CYSTE: Cyster kan oppstå overalt inne og utenpå kroppen. Her er cyste på underside av håndledd. Foto: Wikimedia Commons: GEMalone
CYSTE: Cyster kan oppstå overalt inne og utenpå kroppen. Her er cyste på underside av håndledd. Foto: Wikimedia Commons: GEMaloneVis mer

Hva er en cyste?

Cyster kan finnes over alt på kroppen, og det er spesielt vanlig på eggstokkene. Som regel er det helt ufarlig.

En cyste er en lukket sekk som har en distinkt membran eller avskåring fra vev rundt.

– En cyste kan inneholde luft, væske eller semi-solide eller solide materialer. Hvis det er verk i den er det ikke en cyste, men en abscess, sier Nina Bryhn, lommelegens indremedisiner.

– Cyster er vanlige over alt på kroppen, både innvendig og utvendig. Man kan få cyster på alt fra huden til indre organer.

Innholdet i en cyste er oftest vann og kolesterol, og noen ganger blod dersom et blodkar har sprukket.

LES OGSÅ: Pigmentflekker, grunn til bekymring?

Indremedisiner: Nina Bryhn Foto: Privat
Indremedisiner: Nina Bryhn Foto: Privat Vis mer

Hvorfor cyster oppstår

De aller fleste cyster er godartede – om de gir symptomer skyldes det vanligvis størrelse eller hvor den er lokalisert.

– Cyster kan oppstå på grunn av feil under fosterutvikling, gjennom blokkering av kanaler i kroppen, enten i huden eller andre steder slik at en cyste formes, eller via infeksjoner, inflammatoriske sykdommer, og visse arvelige sykdommer, sier Bryhn.

LES OGSÅ: Anoreksi - spiseforstyrrelsen som kan være livstruende

ABCESS: Når det blir betennelse i en cyste, er det ikke lengre en cyste, men en abcess. Her lokalisert bak øreflipp. Foto: Wikimedia Commons: Tnek46
ABCESS: Når det blir betennelse i en cyste, er det ikke lengre en cyste, men en abcess. Her lokalisert bak øreflipp. Foto: Wikimedia Commons: Tnek46 Vis mer

Vanlig med cyster på eggstokkene

Cyster er vanlige å finne på eggstokkene hos kvinner i fertil alder, og kalles folikkelcyster.

– Disse kan komme og gå, men hos enkelte kvinner «hoper de seg opp» og kan forstyrre hormonproduksjon og menstruasjon. Dette kan være symptom på PCOS - polycystisk ovariesyndrom, som er en vanlig hormonell lidelse hos kvinner, sier Ida Almenning, stipendiat ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved NTNU.

Cyste på eggstokkene: Det er vanlig å ha cyster på eggstokkene. Foto: NTB Scanpix
Cyste på eggstokkene: Det er vanlig å ha cyster på eggstokkene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På en vanlig gynekologisk undersøkelse kan en gynekolog se om cystene ser små og «normale» ut, eller om den/de er store, voksende eller misfarget. Da er det behov for videre utredning med blodprøver og noen ganger MR.

– Hvis man får smerter i mage og underliv, samt feber og menstruasjonsforstyrrelser, bør man oppsøke lege eller gynekolog, sier Almenning.

Cyster på eggstokker som regel ufarlig, men kan føre til kreft

Selv om cyster på eggstokkene er vanlig og oftest ufarlig, kan de i noen tilfeller vokse seg store og gi problemer. En gynekolog kan fjerne cyster ved en kikkhullsoperasjon.

Stipendiat ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk: Ida Almenning Foto: Privat
Stipendiat ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk: Ida Almenning Foto: Privat Vis mer

– Størrelsen på cystene skyldes ofte hormonelle endringer. I noen tilfeller kan en cyste utvikle seg til kreft. Det er vanligst i overgangsalderen, forklarer Almenning.

For enkelte kvinner som har spesiell disposisjon for noen typer kreft, anbefales det ofte å fjerne begge eggstokkene, og i noen tilfeller livmoren, for å forebygge ondartede tumorer, slik som eggstokkreft.

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.

Bildet fra Wikimedia Commons: Tnek46 at English Wikipedia