Et pågående forskningsprosjekt hos Folkehelseinstituttet (Fhi.no) viser at genetisk nær beslektede antibiotikaresistente E. coli-bakterier finnes i både kyllingkjøtt og hos en svært liten andel mennesker med urinveisinfeksjoner.
Forskningen antyder at resistente bakterier kan ha smittet fra kylling til mennesker. Andre mulige smittekilder er ennå ikke undersøkt, derfor er det ikke sikkert at E. coli fra kyllingkjøtt er årsaken til urinveisinfeksjon i de aktuelle tilfellene.
LES OGSÅ: Har du matallergi og skal på ferie?
Du kan trygt spise kylling i utlandet
«Mennesker kan bli utsatt for resistente bakterier blant annet ved å håndtere eller spise matvarer som er forurenset med slike bakterier. I mange land i verden kan kylling være forurenset med E. colibakterier som er resistente mot viktige antibakterielle midler,» skriver Fhi.no.
– Betyr dette at man bør holde seg unna kylling i utlandet?
– Det er ingen grunn til å holde seg unna kylling, men det er viktig å passe på at den er korrekt tilberedt. Kylling har kompliserte overflater, med ledd, hulrom og andre steder hvor bakterier kan sitte. Da er det viktig at kylling er gjennomstekt. Det betyr at det ikke er områder med rått kjøtt igjen, opplyser Ulf R. Dahle, avdelingsdirektør ved Avdeling for Næringsmiddelbårne Infeksjoner i Folkehelseinstituttet.
Likevel er det uklart i hvor stor grad resistente bakterier i kyllingkjøtt kan smitte over til mennesker og gi sykdom. Andre kjøttyper og matvarer er ikke undersøkt i samme grad som kylling når det gjelder forekomst av antibiotikaresistente bakterier.
– Når man tilbereder kjøtt er det viktig å være bevisst på at eventuelle bakterier på dette kan overføres til annen mat. Det er grunnen til at vi er opptatt av kjøkkenhygieneråd. Ikke la kjøtt være i direkte eller indirekte kontakt med mat som ikke skal varmebehandles, påpeker Dahle.
LES OGSÅ: – Antibiotikabruken bør reduseres
Slik får kyllingkjøttet resistente bakterier i seg
– Hvordan havner de resistente bakteriene i dyrene?
– Når dyr slaktes for matproduksjon vil dyrenes normale bakterieflora kunne overføres på kjøttet. Hvordan resistente bakterier er blitt del av dyrenes normalflora vet vi ikke. Frukt og grønnsaker kan få med seg resistente bakterier fra miljøet der de produseres, eller transporteres i. Vi er svært oppmerksomme på at dyr og mat, mennesker og miljø i stor grad deler mikrober med hverandre, forklarer Dahle i Fhi.no.
Resistente bakterier finnes i vannkilder, kloakk, jord, ville og tamme dyr, friske mennesker og syke mennesker.
– Vi vet ikke hvor utbredt de er i Norge, men det er vi altså i ferd med å kartlegge nå, sier avdelingsdirektøren.
LES OGSÅ: Derfor får du akutt diaré
Hyppige urinveisinfeksjoner kan være et resultat av resistente bakterier
– Antibiotikaresistens er funnet hos mennesker med urinveisinfeksjon – har de fått urinveisinfeksjon av antibiotikaresistente bakterier?
– Disse menneskene har urinveisinfeksjon med E. coli bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotikumet som heter cephalosporin. Vi vet ikke hvor eller hvordan de er smittet med bakteriene, sier Dahle.
Tilbakevendende infeksjoner kan være et resultat av resistente bakterier, men det kan også ha andre årsaker.
– Slike plager må vurderes av lege på individuelt nivå, påpeker Dahle.
- Har du et spørsmål? Send inn ditt spørsmål til Brynjulf Barexstein, allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen.