HALEBEINSSMERTER: Det kan gjøre vondt å sitte, spesielt på harde overflater. Foto: NTB Scanpix
HALEBEINSSMERTER: Det kan gjøre vondt å sitte, spesielt på harde overflater. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Halebeinssmerter

Smerter i halebeinet oppstår ofte etter skade eller fødsel.

Halebeinssmerter gir typisk symptomer som er skjærende og vedvarende smerter fra halebeinsregionen, som gjerne provoseres ved fysisk aktivitet. Den vanligste årsaken til halebeinssmerter (coccygodyni) er traumer. En skade eller ulykke kan være foranledning til at smertene oppstår.

– Oftest er det en episode pasienten husker svært godt at utløste plagene, men også mindre småtraumer kan over tid utvikle halebeinssmerter. En liten del av pasientene kan utvikle dette uten at man kan påvise noen tilbakenforliggende årsak, sier Gard Anderssen, lege i spesialisering ved Ortopedisk og Traumatologisk avdeling, Haukeland Universitetssykehus.

Det er vanlig å ha smerter i halebeinet dersom du har fårr et slag i det området, men det vil vanligvis gå over av seg selv eller noen dager eller uker.

Smerter i rygg kan skyldes prolaps

HALEBEINET: Plassert nedenfor ryggraden. Du kjenner beinet som regel når du sitter eller ligger på ryggen på hardt underlag. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library
HALEBEINET: Plassert nedenfor ryggraden. Du kjenner beinet som regel når du sitter eller ligger på ryggen på hardt underlag. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library Vis mer

Rask fødsel kan gi halebeinssmerter

Kvinner er mer disponert for å få smerter i halebeinet, noe som kommer av bekkenets utforming generelt. Fødsler er også en av de vanligste årsakene til halebeinsplager.

– Smerter i halebeinet oppstår gjerne ved raske fødsler, eller hvor det er misforhold mellom barnets størrelse og bekkenets anatomi.

Ortoped: Gard Anderssen Foto: Privat
Ortoped: Gard Anderssen Foto: Privat Vis mer

Behandlingsmetoder for halebeinssmerter

Behandlingslogaritmen for halebeinssmerter er putebehandling i opptil seks måneder, i kombinasjon med vanlige betennelsesdempende medisiner.

– Man bruker da puter med utsparing for halebeinet, som avlaster dette under sitting. Etter dette vil det være aktuelt å forsøke injeksjon med steroider i den aktuelle regionen av halebeinet, sier Anderssen.

I studier er det rapportert opp mot 80 prosent gode resultater ved disse behandlingstiltakene.

– De resterende vil man tilby operativ behandling, hvor det smertegivende parti av halebein tas ut.

ORTOPEDEN SVARER: Smerter i og rundt halebeinet, hva kan dette være?

Komplikasjoner etter kirurgi

Som ved all annen kirurgi er operativ behandling assosiert med potensielle komplikasjoner, og man kan heller ikke garantere effekten av inngrepet.

– Studier har vist, litt avhengig av hva som er årsaken til smertene, god effekt hos 60-80 prosent av dem som blir operert, forklarer Anderssen.

Det er ikke farlig å gå med halebeinssmerter, men det er viktig å være klar over at det ikke alltid er halebeinet som er årsak til smerter i dette området.

– I verste fall kan det være alvorlige tilstander, slik som for eksempel kreft i endetarmen.

HALEBEINSSMERTER: Lokalisert i øvre del av setet.Det smertefulle området illustrert med rødt. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library
HALEBEINSSMERTER: Lokalisert i øvre del av setet.Det smertefulle området illustrert med rødt. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library Vis mer

Differensialdiagnoser - hva annet kan halebeinssmerter være tegn på?

Primærsvulster i halebeinet er ekstremt sjelden, det samme gjelder metastaser (kreft som sprer seg til andre deler av kroppen). Tuberkulose finnes nesten ikke i Norge, men det kan forekomme i andre verdensdeler.

Overlege ved ryggseksjon ved ortopedisk avdeling: Rainer Knobloch Foto: Privat
Overlege ved ryggseksjon ved ortopedisk avdeling: Rainer Knobloch Foto: Privat Vis mer

– Kronisk prostatitt hos menn kan forekomme, skiveprolaps kan også gi smerter i området der halebeinet sitter. Korsryggsykdom kan gi halebeinssmerter, og bør alltid utelukkes, sier Rainer Günter Knobloch, overlege ved ryggseksjon ved ortopedisk avdeling, St. Olavs Hospital.

Rektale fistler (fistler i tarmen) kan forekomme og gi mye smerter, som kan kjennes ut som smerter fra halebeinet, og gi sittesmerter. Hemoroider og analfissurer kan også gi smerter i området der halebeinet er.

– Slike differensialdiagnoser gjelder ikke mer enn 10-20 prosent av alle halebeinsrelaterte smerter, sier Knobloch.

Typisk for de fleste er at de ikke klarer å sitte symmetrisk på et sete, og har problemer med å sitte på harde eller veldig myke (for eksempel en sofa) overflater. Overvektige og undervektige personer er mer utsatt for å få halebeinssmerter, på grunn av økt trykk mot halebeinet ved overvekt, eller økt friksjon i underhudsvevet hos undervektige.

Det klassiske symptombildet

  • Lokale smerter ved symmetrisk sitting
  • Smerterelease ved foroverbøyd sitting
  • Kortvarig, skarp smerte når pasienten reiser seg
  • Defekasjonssmerter
  • Smerter ved samleie

Kilde: Rainer G. Knobloch

Har du et spørsmål om sykdom i muskel/skjelett? Send inn ditt spørsmål til ortoped Gard Anderssen.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-