Fotpleie og diabetes type 2

Alle med type 2-diabetes bør få kontrollert føttene sine minst én gang i året. Formålet med kontrollen er å hindre utviklingen av sår, som ofte gror dårlig hos diabetikere.

Hvorfor kontroll?
Diabetikere, og særlig dem med type 2 diabetes, opplever ofte to typer komplikasjoner av sykdommen sin: endret (mindre eller smertefull) følelse i beina/føttene (såkalt nevropati) og dårligere blodsirkulasjon på grunn av åreforkalkning. Kombinasjonen av disse to problemene gjør at det lettere oppstår feilbelastninger og tynn eller tykk hud, og sårdannelse. I verste fall kan man risikere å måtte amputere en tå eller foten/beinet på grunn av koldbrann; amputasjoner er 34 ganger hyppigere hos diabetikere enn hos andre folk. God grunn til å passe på, med andre ord!

Hvordan forhindre fotsår
Det aller viktigste for å motarbeide fotsår er å holde blodsukkeret på et akseptabelt nivå, i tillegg til røykeslutt, dersom du røyker. Overvektige bør gjøre alt de kan for å komme ned i vekt. Du er med andre ord selv en viktig -medarbeider- i kampen for friske ben! I tillegg er det viktig med regelmessig trening - gå en tur hver dag! Slik stimulerer du blodsirkulasjonen i beina, i tillegg til at trening er bra for både blodsukkeret og vekten.

Hvordan kontrollere?Som diabetes-pasient er det to personer som er dine viktigste medhjelpere: fastlegen din og fotterapeuten. Du bør få kontrollert beina dine hvert år av fastlegen. Følgende bør sjekkes:

  • Kikke etter sår, hard hud og belastningsproblemer som for eksempel skjeve tær
  • At du har god, følbar puls i beina/føttene
  • At følelsen ikke er forminsket
  • Kalde ben kan tyde på åreforkalkning

Hvor ofte kontroll?Alle med diabetes, særlig dem med type 2 diabetes, bør sjekke beina hvert år. Det er imidlertid noen som har større risiko for å utvikle fotproblemer enn andre, og disse bør sjekkes oftere. Disse risikopasientene er:

  • Dem med nedsatt (eller smertefull) følelse i beina
  • Nedsatt/manglende puls i beina
  • Dem som tidligere har hatt fotsår
  • Dem med forandringer i føttene, som for eksempel skjeve stortær (hallux valgus)
  • Nedsatt syn
  • Eldre som er enslige, demente eller har leddbetennelser/slitasjegikt

FotterapeuterDet kan være en god idé å finne en fotterapeut som har ekstrautdanning innen diabetes-pleie. Disse kan kan hjelpe deg med fotstell, fjerne hard hud og lage såler som er trykkavlastende. Dersom du får sår skal disse behandles i samarbeid med lege.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-