Gulping hos spedbarn

Det er stor variasjon når det gjelder hvor ofte og mye et spedbarn gulper, så det kan være vanskelig for foreldrene å vurdere hva som er normalt og når man bør kontakte lege.

NORMALT: Gulping hos baby er normalt, men ved kraftige plager bør lege kontaktes. Foto: NTB Scanpix
NORMALT: Gulping hos baby er normalt, men ved kraftige plager bør lege kontaktes. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Gulping er helt normalt hos både morsmelk- og flaskeernærte spedbarn.

Hvorfor gulper din baby?

På et nyfødt barn er magesekken ikke større enn en valnøtt, så det skal ikke mye mat til før den blir overfylt. Samtidig er lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret ofte umoden hos de minste barna, så melken vil lett komme opp i spiserøret igjen.

At spedbarnet ligger flatt etter måltidet, og at det bare tar til seg flytende føde, medvirker også til gulpingen. Svelging av mye luft under måltidet kan også forverre problemet.

LES OGSÅ: Spedbarnskolikk

Hvor mye og hvor lenge`?

Så lenge barnet trives og legger godt på seg, er det helt ufarlig at barnet gulper. Undersøkelser har vist at over halvparten av to måneder gamle babyer gulper to ganger eller mer per dag.

For de fleste blir problemet mye mindre når de begynner å spise fast føde, som f.eks. grøt.

Ved ett års alder har så godt som alle barna vokst av seg problemet, kun 1 prosent er da fortsatt plaget med gulping

Når skal lege kontaktes?

I noen tilfeller fungerer lukkemuskelen så dårlig at dette kan gi kraftige plager for barnet, såkalt gastroøsofageal refluks. Vi regner med at ca. ett av fem hundre barn har denne tilstanden.

Gjentatte episoder med magesyre opp i spiserøret kan også gi en betennelsestilstand (øsofagitt) med smerter og ubehag for barnet.

Dette kan gi kronisk småblødning fra slimhinnen i spiserøret, med blodig oppgulp og lav blodprosent som følge. I sjeldne tilfeller kan det også komme mat ned i luftvegene og gi symptomer som hoste, kortvarig pustestans, bronkitt og lungebetennelse.

Noen nyfødte kan også ha en forsnevring mellom spiserøret og magesekken som gjør at maten ikke passerer ordentlig ned til magesekken, men kommer opp som kraftige sprutbrekninger rett etter måltidet. Vedvarende kraftig sprutbrekninger kan føre til at barnet får i seg for lite næring med dårlig vektoppgang og i noen tilfeller alvorlig uttørring som følge.

Hvis barnet legger dårlig på seg og viser tegn til mistrivsel med stadig gulping og gråt på grunn av ubehag og smerter, bør man alltid oppsøke lege eller helsestasjon. Dette gjelder også hvis barnet etter hvert får tendens til sprutbrekninger eller gulgrønt oppgulp eller hvis man ser spor av blod.

Legen vil da gjøre en generell undersøkelse av barnet, med grundig vurdering av spiserutiner og vektoppgang. Dersom det er behov for det, kan man gjøre videre undersøkelser som ultralyd eller røntgen av spiserør og magesekk. Man kan også gjøre en 24 timers pH-registrering der man putter en liten sonde ned i spiserøret via nesen og slik måler hvor mye magesyre som kommer opp i løpet av et døgn.

Behandling

Det er mange ting man som forelder kan gjøre for å redusere gulpetendensen hos et ellers friskt barn. Ved mer kompliserte tilstander kan det også være nødvendig med medikamentell behandling.

  • Pass på at barnet tar brystet eller flasken på riktig måte, slik at det ikke svelger for mye luft under måltidet. Ta pauser under matingen, og legg barnet opp mot skulderen mens du gnir det forsiktig på ryggen for å få det til å rape. Gi deg ikke før du får et godt rap når måltidet er over — dette kan ta flere minutter!
  • Forsøk med små og hyppige måltider for å unngå at magesekken blir for full.
  • Legg barnet på høyre side med hodeenden lett hevet etter måltidet. Mange barn har også god effekt av å heve hodeenden i senga med ca. 30 grader gjennom hele døgnet.
  • Man kan tilsette tykningsmidler i barnets melk. Rådfør deg med legen før dette gjøres.
  • Legen kan i enkelte tilfeller forordne medikamenter som øker tømmingshastigheten i magesekken eller reduserer produksjonen av magesyre. Man kan også forsøke Gaviscon, som gjør maten tykkere i magesekken samtidig som det nøytraliserer magesyren.
  • Ved manglende effekt av medikamentell behandling kan det være nødvendig med et kirurgisk inngrep i lukkemuskelen, men dette er heldigvis veldig sjelden!

Oppdatering 20.06.18: Bildetekst og lenker lagt inn. Ingen endring av tekst.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer