Hva er en cyste?

Cyster kan finnes over alt på kroppen. Som regel er det helt ufarlig, men de kan gi plagsomme symptomer.

CYSTE: Cyster kan oppstå overalt inne og utenpå kroppen. Her er cyste på underside av håndledd. Foto: Wikimedia Commons: GEMalone
CYSTE: Cyster kan oppstå overalt inne og utenpå kroppen. Her er cyste på underside av håndledd. Foto: Wikimedia Commons: GEMalone Vis mer

En cyste er en lukket sekk som har en distinkt membran eller avskåring fra vev rundt.

– En cyste kan inneholde luft, væske eller semi-solide eller solide materialer. Hvis det er verk i den er det ikke en cyste, men en abscess, sier Nina Bryhn, lommelegens indremedisiner. – Cyster er vanlige over alt på kroppen, både innvendig og utvendig. Man kan få cyster på alt fra huden til indre organer.

Innholdet i en cyste er oftest vann og kolesterol, og noen ganger blod dersom et blodkar har sprukket.

LES OGSÅ: Pigmentflekker, grunn til bekymring?

Indremedisiner: Nina Bryhn Foto: Privat
Indremedisiner: Nina Bryhn Foto: Privat Vis mer

Hvorfor cyster oppstår

De aller fleste cyster er godartede – om de gir symptomer skyldes det vanligvis størrelse eller hvor den er lokalisert.

– Cyster kan oppstå på grunn av feil under fosterutvikling, gjennom blokkering av kanaler i kroppen, enten i huden eller andre steder slik at en cyste formes, eller via infeksjoner, inflammatoriske sykdommer, og visse arvelige sykdommer, sier Bryhn.

LES OGSÅ: Anoreksi - spiseforstyrrelsen som kan være livstruende

ABCESS: Når det blir betennelse i en cyste, er det ikke lengre en cyste, men en abcess. Her lokalisert bak øreflipp. Foto: Wikimedia Commons: Tnek46
ABCESS: Når det blir betennelse i en cyste, er det ikke lengre en cyste, men en abcess. Her lokalisert bak øreflipp. Foto: Wikimedia Commons: Tnek46 Vis mer

Vanlig med cyster på eggstokkene

Cyster er vanlige å finne på eggstokkene hos kvinner i fertil alder, og kalles folikkelcyster.

– Disse kan komme og gå, men hos enkelte kvinner «hoper de seg opp» og kan forstyrre hormonproduksjon og menstruasjon. Dette kan være symptom på PCOS - polycystisk ovariesyndrom, som er en vanlig hormonell lidelse hos kvinner, sier Ida Almenning, stipendiat ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved NTNU.

Cyste på eggstokkene: Det er vanlig å ha cyster på eggstokkene. Foto: NTB Scanpix
Cyste på eggstokkene: Det er vanlig å ha cyster på eggstokkene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På en vanlig gynekologisk undersøkelse kan en gynekolog se om cystene ser små og «normale» ut, eller om den/de er store, voksende eller misfarget. Da er det behov for videre utredning med blodprøver og noen ganger MR.

– Hvis man får smerter i mage og underliv, samt feber og menstruasjonsforstyrrelser, bør man oppsøke lege eller gynekolog, sier Almenning.

LES OGSÅ:
image: Omlag halvparten av oss har cyster i nyrene

Omlag halvparten av oss har cyster i nyrene

LES OGSÅ: Bakers cyste - kul bak kneet

Cyster på eggstokker som regel ufarlig, men kan føre til kreft

Selv om cyster på eggstokkene er vanlig og oftest ufarlig, kan de i noen tilfeller vokse seg store og gi problemer. En gynekolog kan fjerne cyster ved en kikkhullsoperasjon.

– Størrelsen på cystene skyldes ofte hormonelle endringer. I noen tilfeller kan en cyste utvikle seg til kreft. Det er vanligst i overgangsalderen, forklarer Almenning.

For enkelte kvinner som har spesiell disposisjon for noen typer kreft, anbefales det ofte å fjerne begge eggstokkene, og i noen tilfeller livmoren, for å forebygge ondartede tumorer, slik som eggstokkreft.

Stipendiat ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk: Ida Almenning Foto: Privat
Stipendiat ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk: Ida Almenning Foto: Privat Vis mer
image: Kul på hånden? Det kan være et ganglion

Kul på hånden? Det kan være et ganglion

Bildet øverst er fra Wikimedia Commons: Tnek46 at English Wikipedia