Fysiske årsaker til tretthet og slapphet

Som regel normalt, men noen ganger kan en somatisk sykdom eller tilstand gjøre deg trøtt og sliten.

FØLER DU DEG UTSLÅTT: Det er normalt i sporadiske perioder. Blir det konstant bør du oppsøke lege. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FØLER DU DEG UTSLÅTT: Det er normalt i sporadiske perioder. Blir det konstant bør du oppsøke lege. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tretthet og slapphet skyldes sjelden alvorlig sykdom og er et uspesifikt symptom. Blant personer som søker allmennpraktiker for tretthet og slapphet oppdages fysisk sykdom hos en stor andel. For de fleste vil tilstanden kunne gå over av seg selv.

Moderat og sporadisk eller alvorlig og konstant?

Moderat og sporadisk tretthet og slapphet er en naturlig del av livet for de fleste av oss. Alvorlig og konstant slapphet/tretthet som ofte påvirker funksjonsevnen i dagliglivet bør imidlertid medføre medisinsk undersøkelse, dersom årsaken ikke allerede er kjent.

Nedenfor finner du vanlige sykdommer som kan ha tretthet som et av flere symptomer. Listen er ikke komplett, da svært mange sykdommer kan ha tretthet som symptom.

Infeksjonssykdommer

Blant de sykdommene man oftest finner ved unormal tretthet/slapphet er infeksjonssykdommer. Immunforsvaret bygges opp ved virus- og bakterieinfeksjoner. Noen ganger tar det lang tid å «deaktivere» immunforsvaret. Enkelte sykdommer, som mononukleose, er spesielt satt i sammenheng med langvarig slapphet i rekonvalesens-perioden.

image: Derfor blir du slått ut etter sykdom

Derfor blir du slått ut etter sykdom

Sykdommer i mage- og tarmsystemet

Symptomer fra mage- og tarmsystemet er svært vanlig. Alle har opplevd magesmerter eller løs mage. Ofte er slike plager helt ufarlig, men det finnes også sykdommer som over tid kan påvirke allmenntilstanden og gjøre deg slapp og trett, særlig ved dårlig opptak av næringstoffer, og alvorlig sykdom.

Les mer om ulike sykdommer i mage og tarmsykdommer

Jernmangel

Jernmangel og anemi (lav blodprosent) kan gi slapphet. Det er ulike årsaker til jernmangel. Unge kvinner med kraftig menstruasjon (som blør mye) kan ha jernmangel.
Mer sjeldne årsaker til jernmangel er tilstander i mage og tarmkanalen.

Jernmangel
Lav blodprosent

Revmatiske sykdommer

Revmatisme er en fellesbetegnelse på over 200 sykdommer som angriper ledd, muskler, senehinner, nerver, hud, lunger, slimhinner og andre organer. Noen av de revmatiske sykdommene kan gi tretthet som symptom.

Oversikt: Revmatiske sykdommer

Diabetes

Ubehandlet eller dårlig regulert diabetes vil gjøre deg slapp og trett, fordi kroppen din klarer ikke å regulere blodsukkeret og oppta glukose normalt for energi.

Diabetes type 1 (debuterer hos barn og ungdom)
Diabetes type 2 (debuterer hos voksne og eldre)

image: Varseltegn på diabetes type 2

Varseltegn på diabetes type 2

Lavt stoffskifte

Lavt stoffskifte er til å begynne med ikke så merkbart, men hvis tilstanden ikke blir diagnostisert og behandlet, blir symptomene verre ettersom tiden går. De vanligste tidlige symptomene er økt vekt og tretthet, noe mange avskriver som normalt - også fordi det kan være helt normalt.

Hypotyreose: Lavt stoffskifte

Kreft

Det er sjelden at tretthet og slapphet er eneste symptom på udiagnostisert kreft.

Depresjon

- Det å ha dårlige dager, føle seg trist og lei over ting som skjer, er helt naturlig. Det er når det går ut over evnen til å fungere i hverdagen, at det handler om sykdom, har Anne Kristine Bergem, psykiater tidligere sagt til Lommelegen.

Hovedsymptomene på en depresjon er:

  • Tristhet mesteparten av tiden
  • Nedsatt interesse for ting du vanligvis liker
  • Følelsen av å være veldig trett

LES OGSÅ: Søvnforstyrrelser

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-