BESVIME: Noen har lett for å besvime når de reiser seg brått fra liggende/sittende til stående Foto: NTB Scanpix
BESVIME: Noen har lett for å besvime når de reiser seg brått fra liggende/sittende til stående Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvorfor besvimer man?

Å besvime vil si at man plutselig, men forbigående, mister bevisstheten. I løpet av livet er det mange som opplever besvimelser eller bevisstløshet en eller flere ganger. Hva kan årsakene være?

Besvimelse er plutselig tap av bevissthet, som skyldes forstyrrelser i hjernens funksjon forårsaket av forbigående lavt blodtrykk.

Omtrent 20-30 prosent av befolkningen opplever dette en eller flere ganger.

– Omtrent 20-30 prosent av befolkningen opplever dette en eller flere ganger. Ved halvparten av tilfellene finnes det ingen kjent årsak, og de fleste oppsøker ikke lege, sier Kari Sollien, spesialist i allmennmedisin og leder av Allmennforeningen.

Ved besvimelse er det vanlig å føle seg ør og lett i hodet. Noen kjenner prikking i huden, før man faller om. Pusten er rolig og langsom, og man får ikke kramper ved «vanlig» besvimelse.

SPESIALIST I ALLMENNMEDISIN: Kari Sollien Foto: Den norske legeforening
SPESIALIST I ALLMENNMEDISIN: Kari Sollien Foto: Den norske legeforening Vis mer

– De vanligste årsakene er blodtrykksfall, også kalt vasovagal synkope (50-60 prosent), hjertesykdom (10-40 prosent) og hjernesykdom (0-4 prosent).

Årsaker til besvimelse på grunn av blodtrykksfall

  • Ubehagelige eller sterke opplevelser (ibehagelige synsinntrykk/lukter og lignende)
  • Sterke smerter eller kvalme
  • Høy temperatur eller oppheting
  • Ved å reise seg brått fra sittende/liggende stilling
  • Toalettbesøk (hyppig årsak blant eldre)
  • Barn kan skrike til de besvimer

Når man har besvimt på grunn av blodtrykksfall vil allikevel blodtrykket være høyt nok til at man får tilstrekkelig med blod til hjernen. Derfor vil bevisstheten gradvis komme tilbake.

For de fleste er ikke en enkelt besvimelse uttrykk for alvorlig sykdom, og derfor heller ikke grunn for alvorlig bekymring.

– For de fleste er ikke en enkelt besvimelse uttrykk for alvorlig sykdom, og derfor heller ikke grunn for alvorlig bekymring. Men ved gjentatte besvimelser eller andre tilleggssymptomer bør man oppsøke lege, sier Sollien.

LES OGSÅ: Hodeskader: Ulike typer og symptomer

BESVIMELSE: Blodtrykksfall er vanligste årsak. Foto: NTB Scanpix
BESVIMELSE: Blodtrykksfall er vanligste årsak. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvordan finne ut av årsak til besvimelse?

Omstendighetene rundt besvimelsen er viktige for å kartlegge årsak. I de fleste tilfeller vil årsaken være ufarlig, men det kan skyldes en underliggende tilstand.

– Ved uklar besvimelse tar vi billedundersøkelse av hodet, og ved mistanke om en epileptisk tilstand bestilles også EEG (elektroencefalografi). Dessuten kan man få hjerteutredning i regi av en hjertespesialist. Et minimum er registrering av puls og hjerterytme over lengre tid, skriver Mirza Jusufovic, lommelegens spesialist i nevrologi, i et legesvar.

Synkope

Synkope er bevissthetstap som skyldes en feilfunksjon i sirkulasjonssystemet som gir kortvarig lavt blodtrykk.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 299,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

– Besvimelse kan skyldes dehydrering eller et voldsomt blodtrykksfall. Man kaller det synkope først etter at man har utelukket andre forhold som kan ha ført til besvimelse, skriver Jusufovic.

Hos yngre mennesker med synkope er feilen vanligvis en feilfunksjon i reguleringssystemene som styrer puls og blodtrykk. Denne feilfunksjonen er ufarlig, så lenge man ikke skader seg under besvimelsene. Hos eldre er for kraftig effekt av blodtrykksmidler eller hjertesviktmedisiner vanlige årsaker.

Behandling ved besvimelse

Behandling er avhengig av årsaken til at man besvimer. Å finne ut årsaken kan være tilstrekkelig behandling i seg selv. Dersom man besvimer ved å reise seg brått, kan man prøve å reise seg opp halvveis før man står helt oppreist.

De som kjenner igjen symptomer som kommer idet de er i ferd med å besvime, for eksempel svimmelhet, kan forsøke å presse hendene mot hverandre eller krysse beina slik at leggene presses mot hverandre. Muskelbruken vil føre til at blodtrykket øker, slik at besvimelsen kan stoppes, ifølge NHI.

Slik overvåker og vurderer helsepersonell nedsatt bevissthet Glasgow Coma Scale (GCS)

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-