Kosttilskudd hos eldre

Trenger alle eldre ekstra tilskudd av vitaminer og mineraler?

Kosttilskudd hos eldre

Eldre mennesker har de samme behovene for vitaminer og mineraler som andre voksne mennesker. Et variert og sunt kosthold sikrer deg det du trenger av disse.

Det eneste unntaket er vitamin D. Mange eldre får målt at de har for lite av vitamin D i kroppen.

Statens råd for Ernæring og Fysisk aktivitet, SEF, anbefaler derfor alle over 60 år å ta et tilskudd på 10 ug vitamin D per dag. Dette får du ved å ta en skje (5 ml) tran om dagen. Fet fisk, som sild, makrell, ørret og laks, er også en god kilde til vitamin D.

Ensidig kosthold

Dersom du spiser lite eller ensidig, kan det være smart å ta et kosttilskudd i tillegg. Dette gjelder alle, ikke bare de eldre, men den eldre garde er kanskje mer utsatt. Mageproblemer, redusert matlyst, annen sykdom er faktorer som ses oftere hos eldre og som kan bidra til at kostholdet ikke er ideelt.

Når vi blir eldre, reduserer vi som oftest aktivitetsnivået. Dette fører til at energibehovet også blir lavere.

Jo mindre mat du spiser, jo viktigere blir det at det du spiser inneholder mange av de stoffene som kroppen trenger (vitaminer, mineraler, proteiner, essensielle fettsyrer).

Hvis en stor del av dagens energiinntak er matvarer som stort sett inneholder -tomme kalorier-, blir det vanskelig å få dekke behovet for næringsstoffer. Kaffe og wienerbrød kan være omtrent det eneste enkelte orker å spise, og da sier det seg selv at mange viktige stoffer mangler.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Slik sikrer du deg alle viktige stoffer:- Ta en skje (5 ml) tran om dagen
- Prøv å ha et så variert kosthold som mulig
- Spis mye av: frukt, grønnsaker, poteter, grovbrød, meieriprodukter, kjøtt og fisk.
- Dersom du spiser lite eller har et svært ensidig kosthold bør du ta en mulitivitamin-tablett med mineraler ved siden av. Dette får du blant annet kjøpt på apoteket.