KNE UTE AV LEDD: Bildet viser kneet til en 29 år gammel fotballspiller som fikk kneet ut av ledd etter en skade på fotballbanen. Stor hevelse  i kneområdet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KNE UTE AV LEDD: Bildet viser kneet til en 29 år gammel fotballspiller som fikk kneet ut av ledd etter en skade på fotballbanen. Stor hevelse i kneområdet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Kneskålen ute av ledd

Å få kneet ut av ledd er veldig smertefullt, men som regel som regel glir kneskålen tilbake på plass av seg selv i løpet av kort tid.

Kneskålen ut av ledd heter patellaluksasjon på det medisinske fagspråket. Akutt sterke smerter i kneet er hovedsymptomer.

Hvis kneskålen glir ut av ledd, forskyves den vanligvis ut til siden etter at noe har truffet den på innsiden av kneet. En kraftig sammentrekning av lårmusklene kan også føre til at kneskålen glipper ut av sitt vanlige leie. Personer som er kalvbeinte, har lettere for å få kneskålen ut av ledd enn andre.

Det er ikke bare skulderen som kan komme ut av ledd, men kan også få:

Hvem kan få kneet ute av ledd?

Kneskål ute av ledd er sjeldent, og rammer oftest yngre idrettsutøvere ved en skade. Blant mennesker som ikke holder på med sport ser det ut til å være flest jenter mellom 10 og 17 år som rammes. Mennesker med sykdommer i muskler og ledd kan også være utsatt for kneskål ut av ledd, sekundært på grunn av grunnsykdom. (1)

KNESKAÅ UT AV LEDD: Hvis kneskålen glir ut av ledd, forskyves den vanligvis ut til siden etter at noe har truffet den på innsiden av kneet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Norsk tekst ved Lommelegen.no
KNESKAÅ UT AV LEDD: Hvis kneskålen glir ut av ledd, forskyves den vanligvis ut til siden etter at noe har truffet den på innsiden av kneet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Norsk tekst ved Lommelegen.no Vis mer

Symptomer ved kneskaå ute av ledd

  • Kraftige smerter
  • Hovent kne
  • Den skadde forsøker å holde kneet helt i ro, i en vinkel
  • Synlige forandring av kneets form. Mnan ser ofte at kneskålen er plassert ut mot utsiden av beinet (lateralt)

LES OGSÅ: Meniskplager

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 1030357504


Varnish cache server

Behandling av kneskål ute av ledd

Som regel glir kneskålen tilbake på plass av seg selv i løpet av kort tid. Kontakt lege likevel. Legen vil undersøke deg og få tatt et røntgenbilde for å utelukke brudd. Hvis kneskålen ikke glir tilbake av seg selv, må den settes på plass (reponeres) av lege. Etterpå gipses kneet. Du må regne med å gå med gipsen i 5-6 uker (2)

Henvisning til operasjon er aktuelt ved gjentatte luksasjoner. (2)

LES OGSÅ: Jumpers knee - en vanlig belastningsskade

Prognose

Hvis man en gang har hatt kneskålen ut av ledd, har man økt risiko for at dette kan skje igjen.

Les om andre kneskader:

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder: 1) BMJ 07.09.17 2) LVH 07.09.17.