Ikke gjør dette med sukkererter!

Sukkererter er en populær snacks som smaker kjempegodt. Dessverre er det mange som ikke vet at de skal behandle sukkerertene på en spesiell måte før de spises.

SUKKERERTER: Importerte sukkererter bør alltid varmebehandles! Bilde: Tom Gowanlock / Shutterstock / NTB
SUKKERERTER: Importerte sukkererter bør alltid varmebehandles! Bilde: Tom Gowanlock / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

.Man kan ikke annet enn å elske sukkererter! De er søte, saftige og sprø, og det perfekte innslag i salat, wok eller som snacks.

Spiser du importerte sukkererter er det imidlertid en ting du alltid bør huske.

Skal varmebehandles

Spis aldri importerte sukkererter rå!

Importerte sukkererter skal alltid varmebehandles før du spiser dem. Sukkererter som er importert, kan komme fra land hvor det er dårligere hygieneforhold ved matproduksjon enn i Norge, og da er det risiko for smitte med virus, bakterier eller parasitter.

Hvorfor skal sukkerertene varmebehandles?

Varmebehandling reduserer mengden smittestoffer, slik at det er mindre risiko for å bli smittet med sykdomsframkallende bakterier, virus eller parasitter.

Sukkererter er et produkt vi vet kan gi sykdom. I 2019 ble flere personer i Oslo syke med mage- og tarmsymptomer. Alle de syke hadde spist i samme kantine, og det ble utført en undersøkelse for å finne fram til årsaken. Årsaken viste seg å være bakterien Shigella sonnei i rå, importerte sukkererter.

Også i 2009 var det også et utbrudd med Shigella som ble knyttet til importerte sukkererter. Antall Shigella-bakterier som skal til for å gi sykdom er svært lav. Symptomer på smitte er diaré, magekramper, oppkast og feber.

Sukkererter kan også være forurenset med andre bakterier, som E.coli og Salmonella.

Barn er mer ømfintlige

Sukkererter blir ofte brukt som sunn snacks til små barn, både i familier og barnehager. Små barn er mer ømfintlige for smitte, så det er derfor ekstra viktig å forvelle sukkerertene du gir til barn.

Hvordan varmebehandler du sukkerertene?

Det er nok å gi sukkerertene et raskt oppkok før servering. Skyll sukkerertene deretter i kaldt vann.

Norske sukkererter kan spises rå

Har du mest lyst på rå sukkererter, skal du sørge for å spise norske sukkererter. Disse kan du nemlig spise uten at de er varmebehandlet først.

Ferdigpakkede sukkererter er som regel merket med hvordan de skal behandles. Det er derfor viktig å lese- og følge anvisningen på pakken. Hvis du kjøper sukkererter i løsvekt bør du forvelle dem.

Hvilke andre matvarer bør du være oppmerksom på?

Du bør også forvelle importerte rå minimais og asparges før du spiser dem, da de i likhet med sukkererter kan smitte med ulike virus, bakterier eller parasitter.

Importerte fryste bær bør også varmebehandles i ett minutt før de blir brukt. Norovirus og Hepatitt A virus er to virus som overlever svært godt i fryste bær, men som begge dør ved varmebehandling.

Andre matvarer du bør være oppmerksom på er bladgrønnsaker og krydderurter som er importert fra land med varmt klima, og hvor det ofte er mangel på rent vanningsvann. Som hovedregel bør du varmebehandle krydderurtene, hvis dette er mulig.

Bruk eddikvann hvis du spiser bladgrønnsaker rå

Hvis du skal spise bladgrønnsakene eller krydderurtene rå, kan du redusere risikoen for smitte ved å la dem ligge i et vannbad med eddikvann.

Da blander du 0,6 desiliter med 35 prosent eddikessens med 1 liter lunkent vann fra springen, og legger bladene i vannbadet i 10-15 minutter. Deretter skyller du bladene godt med rent, kaldt vann for å fjerne eddiksmaken. De fleste levende bakterier vil minske i antall under en slik behandling.

Men vær forsiktig hvis du velger denne metoden. 35 prosent eddikessens er sterkt etsende og kan gi alvorlige forgiftninger. Eddikessens skal alltid oppbevares utilgjengelig for barn.

Gode tips til håndtering av frukt og grønt:

  • Frukt og grønt som tåler dette bær oppbevares kjølig.
  • Oppskåret frukt, grønt og spirer skal alltid oppbevares kjølig.
  • Skyll frukt, bær og grønnsaker grundig før bruk.
  • Hold frukt og grønt atskilt fra rått kjøtt og fisk.
  • Sørg for å varmebehandle importerte sukkererter, minimais, asparges, og fryste bær.
  • Bruk eventuelt vannbad med eddikvann til rå krydderurter og bladgrønnsaker.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer