FOR LITE JERN: Ved for lite jern kan du utvikle jernmangelanemi.  Foto: Berit Roald, NTB scanpix
FOR LITE JERN: Ved for lite jern kan du utvikle jernmangelanemi. Foto: Berit Roald, NTB scanpixVis mer

Jern

Har du nok jern? Mange kvinner i alderen 20 - 55 år får i seg for lite jern. Disse matvarene inneholder mye jern.

Jern (Fe) er et mineral som er helt nødvendig for kroppen. Både for lite jern kan føre til alvorlig sykdom. For mye jern er også en sykdom (hematokrose).

Hvorfor trenger vi jern?

- Jern inngår i hemoglobinmolekylet, som er viktig for transport av oksygen rundt i kroppen. Jern er også viktig for muskelens oksygentransport, sier Mathilde Enger, klinisk ernæringsfysiolog ved Akershus universitetssykehus.

Hemoglobinmolekylet består ifølge SML av en jernforbindelse som kalles hem, og en proteindel (globin). Enger forteller at man skiller mellom to typer jern:

  • Hemjern
  • Ikke-hemjern

LES OGSÅ: Sigdcelleanemi

EKSPERT: Mathilde Enger, klinisk ernæringsfysiolog ved Akershus universitetssykehus. Foto: Privat
EKSPERT: Mathilde Enger, klinisk ernæringsfysiolog ved Akershus universitetssykehus. Foto: Privat Vis mer

Hvilken mat inneholder jern?

Ifølge Enger er det en rekke matvarer som er gode jern-kilder.

- Kjøtt, fugl, blåskjell og fisk, er kilder til hem-jern, sier Enger og utdyper:

- Mest jern er det i rødt kjøtt. Også leverpostei, makrell i tomat, kylling, brokkoli, grove kornprodukter og tørket frukt er gode eksempler på jernrik mat. Grove kornprodukter er den viktigste kilden til jern i norsk kosthold siden vi spiser så mye av dette, sier Enger.

Ifølge Helsedirektoratets anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet behøver vi ulike mengder jern, avhengig av alder og kjønn:

  • Barn 1-5 år: 8 mg
  • Barn 6-9 år: 9 mg
  • Menn 10-17 år: 11 mg
  • Menn 18 år og oppover: 9 mg
  • Kvinner 10-13 år: 11 mg
  • Kvinner 14-60 år: 15 mg
  • Kvinner 60 år og oppover: 9 mg

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Jacob Juel Christensen

Jacob Juel Christensen

KOST OG ERNÆRING

Send inn spørsmål

Dette kan også virke inn på opptak av jern

Ifølge Helsedirektoratet påvirker måltidets sammensetning utnyttelsen av jern i kostholdet. Tilgjengeligheten øker hvis kostholdet inneholder rikelig med vitamin C, kjøtt eller fisk, mens den minsker ved samtidig inntak av polyfenoler og fytinsyre.

- For eksempel vil juice sammen med grove kornprodukter stimulere opptaket av jern, sier Enger.

Hun forklarer at kalsium og koffein har motsatt effekt.

Ikke drikk melk sammen med jerntilskudd.

- Har du påvist jernmangel bør du da ikke drikke melk sammen med jerntilskudd, for eksempel, sier Enger.

Menstruasjonsblødninger og påfølgende jerntap kan variere mye fra kvinne til kvinne. Dette gjør at en del kvinner trenger større jerntilførsel enn andre.

JERN: Jern inngår i hemoglobinmolekylet. Foto: yaruna / Shutterstock / NTB scanpix
JERN: Jern inngår i hemoglobinmolekylet. Foto: yaruna / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Symptomer på jernmangelanemi

Mangel på jern kalles også lav blodprosent, eller jernmangelanemi.

Lommelegen har også en artikkel om jernmangel, årsaker, symptomer og behandling, les mer her.

Mangel på jern kan ifølge Helsenorge forårsake et bredt spekter av symptomer, deriblant:

  • tretthet
  • kortpustethet
  • svimmelhet og ørhet
  • blek hudfarge
  • sår tunge
  • uvanlig sug etter stoffer som ikke er mat, for eksempel jord, is, maling eller leire. Dette kalles pica-syndromet.
  • Tynne negler som kan begynne å bøye seg oppover i kantene (skjenegler)
  • Dårlig muskelytelse (du kan for eksempel ikke være i stand til å trene så lenge som vanlig)
  • Restless legs syndrom.​ Dette betyr at du har en uimotståelig trang til å bevege beina for å avlede oppmerksomheten fra ubehagelige følelser som kløe og liknende.

Hvis anemien er mild eller utvikler seg langsomt, kan det imidlertid hende du ikke har noen åpenbare symptomer.

For å finne ut om du har jernmangelanemi vil legen ta en blodprøve og gjøre flere tester. Legen vil spesielt se på:

  • størrelsen, fargen og antallet røde blodceller
  • hvor mange nye celler som dannes
  • hemoglobinnivået i blodet
  • hvor mye jern som er i blodet og lagret i kroppen din

Legen din kan gjøre flere tester for å finne ut hvorfor du har jernmangel. For eksempel kan legen undersøke om det er skjult blod i avføringen, og om det er grunn til å undersøke øvre og nedre del av tarmen.

KILDER TIL JERN: Jern finnes blant annet i rødt kjøtt, leverpostei, makrell i tomat, kylling, brokkoli, grove kornprodukter og tørket frukt. Foto: Shutterstock, NTB scanpix
KILDER TIL JERN: Jern finnes blant annet i rødt kjøtt, leverpostei, makrell i tomat, kylling, brokkoli, grove kornprodukter og tørket frukt. Foto: Shutterstock, NTB scanpix Vis mer

For mye jern

Det kan også være skadelig med for mye jern. Man bør derfor ikke ta jerntilskudd uten at det er påvist jernmangel.

– Hvis du får for mye kan jernet hope seg opp i ulike organer. Man skal ikke ta jerntilskudd ukritisk, sier Enger.

For mye jern i kroppen kalles hemokromatose. Hemokromatose er ifølge Norsk Helseinformatikk en arvelig sykdom hvor det skjer en opphopning av jern i kroppen på grunn av økt opptak av jern fra tarmen. Opphopningen skjer først og fremst i lever, ledd, hjerte og i bukspyttkjertelen. Feilen som nedarves er lokalisert i noe som heter HFE-genet på kromosom nummer 6.

Mer enn en halv million nordmenn er bærere av denne genfeilen. Men for å få sykdommen må du ha det syke genet i dobbel dose (på fagspråket "homozygot"). Det betyr at begge foreldrene må være bærere av genet. Selv hos de som har denne genfeilen i dobbel dose, er det kun 1-3% som utvikler symptomer.