eller hvis du ikke klarer å belaste beinet. Hvis det er mistanke om leddbåndskade, bør kneet undersøkes i løpet av kort tid. Legen vil teste kneet på forskjellige måter for å undersøke om det er slark i det, og om det er vann i kneet. Undersøkelsen kan være vanskelig hvis kneet er veldig hovent. Da kan det eventuelt bli nødvendig å undersøke kneet på nytt i løpet av noen dager - eller i narkose. Noen ganger bør det tas et røntgenbilde for å utelukke et samtidig brudd i kneet (leddbånd synes ikke på røntgenbilder).

Å stille diagnosenDiagnosene sidebåndskade og korsbåndskade kan ofte stilles etter grundig klinisk undersøkelse av kneet, men det krever stor erfaring hos undersøkeren. Ofte må flere leger undersøke kneet før diagnosen kan stilles.

UndersøkelserHvis det er tvil om korsbåndet er skadet, kan korsbåndene enten undersøkes gjennom en leddkikkert (artroskop) eller det kan bli tatt magnetbilder (MR-undersøkelse) av kneet. Sidebåndet undersøkes bare med leddkikkert hvis det er stor slark i leddet, eller ved mistanke om samtidig meniskrift eller korsbåndskade.

Behandling av sidebåndskadeEn sidebåndskade gror som regel av seg selv. Kneet avlastes med krykker i noen dager. En stiv bandasje (ortose) som støtter kneet på sidene anbefales hvis kneet er så ustabilt at sidebåndene kan skades på nytt. Ved en stor skade, ofte kombinert med andre skader i kneet, kan det være hensiktsmessig at det ødelagte sidebåndet blir sydd sammen.

Behandling av korsbåndskadeKorsbånd gror ikke sammen av seg selv, men blir som oftest sydd sammen igjen. For å rekonstruere leddbåndet, brukes ofte litt av senen under kneskåla. Opptrening bør starte så tidlig som mulig etter operasjonen. Leddet skal beveges og musklene i lår og legg må trenes opp. Treningen starter med liten belastning og øker på så snart musklene er sterke nok. Full treningsaktivitet kan vanligvis komme i gang igjen et halvt år etter operasjonen.