EN FOTLIDELSE KOMMER SJELDEN ALENE: Ofte forekommer hammertær samtidig med hallux valgus (sidedreid stortå).  Foto: Scanpix
EN FOTLIDELSE KOMMER SJELDEN ALENE: Ofte forekommer hammertær samtidig med hallux valgus (sidedreid stortå). Foto: Scanpix Vis mer

Hammertå - en vanlig fotlidelse blant eldre kvinner

Skoene dine kan øke risikoen for å få hammertær.

Hammertå er en feilstilling i én eller flere tær. Ved hammertå inntar en tå en hammerstilling ved at det innerste leddet er bøyd oppover og det ytterste nedover. Dette skaper et trykk over det midterste leddet, som gir tåen det karakteristiske hammertå-utseendet, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Tilstanden forekommer vanligvis på begge føtter. Cirka 75 prosent av de som får lidelsen er kvinner, og det er vanlig blant eldre.

– Hammertå er vanligst i tå nummer 2, 3 og 4 - hvor 1 er storetå og 5 er lilletå, sier Gard Kristian Anderssen, lege i spesialisering ved Ortopedisk og Traumatologisk avdeling, Haukeland Universitetssykehus. Anderssen er også en av Lommelegens svarleger.

LES OGSÅ: Feilstilte og smertefulle tær

Smertefull fotlidelse

– Tilstanden er ikke uvanlig, men det vanskelig å gi noe eksakt tall grunnet store variasjoner på verdensbasis, både i plager og registrering, forklarer Anderssen.

Hammertå eller hammertær er ofte smertefullt. Det er smerter og fortykkelser under tåas grunnledd og over de andre leddene, og disse smertene utløses ofte av trykk mot hammertåa, ifølge NHI.no. Ofte vil det være vanskelig å finne passende sko, siden trange sko og løping kan være ekstra smertefullt.

LES OGSÅ: Derfor får du liktorn

Trange sko og høye hæler øker risikoen for hammertå

– Hva kan føre til at man får hammertå?

– Skader i støttestrukturer rundt tå kommer gjerne over tid ved bruk av sko med trang tåboks og høy hæl, opplyser Anderssen.

Bruk av høyhælte sko kan medføre en overstrekning av tåen gjennom hele stegavviklingen, ifølge NHI.no.

Noen ganger kan hammertå knyttes til skader eller sykdommer i nerver, som igjen leder til endret førlighet og styring av fine muskler i foten. Dette kan føre til tap av nødvendig balanse mellom musklene.

Hvis tå nummer to er lengre enn storetåen kan risikoen for hammertåutviklingen være økt.

Ofte forekommer hammertær samtidig med hallux valgus (sidedreid stortå).

BØYD: Tåen inntar en hammerstilling ved at det innerste leddet er bøyd oppover og det ytterste nedover. Dette skaper et trykk over det midterste leddet Foto: Scanpix
BØYD: Tåen inntar en hammerstilling ved at det innerste leddet er bøyd oppover og det ytterste nedover. Dette skaper et trykk over det midterste leddet Foto: Scanpix Vis mer

Symptomer på hammertå

  • Smerter ved bruk av trange sko eller løping
  • Problemer med å finne passende sko
  • Ikke alle opplever smerter
  • Tåa får et typisk utseende som er lett å diagnostisere

LES OGSÅ: Hallux valgus (skjev stortå)

Videre behandling av hammertå

Alle som har hammertå må ikke operere, men en operasjon garanterer heller ikke at foten blir like god som ny.

– Plagene bør være store før man velger å operere. Operasjonen kan både føre til andre plager, men også forverring av de allerede eksisterende plagene, påpeker Anderssen.

Han har ikke inntrykk av at det er flere som får hammertå, men tror terskelen for å be om en vurdering med tanke på operasjon stadig blir lavere.

Det er viktig å bruke sko som gir forfoten nok plass, råder NHI.no.