.Man kan ikke annet enn å elske sukkererter! De er søte, saftige og sprø, og det perfekte innslag i salat, wok eller som snacks.
Spiser du importerte sukkererter er det imidlertid en ting du alltid bør huske.
Skal varmebehandles
Spis aldri importerte sukkererter rå!
Importerte sukkererter skal alltid varmebehandles før du spiser dem. Sukkererter som er importert, kan komme fra land hvor det er dårligere hygieneforhold ved matproduksjon enn i Norge, og da er det risiko for smitte med virus, bakterier eller parasitter.

Matvarer du ikke må spise rå
Hvorfor skal sukkerertene varmebehandles?
Varmebehandling reduserer mengden smittestoffer, slik at det er mindre risiko for å bli smittet med sykdomsframkallende bakterier, virus eller parasitter.
Sukkererter er et produkt vi vet kan gi sykdom. I 2019 ble flere personer i Oslo syke med mage- og tarmsymptomer. Alle de syke hadde spist i samme kantine, og det ble utført en undersøkelse for å finne fram til årsaken. Årsaken viste seg å være bakterien Shigella sonnei i rå, importerte sukkererter.
Også i 2009 var det også et utbrudd med Shigella som ble knyttet til importerte sukkererter. Antall Shigella-bakterier som skal til for å gi sykdom er svært lav. Symptomer på smitte er diaré, magekramper, oppkast og feber.
Sukkererter kan også være forurenset med andre bakterier, som E.coli og Salmonella.
Barn er mer ømfintlige
Sukkererter blir ofte brukt som sunn snacks til små barn, både i familier og barnehager. Små barn er mer ømfintlige for smitte, så det er derfor ekstra viktig å forvelle sukkerertene du gir til barn.

Hvordan gå ned i vekt? Dette sier forskningen

Disse fruktene kan påvirke mange, vanlige medisiner
Hvordan varmebehandler du sukkerertene?
Det er nok å gi sukkerertene et raskt oppkok før servering. Skyll sukkerertene deretter i kaldt vann.
Norske sukkererter kan spises rå
Har du mest lyst på rå sukkererter, skal du sørge for å spise norske sukkererter. Disse kan du nemlig spise uten at de er varmebehandlet først.
Ferdigpakkede sukkererter er som regel merket med hvordan de skal behandles. Det er derfor viktig å lese- og følge anvisningen på pakken. Hvis du kjøper sukkererter i løsvekt bør du forvelle dem.
Hvilke andre matvarer bør du være oppmerksom på?
Du bør også forvelle importerte rå minimais og asparges før du spiser dem, da de i likhet med sukkererter kan smitte med ulike virus, bakterier eller parasitter.
Importerte fryste bær bør også varmebehandles i ett minutt før de blir brukt. Norovirus og Hepatitt A virus er to virus som overlever svært godt i fryste bær, men som begge dør ved varmebehandling.
Andre matvarer du bør være oppmerksom på er bladgrønnsaker og krydderurter som er importert fra land med varmt klima, og hvor det ofte er mangel på rent vanningsvann. Som hovedregel bør du varmebehandle krydderurtene, hvis dette er mulig.

FHI melder utbrudd av hepatitt A: Dette er symptomene
Bruk eddikvann hvis du spiser bladgrønnsaker rå
Hvis du skal spise bladgrønnsakene eller krydderurtene rå, kan du redusere risikoen for smitte ved å la dem ligge i et vannbad med eddikvann.
Da blander du 0,6 desiliter med 35 prosent eddikessens med 1 liter lunkent vann fra springen, og legger bladene i vannbadet i 10-15 minutter. Deretter skyller du bladene godt med rent, kaldt vann for å fjerne eddiksmaken. De fleste levende bakterier vil minske i antall under en slik behandling.
Men vær forsiktig hvis du velger denne metoden. 35 prosent eddikessens er sterkt etsende og kan gi alvorlige forgiftninger. Eddikessens skal alltid oppbevares utilgjengelig for barn.

Ja, det er farlig å spise for mye lakris
Gode tips til håndtering av frukt og grønt:
- Frukt og grønt som tåler dette bær oppbevares kjølig.
- Oppskåret frukt, grønt og spirer skal alltid oppbevares kjølig.
- Skyll frukt, bær og grønnsaker grundig før bruk.
- Hold frukt og grønt atskilt fra rått kjøtt og fisk.
- Sørg for å varmebehandle importerte sukkererter, minimais, asparges, og fryste bær.
- Bruk eventuelt vannbad med eddikvann til rå krydderurter og bladgrønnsaker.