Kneskålen ute av ledd

Å få kneet ut av ledd er veldig smertefullt, men som regel som regel glir kneskålen tilbake på plass av seg selv i løpet av kort tid.

KNE UTE AV LEDD: Bildet viser kneet til en 29 år gammel fotballspiller som fikk kneet ut av ledd etter en skade på fotballbanen. Stor hevelse i kneområdet. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library
KNE UTE AV LEDD: Bildet viser kneet til en 29 år gammel fotballspiller som fikk kneet ut av ledd etter en skade på fotballbanen. Stor hevelse i kneområdet. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kneskålen ut av ledd heter patellaluksasjon på det medisinske fagspråket. Akutt sterke smerter i kneet er hovedsymptomer.

Hvis kneskålen glir ut av ledd, forskyves den vanligvis ut til siden etter at noe har truffet den på innsiden av kneet. En kraftig sammentrekning av lårmusklene kan også føre til at kneskålen glipper ut av sitt vanlige leie. Personer som har er kalvbeinte, har lettere for å få kneskålen ut av ledd enn andre.

Det er ikke bare skulderen som kan komme ut av ledd, men kan også få:

Hvem kan få kneet ute av ledd?

Kneskål ute av ledd er sjeldent, og rammer oftest yngre idrettsutøvere ved en skade. Blant mennesker som ikke holder på med sport ser det ut til å være flest jenter mellom 10 og 17 år som rammes. Mennesker med sykdommer i muskler og ledd kan også være utsatt for kneskål ut av ledd, sekundært på grunn av grunnsykdom. (1)

KNESKAÅ UT AV LEDD: Hvis kneskålen glir ut av ledd, forskyves den vanligvis ut til siden etter at noe har truffet den på innsiden av kneet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Norsk tekst ved Lommelegen.no
KNESKAÅ UT AV LEDD: Hvis kneskålen glir ut av ledd, forskyves den vanligvis ut til siden etter at noe har truffet den på innsiden av kneet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Norsk tekst ved Lommelegen.no Vis mer

Symptomer ved kneskål ute av ledd

  • Kraftige smerter
  • Hovent kne
  • Den skadde forsøker å holde kneet helt i ro, i en vinkel
  • Synlige forandring av kneets form. Man ser ofte at kneskålen er plassert ut mot utsiden av beinet (lateralt)

LES OGSÅ: Meniskplager

Behandling av kneskål ute av ledd

Som regel glir kneskålen tilbake på plass av seg selv i løpet av kort tid. Kontakt lege likevel. Legen vil undersøke deg og få tatt et røntgenbilde for å utelukke brudd. Hvis kneskålen ikke glir tilbake av seg selv, må den settes på plass (reponeres) av lege. Etterpå gipses kneet. Du må regne med å gå med gipsen i 5-6 uker (2)

Henvisning til operasjon er aktuelt ved gjentatte luksasjoner. (2)

LES OGSÅ: Jumpers knee - en vanlig belastningsskade

Prognose

Hvis man en gang har hatt kneskålen ut av ledd, har man økt risiko for at dette kan skje igjen.

Les om andre kneskader:

Kilder: 1) BMJ 07.09.17 2) LVH 07.09.17.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer