Forstuing

En forstuing skyldes at et ledd er blitt vridd eller strukket mer enn det tåler. Vridningen fører til at leddbåndene og leddkapselen blir tøyd, og noen ganger oppstår små rifter og blødninger. Ankelforstuing er en hyppig skade.

SykdomstegnSmerter og hevelse. Smertene blir verre dersom du forsøker å belaste eller bruke leddet. Hevelsen kan komme øyeblikkelig eller i løpet av noen timer. Etter noen timer kan huden bli misfarget på grunn av indre blødning.

BehandlingKontakt lege dersom du er usikker på om smertene og hevelsen skyldes en forstuing eller en mer alvorlig skade. Legen vil undersøke deg og forsøke å utelukke at du har fått et brudd eller en mer alvorlig leddbåndskade.

Den viktigste behandlingen i tiden etter skaden er:

Ro. Den skadde kroppsdelen bør holdes i ro det første døgnet. På den måten kan du forhindre at leddet blir mer skadet.

Is. Motvirker hevelse og blødning. Bruk for eksempel en pose med isterninger. Beskytt huden mot forfrysning med to lag håndklær. Avkjøl i 20 minutter av gangen. Gjenta avkjølingen med en times mellomrom det første døgnet.

Støttebind. Bruk elastisk støttebind, det motvirker hevelse. Bindet må ikke legges så stramt at blodforsyningen hemmes.

Hold den skadde kroppsdelen høyt for å motvirke hevelse.
For å forebygge hevelse kan det også være til hjelp å bruke betennelsesdempende medisiner. Det finnes ulike midler på markedet, blant annet naproxen. De fleste av medisinene er på resept. Snakk med legen din. Medisinene skal ikke brukes ved magesår.

Du bør komme i gang med å bruke leddet igjen så snart smertene og hevelsen er begynt å gå tilbake.