Hvor viktig er det egentlig å vaske hendene før du spiser?
Nylig utførte en lærer et fiffig eksperiment for skoleklassen sin - for å lære dem akkurat dette. Resultatet viste at brødskiven som ble tatt på med uvaskede hender myglet lenge før de andre skivene. Lærerens innlegg ble delt over 70 000 ganger på Facebook, ifølge nettstedet Indy1000.
Vi i Lommelegen fikk lyst til å teste ut dette selv, for å se om dette faktisk var tilfelle.
Om eksperimentet:
- Den ene brødskiven ble lagt i en forseglet i en lufttett pose (uten hudkontakt) og markert som «kontrollert»
- Brødskive «ren» har blitt tatt på med rene, nyvaskede hender, før den ble lagt i lufttett pose
- Brødskive «skitten» har barn tatt på - rett etter at de kom hjem fra barnehage (uten å vaske seg på hendene).
LES OGSÅ: Vasker du egentlig hendene dine godt nok?
Tydelige resultater
Etter ti dager hadde «skitten»-posen endret seg radikalt sammenlignet med «ren» og «kontrollert». Denne brødskiva var både gul og grønn av ulike muggvekster.
Etter 14 dager så den kontrollerte skiven like ny ut, mens det var kommet litt mugg på skiven som ble tatt på med nyvaskede hender.
– Hva er egentlig grunnen til at den skitne skiven mygler så fort?
– Barna hadde altså sannsynligvis muggsporer på hendene da de tok på brødskiven. Sporene vil spire når de har tilgang til næring og fuktighet og danne muggkolonier. Sporene i seg selv trenger man ikke være så engstelig for, men når mugg vokser kan den danne stoffer som er helseskadelige, forklarer Solveig Langsrud, seniorforsker i Nofima.
Muggsporer finnes omtrent over alt. De finnes i luften, både ute og inne, i jord og vann, på vegetasjon og på visse typer mat, som i for eksempel muggost.
– Har du for eksempel en muggost på bordet eller en muggen frukt i en bolle i stua, vil muggsporer fort spre seg i luften. Etter å ha vært i barnehagen, vil barna naturlig nok ha sporer på hendene, sier Langsrud.
LES OGSÅ: Slurver med mattryggheten på kjøkkenet
Neppe tilfeldig at den skitne skiva mygler først
Etter 16 dager begynte den kontrollerte skiven å mygle litt i kantene.
– Hva er grunnen til at brødskiven «ren» myglet fortere enn den kontrollerte?
– Enten var ikke hendene helt rene, eller det landet muggsporer fra luften på brødskiven da de ble lagt over i posen. Det er bare to sporer som har vokst opp her, og det kan altså være helt tilfeldig, forklarer Langsrud.
For å vite om det er tilfeldig eller ikke bør man ha mange paralleller.
– Hadde du for eksempel hatt fem brødskiver av hver type, og du bare hadde vekst på «rene hender» og ikke på «kontrollert», ville du kunne si noe om dette kun var tilfeldig eller ikke. Det samme gjelder for «skitten» og «rene hender», men her er det jo en ganske stor forskjell som neppe er tilfeldig, påpeker seniorforskeren.
Hun forteller at produsenter av brød jobber mye for å unngå mugg i lokalene.
– Dersom det kommer mugg på brødet under produksjon/i butikk, vil det være på skorpen. Det du ser her er altså mugg fra hender, kniv eller luft på kjøkkenet, sier Langsrud.

Derfor er håndhygiene viktig
– Dette er en god illustrasjon på at håndvask fjerner mikroorganismer fra hender, sier Langsrud om prosjektet.
Fordelen med mugg på brødskiver er at man faktisk ser muggen og kan avgjøre om brødskiva er trygg å spise eller ikke, ifølge forskeren. Hun viser til et større poeng:
– Om hendene er urene, kan det være virus eller bakterier på hendene som man ikke ser. Disse får man da direkte inn i munnen når man spiser, eller som andre får det i seg dersom du smører brødskiver til dem.
Hendene trenger ikke være synlig skitne.
– Du kan for eksempel ha fått Norovirus på hendene via gelendere, heiseknapper, håndtaket på en handlevogn eller håndhilsing ute på handletur eller på jobben. Det skal veldig få virus til for å få oppkastsyke. 20 viruspartikler er nok og de som er smittet sprer store doser viruspartikler, forklarer Langsrud.
LES OGSÅ: Hvordan vet du at det er matforgiftning?
Folk tror de vasker hendene sine ofte
Nofima har nylig hatt en spørreundersøkelse der 80 prosent oppgir at de alltid eller nesten alltid vasker hendene før de lager mat.
– Sammenlikninger har vist uoverensstemmelse mellom hva folk rapporterer i slike undersøkelser og hva de faktisk gjør i praksis. Tendensen er at folk tror de vasker hendene oftere enn det de faktisk gjør. Altså kan man betrakte tallet over som et slags maksimaltall, forteller Langsrud om undersøkelsen.
Totallengde på god håndvask er satt til 40-60 sekunder.
- Man ikke gnir over begge henders overflater - skum må komme til overalt.
- Man må gni for at mikroorganismene skal løsne fra fettlaget de sitter i.
- Mange slurver med å skylle av såpen
- Mange med sår hud vegrer seg for å vaske hendene, som gjør at de får mer bakterier på hendene.
LES OGSÅ: Slik unngår du omgangssyke
Slik skal du vaske hendene dine
Du skal vaske hendene dine etter toalettbesøk og før måltider.
1. Fukt hendene med vann.
2. Tilfør tilstrekkelig såpe til å dekke begge henders overflater.
3. Gni håndflatene mot hverandre.
4. Gni høyre håndflate over venstre håndbak, inkludert mellom fingre, og motsatt.
5. Gni håndflatene mot hverandre med fingrene flettet.
6. Gni baksiden av fingrene mot motsatt håndflate, med sammenlåste fingre.
7. Grip med høyre hånd rundt venstre tommel, og gni med roterende bevegelser, og motsatt.
8. Plasser fingrene på høyre hånd i venstre håndflate, og gni i roterende bevegelser, og motsatt.
9. Skyll hendene under rennende vann.
10. Tørk hendene grundig med engangshåndkle.
11. Benytt håndkle til å skru av vannet.
12. ... Og du har rene hender!
Kilde: Folkehelseinstituttet.no