Gå eller jogge, hva er best?

Kan du gå eller jogge i 5 kilometer og få samme effekt? – Nei, sier ekspert. Men hvis du går like langt som du jogger har du antakelig forbrent like mange kalorier.

GÅ ELLER JOGGE? Litt er bedre enn ingenting. Hvilken form du er i avgjør hva du bør velge.  Foto: lzf/ Shutterstock/ NTB
GÅ ELLER JOGGE? Litt er bedre enn ingenting. Hvilken form du er i avgjør hva du bør velge. Foto: lzf/ Shutterstock/ NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vi har spurt Sigmund Alfred Anderssen, professor og seksjonsleder ved Seksjon for idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøgskole, om hva som er best for helsen din av å gå eller å jogge.

- Det spørs hvem du er. Alder og hvor fysisk aktiv du har vært tidligere spiller inn, sier Anderssen.

Kaloriforbruk ved gå eller jogge?

Anderssen forteller at energibruken, eller forbrenning av kalorier, er den samme ved å gå og jogge.

- Går du i 4 kilometer eller jogger i 4 kilometer er energiforbruket det samme. Men jogger du gjør du dette 2-3 ganger så raskt, så å jogge er mer effektivt, det er tiden som avgjør.

LES OGSÅ: Derfor får du krampe i beina

Kondisjon ved å gå eller jogge

Hvis du ikke er i ekstremt dårlig form, vil du trolig ikke forbedre kondisjonen av å gå.

- Vi vet at for å forbedre kondisjonen må du opp i høy intensitet og ta i. Du får ikke god kondis av å gå med mindre du er i veldig dårlig form. Du må jogge for å forbedre kondisjonen.

Å JOGGE: Formen blir bedre av å jogge enn av å gå. Foto: Thomas Brun/ NTB scanpix
Å JOGGE: Formen blir bedre av å jogge enn av å gå. Foto: Thomas Brun/ NTB scanpix Vis mer

Ifølge Helsenorge klassifiseres intensitet slik:

  • ​Lett intensitet: tilsvarer aktiviteter som medfører omtrent normal pusting, for eksempel rolig gange.
  • Moderat intensitet: tilsvarer aktiviteter som medfører raskere pust enn vanlig, for eksempel hurtig gange.
  • Høy intensitet: tilsvarer aktiviteter som medfører mye raskere pust enn vanlig, for eksempel løping.

Slitasje og skader?

Ensidig belastning ved høy intensitet gir risiko for belastningsskader, ifølge Anderssen.

- Definisjonen på å gå er at du alltid har en fot i bakken, mens når du jogger løfter du over bakkenivå, det betyr at du lander. Likevel er ikke belastningsskader vanlig hvis du ikke overdriver. Å gå er snillere med systemet. Skog og mark har bedre demping enn hva asfalt har, derfor vil terreng være best.

Å GÅ: Det å gå en tur oppleves for mange fint mentalt. Ekspert mener det er undervurdert av mange. Foto: Lukas Gojda/ Shutterstock/ NTB scanpix
Å GÅ: Det å gå en tur oppleves for mange fint mentalt. Ekspert mener det er undervurdert av mange. Foto: Lukas Gojda/ Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Positive effekter ved å gå

Norske helsemyndigheter anbefaler at voksne bør være i moderat fysisk aktivitet i minst 150 minutter hver uke. Med høy intensitet kan man få tilstrekkelig dose på halve tiden - 75 minutter. Man kan også kombinere moderat og høy intensitet.

- Tradisjonelle positive helseeffekter krever 150 minutter i en uke. Det er da snakk om en viss intensitet, hvis du ”tusler” rundt telles det ikke, sier Anderssen.

Han legger til at å gå har positive mentale effekter.

- Det å gå en tur oppleves for mange fint mentalt. Dette mener jeg er undervurdert av mange. Man får hodet vekk fra hverdagen, sier Anderssen.

Han legger til at 150 minutter i uka har dokumentert effekt på å forebygge utviklingen av kreft og hjerte- og karsykdom.

- Men hvis vi sammenlikner ingenting til litt, er det der det er mest å hente.

Positive effekter ved å jogge

Ifølge Anderssen er det å jogge effektivt.

- Formen blir bedre av å jogge enn av å gå. Å si noe annet vil være ljug.

Han legger til at bruk av muskulaturen har flere positive effekter.

- Vi vet at når vi bruker muskulaturen setter vi i gang en rekke fysiologiske prosesser, for eksempel blir fettstoffomsetningen bedre, sier Anderssen.

Flere sykdommer kan også behandles med jogging.

- Jogging blir ofte brukt i behandling av høyt blodtrykk. Enkelte med diabetes type 2 kan også ha positiv effekt av jogging, da blodsukkerreguleringen blir betydelig bedre.

Konklusjon

Så hva er best for deg? Det kommer an på hvor i livet du er og hvilken form du er i, skal vi tro eksperten.

- Jeg vil slå et slag for begge deler. Hvis du er i dårlig form vil det å gå oppleves som høy intensitet. Er du godt trent vil ikke en gåtur påvirke deg. Litt er bedre enn ingenting.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer