Fotplager - del 1

Det er viktig å ta godt vare på føttene sine, med gode sko og litt omtanke kan man unngå mange plagsomme symptomer fra føttene.

VONDE FØTTER? Problemer med føttene påvirker oss i stor grad. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
VONDE FØTTER? Problemer med føttene påvirker oss i stor grad. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Føttene dine er nøye tilpasset kroppen og underlagene naturen byr på, med 26 knokler, 19 muskler og 30 ledd, alt holdt sammen av en fast kapsel bestående av 115 bånd (ligamenter) og smørende leddvæske.

Når føttene våre beveger seg, vil 30 sener inkludert de som kommer fra nedre del av leggen, bevege seg. Føttene våre har 250.000 svettekjertler, og kan utsondre mer svette enn noen annen del av kroppen.

Til daglig tar vi føttene våre for gitt, men fordi de ligger lengst borte fra hjertet kan sykdommer manifestere seg her tidlig, og et problem med føttene påvirker oss i stor grad. I denne artikkelen gir vi deg en gjennomgang av noen relativt vanlige, og noen uvanlige, fotproblemer.

FOTPLAGER DEL 2

Hovne ben

På slutten av en lang dag er det relativt vanlig å være hoven i beina. Dette har rent fysiske grunner, fordi trykket i blodårene i beina vil være høyere enn i resten av kroppen, og dette vil føre til utsiving av væske til vevet fra blodårene. Som regel er beina normale igjen etter litt hvile på sofaen eller en god natts søvn. Hvis beina forblir hovne over lengre tid, kan det være mer alvorlige problemer, som nyresvikt, hjertesvikt eller blodpropp i beina. Slike sykdommer kan trenge en legevurdering, og eventuelt medikamentell behandling.

Les mer om hovne bein

Spreng

Hvis bena ikke er hovne, men du opplever smerte eller spreng i leggen når du bruker muskulaturen, kan det være at blodårene til foten er trange, slik at blodforsyningen blir for lav når foten trenger mer oksygen. Dette kan spesielt være et problem hos personer med mye åreforkalkninger (arterosklerose) i blodårene og eventuelt tette blodårer. Røykere har stor risiko for dette, spesielt i høyere alder, og derfor kalles ofte tilstanden røykebein (vinduskikkersykdom). En slik tilstand innskrenker bevegelsesfriheten, og en lege kan avgjøre om det er grunn til å gjøre inngrep for å bedre blodtilførselen.

Prikking og brenning

Slike følelses kan være forårsaket av sykdommer i nervene til beina, men også sirkulasjonsforstyrrelser kan forårsake slike plager. Diabetes og et fenomen kalt Raynauds syndrom er eksempler på slike lidelser. Raynaud er en lidelse som ikke er helt kartlagt, men det synes som om blodårene reagerer på kulde, og trekker seg derfor sammen. Dette fører til redusert blodtilførsel til fingre og tær, og disse kan bli hvite, smertefulle og gi prikkende og brennende fornemmelser. Diabetes vil i det lange løp kunne påvirke nervefunksjonen, og gi rare symptomer i form av prikkinger og brenning, men også tap av følesans for eksempel i fotsåler. På denne måten blir diabetikeren mindre obs på små skader (feks stein i skoen) og det kan danne seg sår som gror sakte og dårlig.

Forandringer i føflekker på foten

På foten er det større hyppighet av føflekkforandringer, ukjent av hvilken grunn. Man bør derfor følge like godt med på føflekker her som på andre deler av kroppen.

Svakhet i foten

Nytilkommet svakhet i foten uten forutgående skade eller inaktivitet kan være et tegn på en nevrologisk lidelse, for eksempel Parkinsons sykdom eller MS.

Smerter i små ledd i fot eller tær

Tåleddene er ofte de første som affiseres av leddbetennelser, artritt. Dette kan være revmatiske leddbetennelser eller mer vanlig slitasjegikt (artrose). Fordi leddene i foten har høy vektbelastning, er det mer sannsynlig at symptomer fra disse leddene kommer tidligere enn andre steder i kroppen. Leddet kan være smertefullt, noen ganger forandrer det seg over tid, med påleiringer på beinet som gir et deformert ledd. Hevelse er også vanlig i akutt stadium, spesielt ved revmatiske leddbetennelser.

Varme og hovne, røde tær

Slike symptomer kan skyldes urinsyregikt. Urinsyregikt kan ha flere årsaker, men felles for dem alle er at symptomene ofte slår seg ned i stortåens grunnledd. Også kalt podagra eller Kaptein Voms sykdom i Knoll og Tott. Han sitter ofte med en smertefull, bandasjert tå på en pute, og tåler ikke den minste berøring. Urinsyregikt kan behandles akutt med betennelsesdempende medikamenter, men over lengre tid er det fornuftig å forebygge, enten med medikamenter eller med endringer i kostholdet. Av og til skyldes urinsyregikt en kronisk, bakenforliggende sykdom, som da bør kontrolleres eller behandles for endelig å få bukt med urinsyregikten.

Sprekker i huden på tær og hælen

Ved slitasje blir ofte huden på foten hardere og tykkere. Særlig i sommermåneden kan mye gåing barbeint og sandalbruk øke denne tendensen. Noen har arvelige lidelser kalt hyperkeratoser, som gir et lignende bilde. Selve fortykkelsen er ganske uproblematisk, men en slik fortykkelse av huden kan igjen føre til sprekker i huden, og påfølgende infeksjon. Dette kan være svært smertefullt og kan trenge behandling fra lege.

Illeluktende føtter

Svært illeluktende føtter kan skyldes en infeksjon, ofte forårsaket av sopp og/eller bakterier. Slike infeksjon kan man få i offentlige bad og dusjanlegg, og man bør bruke badesandaler her. Kjennetegn kan være at huden mellom tærne klør og lukter vondt. Dette kalles av og til «atlet-fot» og er en svært vanlig plage. Legen din kan gi deg medikamenter som tar knekken på infeksjonen.

Fotvorter

Fotvorter er ofte flate, i hudnivå i fotsålen, og kan være svarte, brune eller hvite. Disse hudforandringene er ofte harde og kan være vonde å gå på. Fotvorter skyldes et virus, og overføres ofte i offentlige bad og dusjanlegg, for eksempel på en campingplass. Derfor er det fornuftig å bruke badesandaler i slike anlegg. Fotvorter kan være vanskelige å bli kvitt, og det eksisterer reseptfrie hjelpemidler i form av salver som pensles på eller frysespray. Felles for de fleste metodene er at det tar lang tid før vortene forsvinner. Hvis du ikke klarer å bli kvitt dem selv kan du kontakte legen din. Injeksjon i vorten, fryseteknikker og eventuelt kirurgi kan være aktuell behandling.

Les mer om fotvorter

Trykksår

(engelsk: bunion eller hallux valgus)Grunnleddet på storetåa er utsatt for trykk og press fra sko som ikke sitter godt på foten, og her kan det utvikle seg en smertefull hevelse og trykkproblemer, den deformerte tåen kalles en hallux valgus. Over tid kan et slikt trykk på dette området forårsake til og med infeksjon. For å unngå dette, bør man ha på romslige, godt veltilpassede sko. Hvis dette forblir ubehandlet over lang tid, kan leddet deformeres og det kan være nødvendig med kirurgi for å rette ut tåa igjen.

Les mer om hallux valgus

FOTPLAGER DEL 2

Oppdatering 27.08.18, av: Elisabeth Lofthus, sykepleier. Lagt til riktige lenker, bilde i saken.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer