Hammertå - en vanlig fotlidelse blant eldre kvinner

Skoene dine kan øke risikoen for å få hammertær.

EN FOTLIDELSE KOMMER SJELDEN ALENE: Ofte forekommer hammertær samtidig med hallux valgus (sidedreid stortå).  Foto: Scanpix
EN FOTLIDELSE KOMMER SJELDEN ALENE: Ofte forekommer hammertær samtidig med hallux valgus (sidedreid stortå). Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hammertå er en feilstilling i én eller flere tær. Ved hammertå inntar en tå en hammerstilling ved at det innerste leddet er bøyd oppover og det ytterste nedover. Dette skaper et trykk over det midterste leddet, som gir tåen det karakteristiske hammertå-utseendet, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Tilstanden forekommer vanligvis på begge føtter. Cirka 75 prosent av de som får lidelsen er kvinner, og det er vanlig blant eldre.

– Hammertå er vanligst i tå nummer 2, 3 og 4 - hvor 1 er storetå og 5 er lilletå, sier Gard Kristian Anderssen, lege i spesialisering ved Ortopedisk og Traumatologisk avdeling, Haukeland Universitetssykehus. Anderssen er også en av Lommelegens svarleger.

LES OGSÅ: Feilstilte og smertefulle tær

Smertefull fotlidelse

– Tilstanden er ikke uvanlig, men det vanskelig å gi noe eksakt tall grunnet store variasjoner på verdensbasis, både i plager og registrering, forklarer Anderssen.

Hammertå eller hammertær er ofte smertefullt. Det er smerter og fortykkelser under tåas grunnledd og over de andre leddene, og disse smertene utløses ofte av trykk mot hammertåa, ifølge NHI.no. Ofte vil det være vanskelig å finne passende sko, siden trange sko og løping kan være ekstra smertefullt.

LES OGSÅ: Derfor får du liktorn

Trange sko og høye hæler øker risikoen for hammertå

– Hva kan føre til at man får hammertå?

– Skader i støttestrukturer rundt tå kommer gjerne over tid ved bruk av sko med trang tåboks og høy hæl, opplyser Anderssen.

Bruk av høyhælte sko kan medføre en overstrekning av tåen gjennom hele stegavviklingen, ifølge NHI.no.

Noen ganger kan hammertå knyttes til skader eller sykdommer i nerver, som igjen leder til endret førlighet og styring av fine muskler i foten. Dette kan føre til tap av nødvendig balanse mellom musklene.

Hvis tå nummer to er lengre enn storetåen kan risikoen for hammertåutviklingen være økt.

Ofte forekommer hammertær samtidig med hallux valgus (sidedreid stortå).

BØYD: Tåen inntar en hammerstilling ved at det innerste leddet er bøyd oppover og det ytterste nedover. Dette skaper et trykk over det midterste leddet Foto: Scanpix
BØYD: Tåen inntar en hammerstilling ved at det innerste leddet er bøyd oppover og det ytterste nedover. Dette skaper et trykk over det midterste leddet Foto: Scanpix Vis mer

Symptomer på hammertå

  • Smerter ved bruk av trange sko eller løping
  • Problemer med å finne passende sko
  • Ikke alle opplever smerter
  • Tåa får et typisk utseende som er lett å diagnostisere

LES OGSÅ: Hallux valgus (skjev stortå)

Videre behandling av hammertå

Alle som har hammertå må ikke operere, men en operasjon garanterer heller ikke at foten blir like god som ny.

– Plagene bør være store før man velger å operere. Operasjonen kan både føre til andre plager, men også forverring av de allerede eksisterende plagene, påpeker Anderssen.

Han har ikke inntrykk av at det er flere som får hammertå, men tror terskelen for å be om en vurdering med tanke på operasjon stadig blir lavere.

Det er viktig å bruke sko som gir forfoten nok plass, råder NHI.no.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer