Kronisk - hva betyr det?

Kronisk betegner at en sykdom, tilstand eller et symptom er langvarig.

KRONISK SYKDOM? Varigheten definerer hvorvidt en sykdom er kronisk eller akutt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KRONISK SYKDOM? Varigheten definerer hvorvidt en sykdom er kronisk eller akutt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kronisk betyr langvarig, vedvarende.Kronisk brukes i medisinen om sykdommer med et langtrukkent forløp, i motsetning til akutte, raskt forbigående sykdommer. (1)

LES OGSÅ: Forskjell på akutt og kronisk smerte

Hvor lenge må man være syk, før det kalles kronisk sykdom?

Det er ingen enighet om hvor lenge smerter må vare før de kalles kroniske, noen definerer kroniske smerter som smerter med varighet på minst 7 uker og mens andre mener at smertene må vare 1 år før de er kroniske. I praksis trekker man ofte skillelinjen mellom en akutt og kronisk sykdom ved et halvt år.

Betyr kronisk at man aldri blir frisk?

Mange kroniske sykdommer er livsvarige, mens andre er fullt helbredelige på lang sikt. (1)

Det er også noe uenighet om begrepet kronisk innebærer at tilstanden er konstant tilstede. kan man for eksempel si at en person som stadig har nye anfall av korsryggssmerter, men som enkelte ganger er helt bra innimellom anfallene, har en kronisk rygglidelse?

Man kan også kalle langvarige symptomer "kronisk", som for eksempel kronisk hoste.

Noen tror at kronisk betyr uhelbredelig, men ihvertfall i forbindelse med smerter brukes ordet kronisk som oftest bare som en indikasjon på at smertene er av lang varige. Man kan bli bedre, og i noen tilfeller helt bra, selv om man har fått beskjed om at man har kroniske smerter.

Flere eksempler

Eksempler på sykdommer som man skiller mellom akutt eller kronisk:

Akutt bihulebetennelse - kronisk bihule betennelse

Akutt nyresvikt - Kronisk nyresvikt

Gastritt er også en diagnose som man er spesialt opptatt av å skille som akutt eller kronisk.

Kilde: SML 12.09.17

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer